Samsun Haber
Giriş Tarihi : 17-12-2018 11:34   Güncelleme : 17-12-2018 11:34

​Samsun’da Alaman Doktor binası!

​Samsun’da Alaman Doktor binası!

Samsun 56’lar mevkiinde bulunan ve birkaç yıl Sheraton Otelin yapılmasından evvel şehrin en büyük binasına neden Alman Doktor Binası deniliyor.

Asıl adı Celal Bey Apartmanı olan Alman Doktor Binası, yakın bir zamana kadar Samsun’da bulunan en yüksek binaydı.

Binanın yapıldığı arsada Türk Doktor Celal Zinzade ile evli olan alman doktor Ursula Zinzade'nin muayenehanesi bulunuyordu.

Alman Doktor Binasını Ursula Zinzade, eşi kocası Celal Zinzade'ye kendisinin yapmasını istediği rivayet ediliyor.

Celal Zİnzade, 1956-58 yıllarında Almanya’ya bir Türk doktor ihtisas yapmaya gitti. Orada tanıştığı Alman Doktor Ursula (bazı kaynaklara göre Anjelika) ile evlendi ve Türkiye’ye gelip Samsun’a yerleştiler.

Celal Zinzade Samsun’da mesleğe TCDD’nin kurum doktorluğuyla başladı.

Eşinin işyerine yakın bir mevkide İstasyon Mahallesinde İç Hastalıkları Dahiliye muayenesi açan Ursula Zinzade’nin isminin okunuşunda zorluk çeken Samsunlular ona “Alaman Doktoru” demeye başladılar.

Alaman Doktor Ursula Zinzade’nin ünü bütün Karadeniz’e yayılır. Tedavisi olumlu sonuç veren Karadenizliler Doktor Ursula Zinzade’yi çok severler.

Rivayete göre, Ursula Zİnzade’ye Alman demek için bin şahit gerekiyormuş.

Oldukça mütevazı yani alçak gönüllü, paraya önem vermeyen, insanlarla olan sıcak diyalogu ve hastaları ile kurduğu sağlıklı iletişim, sağlam tıp bilgisi de eklenince, sevilip sayılmasında temel etken olmuş.

Bugün Alman Doktor Binası diye tanınan bu binanın bulunduğu yere ilk önce bahçeli iki katlı bir ev yapmışlar. Yine rivayete göre bu semtin isminin Bahçelievler Mahallesi olmasının sebebi de yapılan ilk bahçeli evin bu olmasından dolayıymış.

adminadmin