Samsun Haber
Giriş Tarihi : 19-09-2018 08:40   Güncelleme : 19-09-2018 08:40

Samsun Valisi Osman Kaymak: Filistin Meselesi Bütün İslam Coğrafyasının Ortak Paydası Ve Ortak Yarasıdır

Samsun Valisi Osman Kaymak: Filistin Meselesi Bütün İslam Coğrafyasının Ortak Paydası Ve Ortak Yarasıdır

Samsun Valisi Osman Kaymak ve Filistin Gençlik ve Spor Bakanı Jibril Al-Rajoub, 19 Mayıs Gençlik Kampı'nda, Gençlik ve Spor Bakanlığı ve İslam İşbirliği Teşkilatı'nın düzenlediği, 'Gençlik Kapasite Geliştirme ve Medya Eğitim Kampı' açılış programına katıldı.

'Gençlik Kapasite Geliştirme ve Medya Eğitim Kampı' açılış programı Kur’an-ı Kerim güzel okuma yarışmasında Türkiye birincisi olan İlkadım Kalkanca Bölge Yatılı Erkek Kur’an Kursu öğrencisi Mustafa Altıkat’ın Kuran-ı Kerim tilavetiyle başladı.

Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan'ın onursal başkanlığını yaptığı, Kudüs-2018 İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT) Gençlik Başkenti Uluslararası Programı kapsamında İİT Gençlik Forumunca ağırlıklı olarak Filistinli gençler için düzenlenen eğitim kampının açılış konuşmasını yapan İslam İşbirliği Teşkilatı Başkanı Elshad İskandarav, " Geçen Şubat ayında Filistin Devlet Başkanı Mahmut Abbas'ın başkanlığında 20 farklı ülkenin katıldığı bir program yapıldı. Mescid-i Aksa'yı ve Kuran-ı Kerim'de adı geçen yerleri ilk kez görmüş oldular. Bu çok önemli birlik ve beraberlik mesajıydı. Filistinli genç kardeşlerimize verilmiş birlik mesajıydı. Şubat ayındaki toplantında biz onlara şöyle bir söz verdik, 'Bu bir seferlik olmayacak, hatta bir senenin ötesinde devam edeceğini ve kalıcı sonucu olacağı sözünü verdik.' Filistin davası adına yapılan toplantının mütevelli heyetine 10 ülke katılım sağladı. Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'da bu komitenin başkanı seçildi. O günden bu yana ilerlemeler kaydettik. Filistin gençlerin yararına olacak kaynaklar ve programlar belirlendi." dedi.

Medyanın dünyada önemli bir yer tuttuğuna dikkat çeken İslam İşbirliği Teşkilatı Başkanı Elshad İskandarav, "Bugün medya her şeydir. Bir şey olmuş olabilir ama bu medyada yer almamışsa olmamış demektir. Olayların doğru bir şekilde medyada yer alması çok önemlidir. Samsun'da bugün Filistinli gençler ile birlikte Türkiye'den ve Müslüman ülkelerden gelen gençler medya eğitimi almaktadır. Burada öğrenilecek şey gerçeği öğrenmek değil, gerçeği daha nasıl iyi anlatmaktır. Ben Anadolu Ajansı'na tüm kalbimle teşekkür etmek istiyorum. En iyi bilgiyi en profesyonel kişilerle veren Anadolu Ajansı'nın bu eğitim programına çok büyük bir katkısı oldu. Sadece Filistinli değil dünyada yeni nesil gazeteci yetiştirme noktasında önemli katkıları oldu." dedi.

İsrail'in ırkçı yönetimi altında yaşadıklarını dile getiren Filistin Gençlik ve Spor Bakanı Jibril Al-Rajoub yaptığı konuşmasında, "Onlar, bu dönemin yeni Nazileri. ABD yönetimi de şu anda İsrail’in yaptığı her şeyi destekliyor. ABD Devlet Başkanı Donald John Trump, Kudüs'ü çok rahat bir şekilde Yahudilere teslim etti. Ama şunu unuttu ki Kudüs, hem Filistin’in hem de İslam dünyasının merkezidir, öyle de kalacaktır. Mali yollarla Filistinlilerin tutkusunu yok edebileceğine inanıyor. Ancak biz hiçbir şekilde yıkılmayız. Birliğimiz bozulmaz. Trump istediği her şeyi yapabilir ancak barışçıl bir çözüm bulmazsak, Filistin, İsrail sorununu kendi yoluyla çözemez. Trump, Filistinlilere karşı tüm taktiklerini kullanabilir. Bu taktikler bölgesel güvenliği ve istikrarı sağlayabilecek çözümler değil." dedi.

 Filistinlilerin kendi devletini koruma haklarının bulunduğunu vurgulayan Filistin Gençlik ve Spor Bakanı Jibril Al-Rajoub, "Bu olması gereken bir şeydir. Çılgın, ırkçı ve faşist işgal altında yaşıyoruz. İsrail, 51 yıldır Filistin'i yok etmek istemekte, haritadan silmek istemektedir. Bir de madalyonun diğer yüzü var. Bizim insanlarımızın dayanıklılığı var. Biz Filistin’de doğduk ve gömülene kadar Filistin'de yaşayacağız. Beyaz bayrak kaldırıp teslim olmak bizim kitabımızda yer almıyor. Ne bu jenerasyonda ne de 50 yıl sonraki jenerasyonda bu olmayacaktır." dedi.

Türkiye'nin her zaman Filistin'in yanında olduğunu dile getiren Filistin Gençlik ve Spor Bakanı Jibril Al-Rajoub, "Trump ve faşist Netanyahu şunu bilsin ki, Ürdün Nehri arasında yaşayan insanların yüzde 50'si Filistinlidir ve Yahudi değildir. Filistinli insanların varlığını inkar etmek en büyük terördür. Barışa ulaşmanın en doğru yolu, bizim haklarımızın farkına varılması ve bunların bize verilmesidir. Filistin bağımsızlığını, yasallığını ve meşruiyetini kabul etmek barışçıl bir adımdır. Çatışmadan çıkmanın en doğru yolu budur. Bizim çektiklerimizin duyurulması adına yaptıklarınız için çok teşekkür ediyorum. Tüm Müslümanların dünya çapındaki destekleri çok önemli.        

 Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a Filistin'e verdiği destekten dolayı teşekkür ediyorum. Faşizm, Siyonizm ve Trump'un cehenneme kadar yolları var. Türkiye ve Recep Tayyip Erdoğan, Filistin'i desteklemekle çok büyük bedeller ödüyorlar. Filistin halkı ve Türk halkı sonunda kazanacak. Çünkü bizim davamız çok haklı bir dava. Bir süre sonra bağımsız bir Filistin devleti ortaya çıkacaktır. Savaşımıza ve direnmeye devam edeceğiz."

Vali Kaymak yaptığı konuşmasında, “Çok değerli misafirler, bugünkü 'Gençlik Kapasite Geliştirme ve Medya Eğitim Kampı' programında aranızda bulunmaktan büyük bir mutluluk duyuyorum. Gerçekten bütün dünyadaki olayları izlediğimizde özellikle İslam devletlerinin diğer devletlerle olan ilişkilerinde Müslümanların yaşadığı sorunları dinlediğimizde tespitimiz şudur; İslam Devletlerinin büyük kapasitesi ve büyük gücü var. Ama maalesef bu gücü birlikte olamadığımız için dışarıya yansıtamıyoruz. Bizde ‘birlikten kuvvet doğar’ derler. Halbuki İslam ülkelerinin nüfusuna, insan gücüne ve endüstriyeline baktığımızda bunların hepsi bir araya geldiğinde diğer ülkeler bizi dikkate almak zorundadır. Ama maalesef birlikte olamadığımız için bu gücü dışarıya yansıtamıyoruz. İslam ülkelerini Amerika’cı, İngiltere’ci veya Fransa’cı gibi ayırmak istiyorlar. Müslüman devletlerinin bir ulusal menfaati söz konusu olduğunda bir araya gelemiyoruz. Bence bu kampların en güzel tarafı Müslüman gençler birbirlerini tanıyorlar.

Filistin meselesi bütün İslam coğrafyasının ortak paydası ve ortak yarasıdır. Ben 'Gençlik Kapasite Geliştirme ve Medya Eğitim Kampı'nı çok anlamlı buluyorum. Bu kampın Türkiye’de ve özellikle Samsun’da yapılmasından son derece mutluyum. Ümit ediyorum bu kamp belki diğer büyük kampların başlangıcı olacaktır. İslam devletleri varlık yokluk savaşı verdiğinde, Filistin varlık savaşı verdiğinde Müslüman bir ülkenin ABD, İngiliz ve İsrail politikasını savunması zorumuza gidiyor. Maalesef Arap ülkelerinin bir kısmı Filistin davasını savunmuyorlar. Orada İsrail penceresinden ve Amerika’nın penceresinden bakanlar var. Bu kamp bizlere gerçekleri öğretecektir. Ben Filistinli gençlerimize çok teşekkür ediyorum. Filistinli şehitlerimizi rahmetle anıyorum. Onlar gerçekten büyük kahramanlar inşallah buradaki gençler onların devamı olacaklardır. Türk Milleti olarak İslam devletlerinin açmış olduğu bayrağa sahip çıkmalarını ve onun yolunda gitmelerini tavsiye ediyoruz. Kesinlikle dünya beşten büyüktür. İnanırsanız üstünsünüz. Önce inanmanız lazım arkadaşlar.

 Ben sizlere birazda ilimizden bahsetmek istiyorum. Samsun Karadeniz bölgesinin en büyük illerin biridir. Samsun Cumhuriyetin kurtuluşuna giden yolda önder bir kenttir. Bu kent tarımıyla, turizmiyle, sağlığıyla, ulaşımıyla ve tarihiyle Türkiye’nin önemli şehirlerinden birisidir. Bu şehirde kendinizi evinizde gibi hissediniz. Şehrimize tekrar hoş geldiniz diyor, hepinizi sevgi ve saygılarımla selamlıyorum.” dedi.  

Konuşmaların ardından Valimiz Sayın Osman Kaymak, Filistin Gençlik ve Spor Bakanı Jibril Al-Rajoub’a günün anısına plaket verdi.

 Kampa Filistinli ve Türk öğrencilerin yanı sıra Somali, Malezya, Irak, Lübnan, Endonezya, Bangladeş, Arnavutluk, Afganistan, Nijerya ve Azerbaycan'dan 70 öğrenci katılıyor.

 'Gençlik Kapasite Geliştirme ve Medya Eğitim Kampı' açılış programına ayrıca, Filistin Büyükelçisi Dr. Faed Mustafa, Vali Yardımcısı Sezgin Üçüncü, 19 Mayıs Kaymakamı Yavuz Güner, 19 Mayıs Belediye Başkanı Osman Topaloğlu, Gençlik ve Spor Bakanlığı Gençlik Hizmetleri Genel Müdürü Emre Topoğlu, Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürü Ahmet Güral Karayılmaz ve öğrenciler katıldı.

adminadmin