Samsun Haber
Giriş Tarihi : 23-02-2018 16:31   Güncelleme : 23-02-2018 16:31

Samsun ve Köylerde Çiftçilere Tarım Sigortaları Anlatıldı

Samsun İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü ve TARSİM Karadeniz Bölge Müdürlüğü iş birliğiyle İlimiz Ayvacık, Terme, Bafra, Çarşamba ve 19 Mayıs ilçelerinde toplam 15 köyde planlanan TARSİM bilgilendirme toplantıları tamamlandı.

Samsun ve Köylerde Çiftçilere Tarım Sigortaları Anlatıldı

Devlet Destekli Tarım sigortaları 2018 Yılı uygulamaları konusunda çiftçilerimizi bilgilendiren, TARSİM Karadeniz Bölge Müdürü Bülent YAŞAROĞLU Üreticilerimizin ürünlerini sigorta yaptırarak (dolu, sel, su baskını, fırtına, hortum, heyelan, deprem ve benzeri) tabii afetlerin getireceği zararları karşıladıklarını belirttiği konuşmasında: “Bahsi geçen doğal afetler için yapılacak sözleşmelerde primin yüzde 50'si devlet tarafından ödenmektedir. Meyvecilikte hassas bir konu olan don riskine karşı devlet desteği % 67 ve bir önceki yıl yaban domuzu zararı ile hastalıktan arîlik belgesine sahip işletmelerde şap hastalığı da sigorta kapsamına alındı. Bu yılda Buğday ürününe ilave olarak arpa, yulaf, çavdar ve tritikale İlçe Bazlı Kuraklık Sigortası kapsamına dâhil edildi. Kuraklık Sigortası yaptıran çiftçilerimizin poliçe bedelinin yüzde 60’ı devletimiz tarafından ödenmektedir. TARSİM her yıl büyüdükçe kapsama aldığı riskleri genişletmeye devam edecektir." diye konuştu.

Konu ile ilgili açıklama yapan; İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürü Vekili Bekir KARAOSMANOĞLU da şunları söyledi: “Çiftçilerimizin Sigorta kapsamına dâhil olan herhangi bir doğal afet meydana geldiğinde mağduriyet yaşamamaları için mutlaka Tarım Sigortası yaptırmaları gerekmektedir. Tarım Sigortası yaptırmayan üreticilerimiz 2090 Sayılı Tabi Afetlerden Zarar Gören çiftçilere yapılacak Devlet yardımlarından istifade edemeyeceklerdir. Çiftçilerimizin Tarım sigortası (TARSİM) yaptırmak için Gıda Tarım ve Hayvancılık İl/ İlçe Müdürlüklerine giderek (ÇKS) Çiftçi kayıt sistemine kayıt yaptırmaları ya da mevcut kayıtlarını güncelleyip, yetkili sigorta şirketlerinin acenteleri aracılığıyla sigorta yaptırılmaları kendi menfaatlerine olacaktır. Son günlerde hava sıcaklığının mevsim normalleri üzerinde seyretmesi tarımsal üretimimizi olumsuz yönde etkileyebilir.” dedi.

 Fındık üreticilerini Tarım sigortası yaptırmaları konusunda uyaran KARAOSMANOĞLU, Fındıkta tarım sigortası yaptıracaklar için son tarihin 10 Mart 2018 olduğunu belirtti.

adminadmin