Röportaj
Giriş Tarihi : 24-12-2016 09:34   Güncelleme : 24-12-2016 09:34

Samsun’da Dolmuş Hatlarına Yeni Yıl Zammı Kapıda

Samsun’da ki dolmuş hatları Akaryakıta ve dolar endeksli yedek parçaya yenik düşünce 4 dolmuş hattı birden zam kararına gitti.

Samsun’da Dolmuş Hatlarına Yeni Yıl Zammı Kapıda

Samsun 2. Hat dolmuş durağı başkanlığı ile yapmış olduğumuz Akasyam Haber’e özel röportajda akaryakıt ve kötü yol şartları nedeniyle araç tamir ve yedek parça fiyatlarına yenik düştüğünü açıkladı.

Samsun’da bulunan 4 dolmuş hattı başkanı bir araya gelerek yeni yıl itibari ile 50 kuruşluk zam kararı alarak öğrenciler için 2 TL’den 2.50 kuruşa tam kişi için de 2.50 Kuruştan 3 TL’ye çıkması için UKOME Büyükşehir Ulaşım Koordinasyon Merkezine zam taleplerini belirterek kararın çıkmasını bekliyorlar.

Dolardaki fiyat artışı birçok ürün ile birlikte akaryakıt ve yedek parça fiyatlarında da ciddi artışlara neden olduğunu ve bu nedenle artık kar edemediklerini neredeyse çalışanların maaşını vermekte bile zorlanır hale geldiklerini beyan ettiler.

SONUNA KADAR DİRENDİK

Samsun Halkının daha uygun seyahat etmeleri için 3 yıldır bu sisteme direndiklerini söyleyen Başkan Ahmet Kabadayı ve Şahap Yıldız, “1., 2., 3. ve 4. Hat dolmuşları olarak 3 yıldır Samsunlu vatandaşlar için direndik.  Samsun’da C plakalar, şehir içi Minibüsler ve Belediye Otobüsleri bizden önce zam aldı. Ekonomiye ve zamlara bizlerde yenildik ve Samsunluya hizmet veren D plakalı 4 dolmuş hattı olarak çok cüzi rakamlarla 50 kuruşluk zam kararını UKOME’den talep ettik. Kararımız olumlu sonuçlanırsa yeni yılın ilk aylarından itibariyle yeni fiyatlarla yine vatandaşlarımıza hizmet vermeye devam edeceğiz. Samsunlu vatandaşlarımızın da bunu anlayışla karşılayacağını umuyoruz” diye söylediler.

ZORLU KOŞULLARDA HİZMET VERİYORUZ

Samsunlulara 135 araç ile hizmet verdiklerini dile getiren Başkan kabadayı ve Yıldız, “ Gidiş geliş olarak güzergâhımız 14 Km. ‘den oluşurken 135 araç ile Samsunlulara hizmet vermeye çalışıyoruz. İşe gidip gelen, Hastane ve merkez olmak üzere en çok tercih edilen hatlardan birisi bize ait. Buna rağmen en zorlu ve en engebeli yolları da bizler kullanıyoruz. Gerek trafikle ve gerekse yollarda ve olan yokuş ve çukurlarla mücadele vermeye çalışıyoruz.  Çıkış noktası Yalova gemisinin buradan olup Cumhuriyet Meydanı oradan ilyasköy, aziziye, meskenler, sanayi bölgesi oradan da Canik Belediyesi’ne gidiyoruz. Kış aylarında ve yağmurlu hava da son zamanlarda yaşanan bu alt yapı çalışmalarının en fazla işlenen bölgesi. Yollar bozuluyor ama tamiratı yapılmıyor bu da hizmet kalitemizi düşürmemize ve araçlarda da sorunlar yaşanmasına neden oluyor. Diğer Dolmuş hatlarına nazaran da güzergâhımızda yaşanan zorluklar nedeniyle onlar ayda bir tamire gidiyorsa bizler ne yazık ki 15 günde bir tamir almak zorunda kalıyoruz” diye ifade etti.

EN YOĞUN DURAK VE SAATLER

En fazla yoğunluk yaşanan duraklar ve saatler sorumuzu cevaplayan Başkan Kabadayı ve Yıldız, “ Akşam vatandaşların mesai bitimi saatleri 16 ile 18 saatleri arasında bir yoğunluk yaşandığını ama bunu en hızlı şekilde hizmet anlayışı ile kısa sürede aşıyoruz. En fazla rağbet alan durağımız Mithatpaşa durağı olup sürekli bu durak noktalarında bir görevli arkadaşlarının bulunduğunu ve bu görevlilerin merkez ile irtibatta olup müşterileri mağdur etmeyecek şekilde” hizmet anlayışı sağladığını ifade etti.

SIKIŞAN TRAFİK SAMSUN’UN KÂBUSU OLDU

Müşterilerin işten çıktıktan donra duraklarda bekleme nedenlerinin kendilerinden olmadığını ifade eden Başkan Kabadayı, “ Aynı saatte işten çıkmalar yaşandığı için trafiğin belirli noktalarında bir sıkışıklık meydana geliyor ve bu nedenle dolmuşlarımız trafikte fala kalmak zorunda olduğundan dolmuşlarımız dönüş sağlayamıyor. Bu noktalar üzerinde bir düzenleme yapılması halinde gerek dolmuşların gerekse diğer sürücülerin rahatlayacağını ve trafikte bir rahatlama yaşanacağını düşünüyoruz.  Birçok vatandaşın özel aracı var trafiğe yeni çıkmış bilinçsiz şoförler de bunların arasında yer alıyor. Bunların yapmış olduğu sürücü hataları ve parklar nedeniyle birçok kes kazanın eşiğine geliyoruz.  Bu nedenle sanki dolmuş hatları trafik terörüymüş imajı verilerek trafikte kötü gözle bakılıyor. Bizi en fazla zorlayan noktalar da 19 Mayıs’tan bulvara çıkış noktası, maç saatlerinde sanayi bölgesinde Migros kavşağı, Liman Kavşağı, Cumartesi günleri Modern Pazar kavşağı, Cumhuriyet meydanı ve Diş Hastanesi kavşakları bizleri trafikte en fazla zorlayan ve gecikmelere ve kazalara neden olan noktalarımız. Bu noktalar bir tek bizlerin değil tüm Samsunluların trafikte ortak sorun yaşadığı noktalar” sözleriyle trafikteki sorunlara dikkat çekti.

KÖSTEBEK DELİĞİ YOLLAR KAZAYA NEDEN OLUYOR

Samsun’un genelinde bir sorun daha var ki oda yol sorunu diyen Başkan Yıldız, “ Samsun’da dert yanmayan yoktur ki yollarda ki bozukluklar yüzünden sorun yaşamamış.  Bunun en büyük nedeni hava koşullarının yanı sıra yol içinden geçen çalışmalar ve bu çalışmalar sonrasında o yolların bakımının yapılmaması. Yollarımız köstebek deliği şeklinde sürücüler bunlara düşmemek için hangi yöntemi kullanacağını şaşırmış durumda. Biz şikâyetlerimizi Büyükşehir Belediyesine bildirdik lakin onlarda kara yolları çalışmalarını özel bir firmaya ihale ettiklerini beyan ediyorlar. Şikâyetlerin onlara gitmesi ve o yolların bakımını sağlayana kadar aradan neredeyse aylar geçmekte. Çileyi o yolları kullananlar çekmekte beraber sürücüleri hem kazalara hem de araç hasarları ile karşılaşmasına sebebiyet veriyor” şeklinde sözleriyle sorunlarını dile getirdi.

ÖNERİ VE ŞİKÂYETLERİNİZE AÇIĞIZ

Biz Samsun halkına hizmet ettiğimizin bilincindeyiz diyen Başkan Kabadayı ve Yıldız, “ Bütün gün bu zorlu yollar ve trafikle olan mücadelemizde vatandaşlarımız da bizleri anlayışla karşılasın. 135 aracımız ile bütün gün yollarda onlar için kaliteli hizmet vermeye çalışıyoruz. Hamdolsun ki bunca yıldır en küçük şoförlerimizin davranışlarından bir şikâyet almadık. Samsun’un yaşlısını, hastasını, bayanlarını, öğrencisini bizler taşıyoruz 10 yıllık yönetimimiz boyunca bizi ve sivil vatandaşımızı utandıracak bir davranışla karşılaşmadık bu konularında özellikle titizlikle üzerinde duruyoruz. Dolmuşçularımızı hor görmesinler yakın davransınlar tabi ki bizlerinde eksikleri vardır ama biz onlar için hizmet veriyoruz. Yolcularımızdan şunu rica ediyoruz, inip binerken dolmuşların plakalarına baksınlar herhangi bir eşya unuttuklarında hangi araçta unutulduğunu bizlere beyan etsinler. Olumsuz bir davranışla karşılaştıklarında her aracın içerisinde derneğimizin telefonu var 432 01 70’den bizleri gönül rahatlığı ile öneri ve şikâyetlerini yapsınlar” diyerek tüm Samsunlu vatandaşlara anlayışlarından dolayı teşekkür ettiler.

Gül Gülsüm GÜNDÜZ

adminadmin