Samsun Haber
Giriş Tarihi : 12-06-2018 09:14   Güncelleme : 12-06-2018 09:14

Samsun’a Bir Günde İki Büyük Sağlık Hamlesi

Samsun’a Bir Günde İki Büyük Sağlık Hamlesi

Sağlık Bakanı Ahmet Demircan ve Samsun Valisi Osman Kaymak, Samsun Eğitim ve Araştırma Hastanesi Yeni Poliklinik Binası temel atma ve Samsun Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Hastanesi’nin açılışını gerçekleştirdi.

Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasının ardından İl Sağlık Müdürü Dr. Muhammet Ali Oruç yaptığı konuşmada, “Bu gün bizim için çok özel bir gün. Çünkü bu açılış ve temel atma töreni aslında önümüzdeki yıllarda peş peşe yapacağımız açılış ve temel atmaların büyük adımı. İnşallah süreçleri devam eden Şehir Hastanemiz, Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Hastanemiz, Yüksek Güvenlikli Adli Psikiyatri Hastanemiz, Tekkeköy, Atakum, Salıpazarı, Ondokuz Mayıs, Kavak ve Alaçam ilçelerimizde hizmete görecek hastanelerimiz de tamamlandığında Samsun’un sağlık çehresi tamamen yenilenmiş, değişmiş ve modernleşmiş olacaktır. Bu değişimin bir parçası olmak bizim için de ayrı bir mutluluk kaynağı. Bundan sonra da Samsun’un sağlığı için elimizden geldiğince çok çalışmaya devam edeceğiz.”dedi.

Bugün burada Samsunumuza sağlık alanında yapılan iki önemli yatırımdan birinin açılışını ve diğerinin ise temel atma törenini gerçekleştirmek için bulunuyoruz, diyen Valimiz Sayın Osman Kaymak, “Bunlardan ilki bugün temelini atacağımız, 37 milyon TL’lik yatırımla 27 bin metre kare alan üzerine kurulacak olan, bünyesinde 127 poliklinik odası, görüntüleme tetkik üniteleri, 25 kişilik 5 derslikten oluşan bir kreş ve 410 kişilik bir yemekhaneyi de barındıracak olan Samsun Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nin yeni poliklinik binası. Bugün temelini atacağımız bu bina inşallah 2019 yılında tamamlanmış olacak. İkincisi ise bugün açılışını yapacağımız ve uzun zamandır ilimizin hatta bölge insanımızın tamamlanmasını beklediği 38 bin metre kare alan üzerine kurulu içinde 51 poliklinik odası, 60 yataklı Alkol ve Uyuşturucu Madde Bağımlılığı Tedavi ve Araştırma Merkezi (AMATEM) ve Çocuk Ergen Madde Bağımlığı Tedavi Eğitim ve Destek Merkezi’ni de (CEMATEM) bulunduran 260 yataklı Samsun Ruh Sağlığı ve Sinir Hastalıkları Hastanesi. Samsun son yıllarda sağlık alanında büyük bir dönüşüm geçiren, her geçen yıl sağlık kenti Samsun unvanını hak edecek yatırımları alan bir şehir.  Bugün açılış ve temel atma törenlerini yaptığımız tesislerde bu anlamda atılan adımların sadece ikisi."dedi.

Samsun Valisi Osman Kaymak ise yaptığı konuşmasında, "Geçtiğimiz 5 yılda ilimizde Bafra, Lâdik, Asarcık, Terme ve Havza ilçelerimizdeki hastanelerimiz, bugün hizmete açtığımız Ruh Sağlığı ve Sinir Hastalıkları Hastanemizde de olduğu gibi yeni binalarına taşınarak hizmete açıldı. Atakum ilçemizin en büyük ihtiyaçlarından biri olan Atakum Polikliniği hizmete sunuldu. Vezirköprü ve Çarşamba Devlet Hastanelerimizin inşa süreçleri devam ediyor. Onlar da en kısa zamanda açılarak hizmete girecek. 900 yataklı Şehir Hastanemizle, 150 yataklı Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon, 100 yataklı Yüksek Güvenlikli Adli Psikiyatri, 250 yataklı Tekkeköy ve Atakum, 25’er yataklı Salıpazarı, 19 Mayıs, Kavak ve 50 yataklı Alaçam–Yakakent Devlet Hastanelerimizin ise ihale süreçleri devam ediyor. Ayvacık ve Gazi Devlet Hastanelerimizle, Bafra ilçemize yapılacak Diş Hastanesiyle ilgili çalışmalar ise proje safhasında. Tüm bu yatırımlar tamamlandığında sadece merkezdeki değil tüm ilçelerimizdeki 2. basamak sağlık tesislerimizi de yenilemiş olacağız. Tabii sadece bu süreçte 2. basamak sağlık tesislerimiz olan hastanelerimiz yenilenmeyecek, bakanlığımız için büyük önem arz eden koruyucu sağlık hizmetlerine de gerekli yatırım yapılacak.

Bu çerçevede Kavak, Çarşamba, Havza, Atakum, Ayvacık, Vezirköprü ilçelerimizde Osmanlı, Selçuklu Mimarı öğelerine uygun olarak Toplum Sağlığı, Aile Sağlığı ve Sağlıklı Yaşam Merkezleri inşa edilecek. Samsun bu büyük yatırım süreci tamamladığında hem 1,5 milyar TL’lik sağlık yatırımına kavuşmuş olacak, hem de Sayın Bakanımızın da dediği gibi ilimiz önümüzdeki 30 yıl boyunca yeni bir sağlık yatırımına ihtiyaç duymayacağı güçlü bir sağlık alt yapısına sahip olmuş olacak. Samsun’u sağlık alanında bugüne kadar olduğu gibi bugünden sonra da güzel günler bekliyor. Bu duygu ve düşüncelerle bu iki sağlık tesisimizin halkımıza ve Samsunumuza hayırlı uğurlu olmasını temenni ediyorum. Bu vesileyle bu yatırımların ilimize kazandırılmasında büyük katkısı olan Bakanımız Sayın Dr. Ahmet Demircan’a, Başbakanımız Sayın Binali Yıldırım’a ve her fırsatta ilimize verdiği değeri ve önemi ifade eden Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’a teşekkürü bir borç biliyorum. Hepinizi sevgiyle ve saygıyla selamlıyorum.” diye konuştu.

Sağlık Bakanı ise “Bu gün burada bir tarafta bitirilmiş olan bir tesisimizin açılışını bir diğer tarafta da ihtiyaç olan bir tesisimizin temelini atıyoruz. Oldukça sevindirici bir durum. Biz bu değişimi hep birlikte yaşadık ve yaşıyoruz. Türkiye uzun süredir bir değişimin içerisinde. Değişim önce zihniyette başlar. Milletvekili arkadaşlarımızla birlikte uyum içerisinde yaptığımız hizmetlerden Samsunumuz bir bir yararlanmaya başladı. Samsunumuza ikinci Devlet Üniversitesini kazandırdık. Daha üç gün önce imzası atıldı. Bir müjdeyi burada vereyim. Sahra Sıhhiyi Hastanesi yeni yerine taşındığında bu hastanenin eski yeri Samsun halkımıza park olarak bırakılacak. 250 dönüm arazi üzerine ağaçlandırılmış mükemmel manzaralı bir şehir parkı burada halkımızın hizmetine bırakılacak. Aynı şekilde eski 19 Mayıs Stadyumu’nun yeri Sayın Cumhurbaşkanımızın dediği gibi Millet Parkı olacak. Samsun-Ankara arası hızlı terenin proje çalışmaları bitti, yapım ihalesine gelindi ve şimdi yapım ihalesi yapılacak. Hızlı bir şekilde inşaatı devam edecek. Ankara'dan Delice hattına kadar gelen hızlı tren hattı 300 km daha yapılıp en kısa zamanda Samsun-Ankara arası hizmete açılacak. Samsun’dan hızlı trene bindiğimizde hızlı tren ağının ulaştığı her yere gideceğiz. Hızlı tren çok yüksek standartlı ve çok hızlı bir seyahat aracı.

Aynı zamanda Samsunumuzun çevre yolları için çalışıyoruz. Çevre yolları şu an son aşamada. Ankara Samsun arasına yapılacak otoyol inşaatını Samsun’dan başlatmak istiyoruz. Böylelikle Samsun’un çevre yol sorununu da birlikte çözmüş olacağız. Peki bunlar bizim zamanımızda niye oluyor? Daha önce niye olmuyordu? Zihniyet değişikliği. Arkadaşlar zihniyet tek başına yetmiyor. Sistemin de değiştirilmesi, düzeltilmesi lazım. Zihniyetteki değişim Türkiye’deki en önemli değişimdi. Bu başarıldı. Bugüne kadar Samsunumuz için güzel hizmetler yapıldı. Biz de bundan sonraki süreçte biraz ivme kazandırarak bu hizmetleri devam ettirdik. Daha önceki anlayışta asıl olan devletti. Millet devlet için vardı. Her şey devlete göre dizayn ediliyordu. Oysa olması gereken bu değildi. Olması gereken asıl olan milletti. Millet varsa devlet vardı. Bu zaten bizim temel değerlerimiz arasındaydı. Bizim demokratik sistemlerimiz yani parlamenter sistem dediğimiz yapı, darbecilerin kurguladığı anayasalarla yürümeye çalıştı. O nedenle arzuladığımız gelişme sağlanamadı. Her 10 yılda bir darbe yapıldı ülkede. Her darbe ve darbe teşebbüsü ülkeyi 10 yıl geriye çekti. En son olarak ise 15 Temmuz 2016’da darbe girişimi sonucu milletimiz ülkeyi uçurumun kenarından aldı.

 Bütün bunlar geriye dönüp baktığımızda bu sistemin sorunlu olduğunun göstergesidir. İşte bunu değiştirmek için anayasa değişikliğini yaptık ve milletimize getirdik. Milletimiz buna tamam dedi. Şimdi ise 24 Haziran’da milletimizin onayladığı bu değişikliğin fiili uygulamasını yapacağız. Bu değişiklik ve yeni sistem ile Türkiye’nin daha hızlı kalkınmasını sağlamış olacağız. Kalkınmak zorundayız. Çünkü bu coğrafya zor coğrafya. Burada zayıf devlet yaşamaz. Güçlü olmak zorundayız burada. Görüyorsunuz etrafımızdaki hadiseleri. O nedenle Türkiye zaman kaybetmeden gelişmek, kalkınmak ve güçlenmek zorundadır. Bunu başarmak zorundayız. Onun için adını koyduk. Diyoruz ki, Milletimize, güçlü Başkan, güçlü Meclis, güçlü Türkiye. Türkiye bunu başarmak zorunda.

 Yaşadıklarımızı unutmayalım. 35-40 yıldır bizi dışarıdan engelleyemeyince içeriden terörle boğuşturdular. Binlerce şehit, can kaybı ve öbür taraftan milyarlarca dolar değer kaybettik. Kalkınmamızın önündeki engellerden biri de buydu ama Türkiye son 16 yılda yakaladığı istikrar sayesinde yapılan müdahalelere rağmen direnerek kalkınma yolunda aldığı mesafe sayesinde, bugün terörün içeride başını ezebildiği gibi dışarıda da bütün inlerine, yuvalarına kadar takip ediyoruz. İşte Fırat Kalkanı, işte Zeytin Dalı Harekatı. Ne diyordu birileri? 'Ne işiniz var, girmeyelim Afrin'e'. Gireceğiz arkadaşlar. Türkiye'ye nereden kim ateş ediyorsa, Türk askerini karşısında bulacak. Buna asla fırsat vermeyeceğiz. Şimdi Kandil'e, gerekiyorsa diğer yerlere de Türkiye gereken müdahaleyi yapacak. Eski Türkiye'yi unutacağız. Eski Türkiye'yi unutma yolunda attığımız adımlar başarıya ulaşacak. Bu yatırmların hayırlara vesile olmasın diliyorum."dedi.

Konuşmaların ardından Samsun Eğitim ve Araştırma Hastanesi Yeni Poliklinik Binası'nın temel atma ve 27 Nisan 2018 tarihinde hizmete giren Samsun Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Hastanesi'nin resmi açılışı, Sağlık Bakanı Ahmet Demircan ile Samsun Valisi Osman Kaymak ve diğer protokol üyeleri tarafından gerçekleştirildi.

Açılışın ardından Sağlık Bakanı Demircan ve Samsun Valisi Osman Kaymak, diğer protokol üyeleriyle birlikte Samsun Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Hastanesi’ni gezerek yetkililerden bilgi aldı.

Açılış törenine ayrıca, Büyükşehir Belediye Başkanı Zihni Şahin, Ondokuz Mayıs Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Sait Bilgiç, Vali Yardımcısı Hasan Öztürk, Atakum Kaymakamı Namık Kemal Nazlı, Tekkeköy Kaymakamı Günay Öztürk, İl Emniyet Müdürü Vedat Yavuz, İlçe Belediye Başkanları, Kamu Kurum ve Kuruluş Müdürleri, Sivil Toplum Kuruluş Temsilcileri, İl Sağlık Müdür Yardımcıları, Hastane Yöneticileri, Hekimler, Hastane çalışanları ve çok sayıda vatandaş katıldı.

adminadmin