Samsun Haber
Giriş Tarihi : 02-01-2018 10:21   Güncelleme : 02-01-2018 11:21

Samsun’da iki Hastane Eğitim ve Araştırma Hastanesiyle Birleştirildi

​Samsun Kamu Hastaneleri Birliği Genel eski Genel Sekreteri tarafından hiçbir gerekçe gösterilmeden ve ön çalışma yapılmadan Dr. Kâmil Furtun Göğüs Hastalıkları ve Kadın Doğum ve Çocuk Hastalıkları Hastanesi, Samsun Eğitim Araştırma Hastanesi’yle birleştirildi.

Samsun’da iki Hastane  Eğitim ve Araştırma Hastanesiyle Birleştirildi

Birleştirilmenin iki hastane doktorlarının döner sermayeden pay alamadıklarıyla gerekçesiyle yapıldığı öğrenilirken, birleşmeye karşı çıkan AK Parti Samsun Milletvekili Ahmet Demircan’ın Sağlık Bakanı olduktan sonra birleşmeyi onaylaması beklenilmeyen bir gelişme olarak değerlendirildi. 

Dr. Kamil Furtun Göğüs Hastalıkları ve Göğüs Cerrahi Hastanesi 1959 yılında 100 yataklı olarak faaliyetine başladı. 2005 yılında Samsun Devlet Hastanesinden Göğüs Cerrahisi birimi eklendi.

Halen 160 yatakla 26 Uzman doktor ve toplam 330 çalışanı var.

İKİ HASTANENİN BAĞLANMASI NEYE YARADI

İki hastanenin Eğitim Araştırma Hastanesi’yle birleştirilmesi hastalara hem ekonomik ve hem de sosyolojik olarak hiç fayda sağlamadığı gibi hastaların muayene sonrası ödedikleri katkı payı 3. Basamak hastaneye bağlanmakla artış gösterecek. Hastaneler arası git geller hastaları ve hasta yakınlarını perişan edecek; Mesela teşhis ve tedavi Kadın Doğum’da yapılacak ama onay Eğitim Araştırma Hastanesinde verileceği için hastalar hiçbir ilmelerini tek hastanede yapamayacak.

EKONOMİK OLARAK DA SIKINTILI

Diğer yandan Samsun Eğitim Araştırma Hastanesi’nin iki hastaneyi daha uhdesine dahil edebilecek bir mali karnesinin olmadığı da biliniyor.

Bağlanma sonrasında çalışana dağıtılacak ek ödeme miktarında tahmin edilemeyen bir azalma olacak.

Bağlanma sonrasında bağlanılan hastanelerin ameliyathaneleri kapatılarak, cerrahi ekip Samsun Eğitim Araştırma Hastanesine nakledilecek.  Mevcut durumda Samsun Eğitim Araştırma Hastanesi ameliyathanesinin yetersizliği varken bağlanma bu yükü daha da arttıracak.

Samsun’da akciğer kanseri cerrahisi yapılan tek sağlık bakanlığı hastanesi Eğitim Araştırma Hastanesi ve Gazi Devlet Hastanesinde göğüs cerrahisi uzmanı olmasına rağmen Dr. Kamil Furtun Göğüs Hastalıkları ve Göğüs Cerrahi Hastanesi olması,; kanser tanısı koymak için yapılan EBUS işleminin Karadeniz Bölgesinde sadece 2 merkezde biri Karadeniz Teknik Üniversitesi Farabi Hastanesinde diğerinin ise Dr. Kamil Furtun Göğüs Hastalıkları ve Göğüs Cerrahi Hastanesi yapılması  hastaların tanı ve tedavisinin hızlı ve etkin şekilde yapılması; Karadeniz Bölgesinin en büyük uyku laboratuvarının bu hastende olması nedeniyle Samsun ve çevre illerden hasta kabulü yapıyor.  Bağlanma sonrasında bu işlemlerde aksamalar olacağı için hastaların memnuniyetsizliklerinde artış olacak.

SAMSUN KAYBEDECEK

Samsun Eğitim Araştırma Hastanesinin iş yükünün fazlalığı nedeni ile halen Samsun Onkoloji Hastanesi gibi kampüs dışı hastanelerdeki uzaktan yönetim nedeniyle yaşanan olumsuzluklar bu iki hastanede de de yaşanacak.

Sağlık Bakanlığı tarafından yapılan çalışan ve hasta memnuniyeti anketlerinde en üst seviyede memnuniyet çıkan, maddi ve idari hiçbir sıkıntısı olmayan Dr. Kâmil Furtun Göğüs Hastalıkları ve Kadın Doğum ve Çocuk Hastalıkları Hastanesi’nin Eğitim ve Araştırma’ya bağlanması için bir gerekçe yok.

Bağlanmanın faydası sadece Samsun Eğitim Araştırma Hastanesi’ne olacak. Çünkü geliri fazla gösterilecek. Borçları azalmış olacak. İlerde şehir hastanesi olduğunda planlamada göğüs ve kalp damar hastanesi de yer alacak.

Bağlanma çabaları diğer illerde başarısız oldu ve hiç bir fayda sağlanamadı. 

adminadmin