Samsun Haber
Giriş Tarihi : 18-02-2019 11:19   Güncelleme : 18-02-2019 11:19

Samsun Valisi Osman Kaymak; Kızılay artık bizim gülen yüzümüz!

Samsun Valisi Osman Kaymak, Türk Kızılayı Samsun Şubesi 2019 Yılı Olağan Genel Kurulu’na katıldı.

Samsun Valisi Osman Kaymak; Kızılay artık bizim gülen yüzümüz!

Olağan Genel Kurulun açılış konuşmasını yaparak, Kızılay’ın faaliyetleri hakkında bilgi veren Türk Kızılayı Samsun Şube Başkanı Dr. Habib Demirel, “Sayın Valimizle yaptığım görüşmede kendisi bana zekatla ilgili bir projesinden bahsetti. Sizin de desteklerinizle birlikte yeni oluşturacağımız zekat hesabına insanlar bağışını yapacak, biz de mesajla zekatın hangi adreste, kime, ne kadar gittiğini bildireceğiz. Bunu çok açık bir şekilde yapacağız. Bize hem proje bazında hem de inanç yönüyle güven verdiği için Sayın Valimize çok teşekkür ediyorum. İnşallah bundan sonra da kendisinin önderliğinde Samsun Kızılay Zekat Programı her yerde olacak.” dedi.

Samsun Milletvekili Yusuf Ziya Yılmaz ise yaptığı konuşmada, “Kızılay Dr. Habib Demirel ve yönetimiyle birlikte Samsun’la daha fazla kucaklaştı ve direk temas haline geçti. Şüphesiz Kızılay’ın varlığı Samsun halkının birlikte çalışması için yetiyor ama yöneticilerin vücut dili ve enerjisi işe bir başka boyut katıyor. Ben ortaya koydukları gayret ve çabadan ötürü kendilerini tebrik ediyorum. Kızılay gibi bir hayır kurumunda görev yapmanın mutluluğunu yüreklerinde hissediyorlar ki yaşama sevinciyle olaylara yaklaşıyorlar.” dedi.

1999 yılında yaşanan depremde Niğde Vali Yardımcısı’yken geçici görevle Gölcük’te görev yaptığını belirten Samsun Valisi Osman Kaymak ise, “Gölcük depremi büyük bir yıkımdı. Allah bizlere memlekete böyle felaket daha göstermesin. Binalar yıkılmış, insanlar ölmüş, bir yandan enkazları kaldırıyoruz, bir yandan çadırlar kuruyoruz, insanlara sıcak yemek veriyoruz. Burada, yemek dağıtmakla görevli bir arkadaşın insanlara yemek dağıtırken yemek kepçesini insanların tabağına hızlı bir şekilde vurduğuna şahit oldum. İnsanlara hizmet dağıtırken çok kötü bir davranış sergiliyordu. Bu Kızılay bizim Kızılayımız. Arkadaşlar kurumları kurum yapan insanlardır. O anlamda bu kurumlara değer katan buradaki yöneticilerdir. Kurum aynı kurum ama Allah’a şükür şimdi Kızılay’daki bu anlayış değişti. Gerçekten insan odaklı, insanları önemseyen bir kurum haline geldi. Kızılay’ın son yıllarda yaptığı gelişmeler ve ülkemizde geldiği seviye bizleri sevindiriyor. Kızılay kan bağışının yanında depremde zor durumda kalan insanlara destek olan, onların yaralarını saran ciddi bir kurum. Devletimizle birlikte çalışıyor. Kızılay son yıllarda çok güzel mesafeler kat etti. Özellikle yurt dışında yardıma muhtaç ülkelere Sayın Cumhurbaşkanımızın önderliğinde çok ciddi yardımlar yapıldı. Kızılay artık bizim gülen yüzümüz. İyilik meleği şeklinde her tarafta ve her ülkede gözüküyor.” dedi.

Kızılay’ın devletin de kontrolünde olan bir kurum olduğunu vurgulayan Kaymak, “Artık vatandaşlarımız bu parayı veririm ama hangi cemaatle bağlantısı var, verdiğim para nereye, kimlere gidecek şüphesi olmadan buraya yardımlarını yapabilirler. Zekatın direkt olarak ihtiyaç sahibine ulaşması gerekiyor. İnsanlara bu güveni sağlayacak bir sistem oluşturmak lazım. İnsanlar zekatı kurumlara vermektense bölgemdeki ihtiyaç sahibi insanlara vereyim diyor.  Ama durumu iyi olan insanlar bazen bölgesindeki ihtiyaç sahiplerini gidip tespit edecek zamanı bulamıyor. İşte bunu yapacak, burada devreye girecek kurumlar var. Kızılay bu anlamda en güvenilir kurum olarak yola çıkmalı. Samsun’daki zekat verecek insanlar hiçbir yeri aramadan açılacak bir zekat hesabına para yatırabilmeli. Zekatını alacağız, ne kadar verdiyse, kime yardım ettiyse, insanların ismini söylemeden, ismini kısaltarak adresini söyleyip, ‘Şu ihtiyaç sahibine şu kadar kirasını ödedik, gıda yardımı aldık veya çocuğunun burs parasını ödedik’ diye insanlara mesaj atılmalı. İşte burada sistem açık olmak durumunda. Artık sosyal medya, teknoloji, internet çok gelişti. Bunu yaparak bence Samsun Kızılay’ın zekat hesabını oluşturalım. Bu çok güvenilir hesap haline gelir ve örnek olur. Artık insanlarımız da ‘Bu zekatı falanca cemaate verdim aldı götürdü, kurbanı kesti mi, dağıttı mı şüphesinden de kurtulmuş olurlar.” dedi.

 

Konuşmasında tüm Kızılay gönüllülerine teşekkür eden Valimiz Sayın Osman Kaymak, “Bu toplantı aslında daha büyük bir salonda yapılmalıydı. Bunun için de Kızılay gönüllülerini artırmamız lazım. Tabi Kızılay gönüllülerini artırırken bizim değerlerimizle bütünleşecek, vatandaşa tepeden bakmayan insanlarla bunu yapmalı. Samsun’da ve Türkiye’de cemaatlerin taassubundan kurtulmak için artık cami merkezli bir din anlayışı ve devletin kurumlarıyla çalışmamız gerekiyor. İşte Kızılay, Yeşilay ve Diyanet Vakfı devletin kurumları. Vatandaşlarımız bunlara güvensin. Bu kurumlarımız da tabii ki cemaat olmayacak ama cemaatlerin kullandığı merhamet, insana yaklaşım, güvenlik ve İslami hassasiyetleri çok iyi sağlamalı. Yardımlarımızı bunlar üzerinden yapmalıyız.” şeklinde konuştu.

Kızılay gibi kurumlarda görev yapmanın da bir ibadet olduğunu dile getiren Samsun Valisi Osman Kaymak, “Buraya gelenler hiçbir çıkar gözetmeksizin gelsin ve Allah rızası için çalışsın. Bizler Vali olarak belediye başkanı olarak herkese ulaşamıyoruz. Sizler halkımızın bizimle irtibatını sağlayacak, ulaşamadığımız yerlere ulaşacaksınız. Son dönemde Türk-İslam kültüründen uzaklaşan aile yapısı nedeniyle toplumumuzda sosyal sorunlar çığ gibi büyüyor. Biz tekrar bu kültürün güzel örneklerini bu kurumlar aracılığıyla yayacağız. Duyarsız toplum mutlaka bunun cezasını çeker. Komşumuzun aç olup olmadığıyla, ailesindeki geçimsizlikle ilgilenmek zorundayız. Bu bizim kültürümüzün gereği. İşte Kızılay bunu yapan en güzel örneklerden birisi. O anlamda sizlere çok teşekkür ediyorum. Burada olmanız çok önemli ama sayınızı daha da artırın, yalnız kalmayın. Siz güzel işler ortaya koydukça size destek hem devletten hem de halktan artacaktır. Özellikle 15 Temmuz sonrası gördük ki cemaatlerin peşine koşmaya gerek yok. Yardım yapılacaksa Kızılay’a, ibadet yapılacaksa camiye gideceğiz. Kamu kurumlarımız aracılığıyla yardım faaliyetlerimizi organize edeceğiz. Sayın Cumhurbaşkanımızın da müdahale etmesiyle bütün bu kurumların yöneticileri Türk-İslam kültürü anlayışında, milletin değerleriyle bütünleşmiş insanlar. Bunun dışında bir anlayışla yönetildiğinde toplumda güven sağlanamıyor.” diye konuştu.

adminadmin