Samsun Haber
Giriş Tarihi : 25-09-2017 19:10   Güncelleme : 25-09-2017 19:10

Samsun’a İkinci Üniversite İhtiyacı Ve Gerekliliği

Eğitim Bir Sen Samsun Şubesi Samsun’da ikinci üniversitenin gerekliliği konusunda istişare toplantıları gerçekleştirdi.

Samsun’a İkinci Üniversite İhtiyacı Ve Gerekliliği

İlgili sivil toplum kuruluşları ve akademisyenler ile Samsun’da ikinci bir devlet üniversitesi gündemi ile yapmış olduğumuz istişare toplantılarında konu bütün detayları ile tartışılmış, aşağıdaki sonuçlar çıkarılmıştır;

 Üniversite kurma fikri, üniversitenin kurulacağı ildeki halk tarafından, şehrin gelişmesine ve kalkınmasına fayda sağlayacak yeni bir kapı veya kaynak olarak görülmektedir. Üniversite Sosyal, ekonomik, kültürel etkileşimin hızlanmasında önemli bir unsur olmaktadır.

Sadece bilimsel bilginin üretildiği merkezler değil, aynı zamanda bulundukları bölgelerin gelişip kalkınmalarında da önemli rol oynayan üniversiteler, kuruldukları yerde, toplumun da ilerlemesinin temel yapı taşlarındandır.  Bu bilgiler ışığında:

1-Samsun hem ekonomik hem nüfus yoğunluğu olarak yakın olduğu diğer Büyükşehirlere göre Yüksek Öğrenim konusunda tek bir üniversite ile yeterli büyümeyi sağlamamaktadır. Kayseri, Konya, Bursa, Gaziantep, Erzurum, Eskişehir, Antalya gibi illerle kıyaslandığı zaman ortalama 200 Bin nüfusa bir üniversite düşerken Samsun için ikinci üniversite ve hatta üçüncü üniversite üzerinde de düşünülmesi gerektiğini paylaşıyoruz.

2-Ondokuz Mayıs Üniversitesi Samsun’un Batısında yer almakta olup, şehrin batı yönüne yatay ve dikey olarak gelişmesine önemli katkılar sağlamıştır. Samsun Üniversitesi olarak düşünülen ikinci üniversitenin Şehrimizin Doğusunda kurulacak olmasından dolayı, Şehrin Doğuya doğru gelişmesine katkı sağlayacak dengeli bir şehir oluşumuna destek verecektir.

3-Hali hazırda kapatılmış Canik Başarı Üniversitesinin bulunduğu Kampüs alanı atıl vaziyette olup, üniversite yerleşkesinde daha önce yapılmış olan Eğitim Fakültesi, Fen-Edebiyat Fakültesi, İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi, Mimarlık ve Mühendislik Fakültesi ile İnşaat halinde olan Yurt Binaları Mevcuttur. Bu hali ile Kampüs alanı ikinci üniversitenin ivedilikle kurulması için hazırdır.

4-Şehrimize kurulacak ikinci Devlet Üniversitesinin adının “SAMSUN ÜNİVERSİTESİ” olmasının uygun olacağı kanaatindeyiz.  “Samsun Üniversitesi” ismi marka değerine sahip olup daha kapsayıcı olacaktır.

5-Samsun’umuza ikinci bir Devlet Üniversitesinin kazandırılması ile ilgili daha kapsamlı çalışma yapılarak hazırlanacak rapor ilgili siyasi temsilciler, kurum ve kuruluşlarla paylaşmaya devam edilecektir.

Samsun Sivil Toplum Kuruluşları olarak; bahse konu olan nedenlerden ve ihtiyaçtan dolayı şehrimize ikinci bir üniversitenin kurulması gerekliliğini kamuoyu ile paylaşıyoruz.  

adminadmin