Samsun Haber
Giriş Tarihi : 01-03-2019 10:11   Güncelleme : 01-03-2019 10:11

Samsun’a 8 Baraj İnşa Ederek Vatandaşlarımızın Hizmetine Sunduk

Samsun’a 8 Baraj İnşa Ederek Vatandaşlarımızın Hizmetine Sunduk

Devlet Su İşleri (DSİ) Genel Müdürlüğü, Samsun’a yaptığı yatırımlarla mümbit topraklarını su ile buluşturmaya, vatandaşlarımıza içme ve kullanma suyu temin etmeye ve derelerdeki taşkın riskini azaltmaya devam ediyor. Samsun ilimizde son dönemde yapılan su yapılarının artması bölgedeki tarımsal faaliyetlerin gelişmesinde de önemli rol oynamaktadır.

Kurumumuz tarafından tarım alanlarında gerçekleştirilen projeler doğrultusunda gelişen tarım sektörü diğer sektörlerin de itici sektörü olmuştur. Sulama projelerinin devreye girmesi ile sulanan arazilerde sulama öncesi ve sulamadan sonraki durum arasında ciddi gelir artışları meydana gelmiş, bu artış il genelinde ve civar illerde doğrudan veya dolaylı olarak birçok sektöre yansımıştır.

Sulama Projeleri, vatandaşların gelir düzeyi ve hayat standardını yükselterek, bölge ile diğer bölgeler arasındaki gelişmişlik farkını ortadan kaldırmak, kırsal alandaki verimliliği ve istihdam imkânlarını artırarak, sosyal istikrar, ekonomik büyüme gibi milli kalkınma hedeflerine katkı sağlamaktadır.

Samsun’a 8 Baraj İnşa Ederek Vatandaşlarımızın Hizmetine Sunduk,

Samsun’un su kaynaklarını en iyi şekilde değerlendirerek vatandaşlarımızın hizmetine sunmak için 8 önemli barajı inşa ettiklerini açıklayan DSİ Genel Müdürü Mevlüt Aydın,’ Samsun için ve bulunduğu yöre için büyük önem arz eden Derinözü Barajı 77 metre yüksekliğinde ve depolanan su ile 41.250 dekar gibi önemli bir arazi sulamamaktadır..

2005 yılında hizmete aldığımız Vezirköprü Barajı ise 75 metre yüksekliğinde olup, takriben 80.000 dekar münbit araziyi sulamaktadır.

Geçen yıl hizmete aldığımız 19 Mayıs Barajı ise 90 metre yüksekliğindedir. Baraj ile Ondokuzmayıs ve Bafra ilçeleri ile Dereköy, Yörükler, Doğanca ve Çetinkaya beldelerine içme ve kullanma suyu sağlanacaktır. İçmesuyu temini için 51 km uzunluğunda isale hattı inşa ediyoruz, inşaat çalışmalarının yarısı tamamlanmıştır. İçmesuyu arıtma tesisinin de inşaatının sözleşmesi imzalanmış olup, inşaat çalışmalarına başlanmıştır. Menba kalitesinde içmesuyu sağlayacağımız Ondokuzmayıs ve Bafra ilçeleri ile diğer beldelerimize hayırlı olsun.

Ladik Fındıcak Barajı, Terme Salıpazarı Barajı ve Asarcık Armutlu barajlarının inşaatları devam etmektedir. Salıpazarı Barajı ile Terme, Çarşamba,Ayvacık ve Salıpazarı ilçelerine menba kalitesinde içmesuyu sağlanacağını belirtti.

Münbit Topraklarımızı Sulamaya Açtık…

Son 16 yılda inşa ettikleri sulama projeleri ile 461.890 dekar zirai araziyi sulamaya açtıklarını ve çiftçilere yılda 809 milyon TL zirai gelir artışı sağladıklarını belirten Aydın, ‘Samsunlu çiftçilerimizin hizmetine sunduğumuz sulama tesislerinden 122.640 dekar araziyi sulayan Bafra Ovası Sol Sahil Sulaması ile 132.300 dekar araziyi sulayan Bafra Ovası Sulaması 1. Kısım işleri en önemlilerinden ikisidir.’dedi.

Samsun’a Menba Kalitesinde İçmesuyu Sağlıyoruz…

Genel Müdür Aydın,’Samsun şehir merkezinin içmesuyu ihtiyacını Hasköy ve Kökçüoğlu Su Haznelerini inşa ederek çözdüklerini ve 2005 yılında inşa ettiğimiz tesislerle şehre yıllık 15 milyon m3 içmesuyu sağladıklarını belirtti.

Taşkın Koruma Tesisleriyle Halkımızı ve Toprağımızı Koruduk…

Karadeniz’in en önemli problemlerinden olan taşkın ve sel baskınlarına köklü bir çözüm bulmak için bütün havzayı ele alarak çalıştıklarını da açıklayan Aydın ,’Özellikle yukarı havzada ağaçlandırma ve erozyon kontrol tesisleri ile, dere yataklarında da taşkın koruma tesisleri inşa ederek taşkın zararlarını en aza indiriyoruz.

Bu kapsamda son 16 yılda inşa ettiğimiz 101 adet taşkın koruma tesisi ile; Samsun şehir merkezi, 111 meskûn mahal ve 27.555 dekar arazi taşkınlardan korunmuştur. Ayrıca çalışmalarına devam ettiğimiz 25 adet taşkın koruma tesisi ile vatandaşlarımızı ve arazilerini korumaya devam ediyoruz.dedi.

DSİ Genel Müdürü Mevlüt Aydın; “Son olarak bu projelerin yapılmasında en büyük destekçimiz Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’a, Tarım ve Orman Bakanımız Sayın Dr. Bekir Pakdemirli’ye şükranlarımı sunuyor, emeği geçenlere teşekkür ediyorum” dedi.

adminadmin