Samsun Haber
Giriş Tarihi : 29-03-2018 09:29   Güncelleme : 29-03-2018 14:40

Samsun’da Amazon Heykelinin Ayaklarının Altına Ay Yıldızlı Bayrağımızı serdiler!

Samsun’un Batı Park bölgesinde iki Lions sembolü aslanın arasına inşa edilen Amazon Heykelinin ayaklarının altına ay yıldızlı bayrağı resmettiler.

Samsun’da Amazon Heykelinin Ayaklarının Altına Ay Yıldızlı Bayrağımızı serdiler!

Amazon Adası ve Amazon Köyü olarak düzenlenen Doğu Parkta yer alan Amazon Heykelinin zeminine çizilen hilali yıldız şeklinde bir havuz ile tamamlamışlar.

Ucube Sapık ve Yunan Masal kitaplarından ilham alınarak milli mücadele şehri Samsun’a dikilmekten imtina edilmeyen Amazon Heykelinin ayaklarının altındaki ay yıldızlı kareografi, zemin seviyesinden pek dikkat çekmezken havadan çekimlerde tam anlamıyla kendisini gösteriyor.

SAMSUN VE AMAZONLAR

Samsun’un Terme bölgesinde kadın savaşçılar olarak bilinen amazonların yaşamış olduklarına dair tarihi hiçbir gerçeklik yok iken Homeros'un Truva Savaşı'nı anlatan eseri İlyada ve Odysseia da Amazon kadınları Akhilleus ile Hector ile yapılan efsanevi savaşın ardından Truva Savaşı'na Truva'nın yanında destek olarak girdikleri anlatılmaktadır.

Amazonlar Kelt mitolojisinde Matriarkal olarak geçer. Homeros'un İlyada ve Odysseia eserinde yer almakta olup, Truva savaşında Aşil'e karşı savaştıkları geçmiştir. Amazonlar hakkında yazılanların çoğu Herodot'a dayanmaktadır.

Anadolu'da pek çok yerde Amazon kadınları resmedilmiş, tarihi eserler öze çarpmaktadır. İzmir'den Şanlıurfa'ya kadar pek çok bölgede ortaya çıkarılan tarihi eserler de Amazon kadınları Yer almıştır. İzmir'in eski ismi Smyrna'nın bir Amazon kadınının isminden geldiği rivayet edilmektedir. Amazonlar, Mora Yarımadası'nın Anadolu'ya kadar pek çok yerde, kabartma taş ve motiflerde yer bulmuştur.

Amazon kabartmalarında genellikle Hitit eserlerinin de rastlanmaktadır. Bundan yola çıkan bazı tarihçiler, Amazonların Aslında Hititlerin dişi rahipleri olduğunu öne sürmektedir.

Amazonları resmeden binlerce tarihi eser bulmak mümkündür. Diodoros ve coğrafyacı Strabon da Amazonlardan bahsetmektedir. Yani Amazonlar sadece destanlarda ve efsaneler ve geçmemekte olup, ilk çağ tarihçilerinin de eserlerinde yer verilmiştir. Türk edebiyatında ise Amazonlar, çoğunlukla Halikarnas Balıkçısı tarafından yazılan "Anadolu Efsaneleri" kitabında yer almış ve detaylı bilgiler verilmiştir.

Amazonların Yunanlılar ile yoğun mücadeleye girmesinin asıl sebebinin, Yunanistan'da kadınların hakkı yeteri kadar hak ve hukuka sahip olmaması, Kadınlara değer verilmemesi gibi sebepler olduğu düşünülmektedir. Antik Yunanistan'da kadınlara yeteri kadar değer verilmezken tam tersi aynı dönemde Anadolu topraklarında kadın, oldukça değerli görülmüştür.

Bu kadınların daha iyi yay çekebilmek adına küçük yaşta sağ memelerini kestikleri ve bundan ötürü de eski Yunanca’da memesiz anlamını taşıyan amazon adını aldıkları söylenir.

(Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, bir Avupa Birliği (AB) toplantısında yerdeki Türk Bayrağını böyle almıştı)

adminadmin