Samsun Haber
Giriş Tarihi : 03-11-2016 15:36   Güncelleme : 03-11-2016 15:36

Samsun’da Ar-Ge Ve Tasarım Merkezleri Fırsatları Anlatıldı

Samsun TSO ve Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı işbirliğinde düzenlenen, “Ar-Ge ve Tasarım Merkezi Tanıtım ve Bilgilendirme Toplantısı”nda, Ar-Ge ve Tasarım Merkezleri ile ilgili fırsatlar anlatıldı

Samsun’da Ar-Ge Ve Tasarım Merkezleri Fırsatları Anlatıldı

Samsun Haber - Samsun Ticaret ve Sanayi Odası (STSO) ve Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı işbirliğiyle ile “Ar-Ge ve Tasarım Merkezi Tanıtım ve Bilgilendirme Toplantısı” düzenlendi. Samsun TSO Davut Altan Meclis Toplantı Salonu’nda düzenlenen toplantının açılış konuşmasını yapan Samsun TSO Başkan Yardımcısı Mustafa Kemal Şahin, dünyada kalkınmaya etki eden faktörlerin çok hızlı bir şekilde değiştiğini ve güncellendiğini söyledi. Kalkınmanın yolunun bilgiye erişimden geçtiğini belirten Şahin, “Küreselleşen ve rekabetin boyut değiştirdiği günümüz bilgi toplumunda, “yeni ekonomi”, “girişimcilik”, “fikri sermaye”, “AR-GE”, “markalaşma”, “tasarım” ve “inovasyon” kilit kavramlar olarak öne çıkmaktadır.

Gelişmiş ekonomilerde son otuz yılda gerçekleşen büyümenin yarıdan fazlasının kaynağı da, Ar-Ge ve inovasyon’dur. Zira bunlar üretim faktörleri bağlamında doğrudan teknoloji ile iniltili ürünün fiyatına ve kalitesine etki eden unsurlardır” dedi.

Ülkenin geleceği ileri teknoloji ve Ar-Ge’den geçiyor

Yenidünya sisteminde güç faktörünün, artık ekonomiyle ölçüldüğünün altını çizen Şahin, “Türkiye ekonomisinin belkemiğini ise KOBİ’ler teşkil etmektedir. KOBİ’ler esnek ve dinamik yapıları ile değişime gelişime kolay adapte olabilen aktörlerdir. KOBİ’lerin icat çıkarmalarında üniversite ve sanayi işbirliğinin önemi malumunuzdur. Bu bağlamda üniversite – sanayi işbirliğini geliştirecek alanlar genişletilmelidir. Bilginin teknolojiye dönüşümünde bu oldukça hassas bir noktadır. Takdir edersiniz ki, işletmeler artık bir bölgeye ya da ülkeye değil tüm dünyaya hizmet etmektedir. Bu küreselleşmenin kaçınılmaz sonudur. Ulusal ekonomilerin önündeki sınırların büyük ölçüde kalkması ile ekonomilerin rekabet edebilme yetenekleri, uluslararası alanda ticari ilişkilerin en önemli belirleyicisi haline gelmiştir. Türkiye’nin Cumhuriyetin 100’üncü yılı için ortaya koyduğu hedefler var. Bizim bu hedeflere ulaşabilmemiz ve ülkemizi bu hedeflerin daha ötesine taşıyabilmemiz için geleceği yönetebilmeliyiz. Bu şüphesiz teknoloji üretimi ile mümkün. Ar-Ge ve yenilik ekosistemi tesis etmeliyiz. Zira bu ekosistem kamu, üniversiteler, reel sektör firmaları, teknoloji geliştirme bölgeleri, Ar-Ge merkezleri ve araştırma altyapılarının bulunduğu çok kıymetli bir sistem. Bu anlayışla ortaya konulan tüm çalışmaların destekçisiyiz. Şüphesiz kentimize teknopark kazandırılması dönemindeki tavrımız ve desteğimiz bunun teminatıdır.

Bilgiyi sanayiyle buluşturmamız gerekiyor

Ardından söz alan Ondokuz Mayıs Üniversitesi Rektör Vekili Prof. Dr. Mehmet Kuran, üniversitenin yeni yönetimi olarak üniversitenin kente, sanayiye etkisini artırmak adına ekosistem oluşturmaya çalıştıklarını belirterek, “Konuyla alakalı şehirdeki kurum ve kuruluşlarla bir araya geliyoruz. Diğer üniversitelerde olduğu gibi üniversitemizde de hep yurtdışı yayınlarımızı artırmaya yönelik öncelikler tanıdık. Çünkü akademik planlamalarda hep bunlar ön plandaydı. Ama artık öyle olmayacak. Artık biz bilgiyi, sanayiye, teknolojiye, ülke ekonomisine katmayı öncelik haline getiriyoruz. Siz araştırmalarınızı yapıp yurtdışında önemli dergilerde yayınlayabilirsiniz. Ama ülke ekonomisine katkı sağlayamadığınız sürece o bilginin de bir kıymeti olmaz. Bilgiyi mutlaka sanayiyle buluşturmamız gerekiyor. 15 Temmuz darbe olayının birçok şeyin farkına varmamıza da neden oldu. Ülkemizin kalkınmasını sağlayacak olan bizleriz. Siz ne kadar işbirliği yaparsanız yapın kendinizi Ar-Ge’nizi, kendi teknolojinizi geliştirmediğiniz sürece bağımsız olamazsınız. Onun için bu alan son derece önemli. Ülkelerin ekonomik gelişmelerini sağlayan itici güç KOBİ’ler. Üniversitemiz işbirliğine hazır. Eşleştirmelere de hazırız” diye konuştu.

Ülkemizin geleceği Ar-Ge’den geçiyor

Daha sonra ise, Bilim ve Teknoloji Genel Müdürü Sayın Doç. Dr. İlker Murat Ar, kürsüye gelerek,  “Ar-Ge ve Tasarım Merkezlerine Sağlanan Destekler ve Başvuru Süreçleri” hakkında sunum yaptı. Murat Ar; Ar-Ge reform paketinin sanayici, üniversite öğrencileri ve öğretim görevlilerine getirdiği yenilikleri ve kanunda geçeen Ar-Ge ve Tasarım Merkezi uygulamaları hakkında katılımcıları bilgilendirdi. Oldukça yoğun bir katılımın olduğu toplantıda konuşan Ar, ‘Ar-Ge ve Tasarım Merkezi Nedir’,  ‘Ar-Ge ve Tasarım Merkezi Olmak İçin Gerekli Olan Şartlar’, ‘Ar-Ge ve Tasarım Merkezleri’ne Sağlanan Kolaylıklar’, ‘Ar-Ge veya Tasarım Merkezi Olmak İçin Ne Yapılması Gerekiyor’ başlıklarında sunum yaptı. Murat Ar, “Ar-Ge reform paketinin özel sektöre getirdiği en önemli değişimlerden bir tanesi Ar-Ge faaliyetlerinin yanı sıra tasarım faaliyetlerinin de artık Ar-Ge gibi destek ve muafiyet kapsamına alınmasıdır. 5746 sayılı kanun ana hedefi; sanayimizin büyük bir kısmını oluşturan KOBİ’lerimizin teknolojik seviyesini yükseltmek ve hem ulusal hem de uluslararası arenada rekabet edebilir yenilikçi ürünler üretmesini sağlayacak faaliyetlerin desteklenmesini sağlamaktır. Çünkü ülkemizin geleceği teknolojiden ve ileri teknoloji ürün üretmekten geçiyor" diye konuştu.

Konuşmaların ardından Samsun TSO Başkan Yardımcısı Mustafa Kemal Şahin, Bilim ve Teknoloji Genel Müdürü Sayın Doç. Dr. İlker Murat Ar’a anı takdiminde bulundu. 

adminadmin