Güncel
Giriş Tarihi : 31-01-2020 12:27   Güncelleme : 31-01-2020 12:30

Samsun Valisi Kaymak: "Samsun Göç Almaya Başladı!"

Samsun Valisi Osman Kaymak İl İstihdam Ve Mesleki Eğitim Kurulu Toplantısında konuştu

Samsun Valisi Kaymak:

İl İstihdam ve Mesleki Eğitim Kurulu 2020 Yılı 1. Olağan Toplantısı, Samsun Valisi Osman Kaymak'ın başkanlığında Türk-İş Eğitim Merkezi Sosyal Tesisleri Toplantı Salonu'nda gerçekleştirildi.

Samsun Valisi Osman Kaymak toplantının başında yaptığı konuşmasında, “İstihdam gerçekten ülkemize huzuru ve refahı getiren en önemli alanlardan birisidir. O yönüyle ülkemizde kalkınma hamlesinde istihdamı çok önemsiyorum.

 İlimizde istihdama destek olan bu heyetin çalışmaları gerçekten çok önemli. Biz burada yapılan çalışmaları gözden geçiriyoruz. Geçen sene İşkur İl Müdürlüğümüzün Samsun ile ilgili verileri bizleri çok mutlu etti. Türkiye’de ve ilimizde istihdam açısından kalıcı, sürdürülebilir işsizliğin önlenmesi konusunda sadece İşkur’un çalışmalarının yeterli olmadığını hepimiz de biliyoruz.

Bu konuda bütün kurumların destek olması lazım. Özellikle ilde imalat ve yatırım alanlarının iyi tespit edilerek yeni iş alanlarının açılması çok önemli. Samsun bir tarım kenti.

Samsun bir spor kenti. Samsun bir turizm kenti. Samsun bir sağlık kenti. Samsun bir sanayi kenti.

Samsun bir tarım kenti ama tarım ürünü ihracatı yapmıyor. Samsun'un aşağı yukarı yüzde 40'ı tarım ile geçimini sağlıyor. Ovalarımız bizim için bir zenginlik. Samsun bölgesinin ihracat ürünlerine baktığımızda tarım ürünlerini göremiyoruz. Bizler ürettiklerimizi sadece pazara göndererek satıyoruz. Klasik tarım anlayışı ile çalışıyoruz. Tarımdan para kazanmak için, iş anlamında endüstrisini, bunun katma değerini artıracak şekilde bir çalışma yapmalıyız.” dedi.

 

 

Bölge ili olmamız nedeniyle hizmetler sektörünün Samsun için çok geniş bir alan olduğunu ifade eden Valimiz Sayın Osman Kaymak, “Sadece sağlık alanında çalışanların sayısı 20 bini aşıyor. Balıkçılık diyoruz, bu alanda tekne ile balık tutanlardan tezgahta satanlara, restoranlarda çalışanlardan ihracat yapanlara kadar ailesiyle birlikte 100.000 insan ekmek yiyor. Samsun bir milyon üç yüz bin nüfusuyla bu insanlara geçim sağlayan bir il konumunda. Samsun eskiden göç veren bir il iken şimdi göç almaya başladı. Bu güzel olmakla birlikte bizlere de büyük sorumluluklar yüklüyor. 300 bine yakın insan bu şehirde eğitim görüyor ve okulları bitince bu gençler bizden iş bekleyecekler. O anlamda yeni iş alanları oluşturmak zorundayız. İşkur işci ile işvereni buluşturuyor. Bir şehirde iş alanı yoksa İşkur kiminle kimi buluşturacak. O anlamda bizim hepimize düşen görev yeni iş alanları oluşturma konusunda şehrin dinamiklerinin daha yoğun çalışmasını sağlamaktır. Yeni kuracağımız Organize Sanayi Bölgesinin ilimizde büyük bir imkan oluşturacağını düşünüyorum. Bir işe başlamak bitirmenin yarısıdır. Bu yeni kuracağımız Organize Sanayi Bölgesinin yeri olan tersane alanı 15-20 senedir atıl duruyordu. Tersane bölgesi bittiğinde bu şehirde istihdam, üretim ve imalat fırlayacak diye düşünüyorum. Bu bölgeye olan talepleri aldığımızda 12 bine aşkın işçi çalıştıracak, 4 veya 5 milyarı bulacak yatırım yapmak isteyen insanlar var. Bunları söylememin sebebi İşkur burada işçi ile işvereni buluşturacak bu da istihdama katkı sağlayacak. O yönüyle yeni iş alanları açmak zorundayız.” dedi.

 

 

Hizmetler sektöründe sağlıkta çok iyi durumda olduklarını söyleyen Valimiz Sayın Osman Kaymak, “Sağlık turizmi bizim için bakir alan olarak duruyor. Bu anlamda sağlık turizmini geliştirmek durumundayız. İlimizin turizm değerleri çok yüksek. Eğitim kentiyiz çünkü diğer illerden ve ülkelerden insanlar eğitim için ilimizi tercih ediyorlar. İlimiz eğitim anlamında çok huzurlu bir kent. Sağlık turizmi ve eğitim turizmi önümüzde yeni istihdam alanları olarak duruyor, bunları geliştirebiliriz. Bu güzel şehirde yaşamak bizlere, insanlara doğruyu güzeli göstermek ve işimizi daha iyi yapmak gibi sorumluluklar yüklemektedir. Üniversitelerimizin de destekleriyle bu birliktelikleri artırmak gerektiğini düşünüyorum. Her alanda daha çok çalışmalıyız. Her kurum kendine düşen görevin en iyisini yapmak durumunda. Her kurum üzerine düşen görevi yerine tam anlamıyla getirirse işler daha da kolaylaşacaktır diye düşünüyorum. Toplantımızın ülkemize, ilimize hayırlı olmasını diliyorum. Katılımlarınızdan dolayı hepinize teşekkür ediyorum.” diye konuştu.

Recep YAZGANRecep YAZGAN