Güncel
Giriş Tarihi : 15-11-2013 09:39   Güncelleme : 15-11-2013 09:39

SAMSUN’DA GEMİ BATIRILDI

Samsun Valisi Hüseyin AKSOY dalış sporları ve deniz altındaki sportif etkinlikler amacı batırılan TCSG-125 Sahil Güvenlik gemisi ile ilgili bir açıklama yaptı.

SAMSUN’DA GEMİ BATIRILDI
Vali Hüseyin AKSOY yaptığı açıklamada, “Sahil Güvenlik Komutanlığı bünyesinde toplam 30 yıllık görev süresini tamamlayan TCSG-125’in 16 TEMMUZ 2012 tarihinde hizmet dışına çıkarılmasının ardından, bölge deniz turizmine katkıda bulunması, denizciliğin tanıtılması ve sevdirilmesi ile deniz canlılarına yaşam alanı sağlaması amacıyla batırılarak yapay resif olarak kullanılmak üzere Samsun Valiliği’ne hibe edilmesine karar verilmiştir.

Kararın ardından 14 Eylül 2012 tarihinde, Samsun Valiliği koordinesinde SG Karadeniz Bölge Komutanlığı karargâhında aralarında Samsun Liman Başkanlığı, Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü, Kültür ve Turizm İl Müdürlüğü, Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü, Samsun Yüzme ve Sualtı Sporları Kulübü ile Samsun Balıkadamları Kulübünün katılımıyla istişare toplantısı icra edilmiştir.

Toplantı neticesinde M/G 125’in, gerek deniz tabiatı açısından dalış sporlarına uygunluğu nedeniyle, gerekse şehir merkezi ile hastanelere olan yakınlığı gibi özelliklerinden dolayı Samsun Kurupelit mevkii, marina önleri 15–17,5 metre derinliğe batırılmasının uygun olacağı konusunda fikir birliğine varılmıştır.

Toplantı sonrası alınan kararlar doğrultusunda SG Karadeniz Bölge Komutanlığı personeli tarafından öncelikle geminin yaşam mahalleri temizliği yapılmış, deniz tabiatına zarar verebilecek yağ ve yakıt içeren tanklar temizlenmiş, geminin muhtelif yerlerinde bulunan cam elyafları, bakır kablolar, dalıcılara tehlike arz edebilecek gemi içinde bulunan dolaplar, masa ve koltuk gibi metal ve ahşap eşyalar sökülerek çıkarılmıştır.

02 Aralık 2012 tarihinde tüm hazırlıkların tamamlanması ve M/G 125’in planlandığı şekilde emniyetle batırılması esnasında, Samsun Büyükşehir Belediyesi’ne ait SAMSUNUM–1 isimli gezi teknesinde bulunan Gençlik ve Spor Bakanımız Sayın Suat KILIÇ’ın da aralarında bulunduğu protokolün huzurunda denizde bir tören icra edilmiştir.
Samsun’un ilk yapay resifi olan M/G 125, bundan sonra sualtı canlılarına ev sahipliği yaparak sualtı ekosisteminin gelişmesine olanak tanıyan bir habitat yaratacak, bölge sualtı florasının gelişmesine katkı sağlayacaktır. Ayrıca yuva yapacak canlı türlerinin mevsimine göre gözlemlenmesine imkan sağlayarak, deniz canlılığı ve biyolojisi açısından eşsiz bir deney sahası olacaktır.

Bölge deniz turizmine katkıda bulunması, denizciliğin tanıtılması ve sevdirilmesi ile deniz canlılarına yaşam alanı sağlaması amacıyla batırılan M/G 125'in Samsun için hayırlı, uğurlu olması dileklerimle tüm ziyaretçileri gemimize bekliyoruz." dedi.

(E-HA) HALİL BAYRAM
adminadmin