Samsun Haber
Giriş Tarihi : 24-07-2019 11:02   Güncelleme : 24-07-2019 12:31

Samsun’da Kalenin Üzerine Bina Yapılmasına Ses Çıkarmayanlar ÜÇ Aylık Başkanı Bakın Ne İçin Suçluyor!

Samsun’da Samsun Kalesinin üzerine bina yapıldığı zamanlarda seslerini çıkarmayarak kafalarını kuma gömenlerin, Samsun Kalesi kalıntılarına ağıt yakmaları samimi bulunmadı.

Samsun’da Kalenin Üzerine Bina Yapılmasına Ses Çıkarmayanlar ÜÇ Aylık Başkanı Bakın Ne İçin Suçluyor!

Tarihçi Baki Sarısakal Samsun Kalesi üzerine yapılan binalar hakkında yıllardır hiç konuşmadı.

Yıllardır Samsun’da sözde tarihçilik üzerinden prim yaparak rant elde eden Sarısakal'ın Akasyamhaber’in 2014 yılında ortaya çıkardığı binaların altındaki Samsun Kalesine ağıtlar yakarak timsah gözyaşı dökmesi hiç de gerçekçi bulunmadı.

Baki Sarısakal’ın tarih bilgisi ve tarih hassasiyeti sorgulanır hale geldi.

Sarısakal, Samsun Kalesi’ni binaların bodrumuna gömen Samsun eski Büyükşehir Belediye Başkanı Yusuf Ziya Yılmaz hakkında hiç konuşmadı ama üç aylık başkan Mustafa Demir’i suçlamaktan geri durmadı.

Hedef Halk Gazetesine konuşan sözde Tarihçi Baki Sarısakal Samsun Kalesi’ni bodruma gömen, Saathaneyi ve Saathane esnafını bitiren Yusuf Ziya Yılmaz’ın yapıp ettiklerine yıllardır sessiz kaldı..

SAMSUN KALESİ BU BİNANIN ALTINDA!

Akasyamhaber olarak Samsun Kalesinin ortaya çıkması için Samsun’da en fazla hassasiyet gösteren yayın kuruluşu olduk.

Gerek haber sitemiz ve gerekse Bütün Şehir Dergimizde Samsun Kalesi hakkında defalarca yayın yaptık ve Samsun Kalesinin bakiyesini, tarihi belgeler ve krokilerle ortaya koyduk. Merak ediyoruz o günlerde Baki Sarısakal neredeydi.

İşte 22.10.2014 tarihli haberimiz;

Samsun Büyük Camii kuzey bahçe duvarının kenarından, doğu istikametine doğru ilerleyen Samsun Kalesinin sur kalıntılarının nereye kaybolduğunu merak ediyorsanız sıkı durun şimdi öğreneceksiniz!

Tarihi Samsun Kalesi bir iş merkezinin oto parkında can çekişiyor.

Bu tarihi ayıbı ne yerel idareciler, ne Kültür Müdürlüğü ne de Anıtlar Kurulu ve de teknik adamlar açıklayabiliyor..

Samsun'da 11. Yüzyılda 1192’de Selçuklular tarafından inşa edilen ve Evliya Çelebi'nin 1640'da Samsun’a geldiğinde görüp seyahatnamesinde bahsettiği tarihi Samsun Kalesi'nden bugüne 13 metrelik sur kaldı.  

PEKİ, NEREDE BU SURUN DEVAMI?

2008 yılında Samsun Büyük Cami’nin doğu cephesi karşısında Ak Bank’ın bulunduğu binanın yanındaki parselde bu gün AK Parti Samsun İl Başkanlığı’nın da bulunduğu binanın inşaatı başlar.

İnşaatın hafriyat çalışmaları sırasında Büyük Cami yanında eski Samsun Kalesi'ne ait olduğu tespit edilen sur kalıntılarının ortaya çıkmasıyla Bölge Koruma Kurulu tarafından inşaat durdurulur.

Aynı yıl Büyük Camii çevresinde yapılan çevre düzenleme çalışmaları sırasında kale duvarının bir kısmı daha ortaya çıkar. Bunun üzerine Samsun Kültür Varlıklarını Koruma Kurulu Arkeoloji Müzesi tarafından duvarın bulunduğu bölgede inceleme ve araştırma yapılmasına karar verilir. Yapılan inceleme ve kazının ardından 2009 yılında 13 metrelik kale duvarı ortaya çıkarılır. Duvarın tamamı tekrar tescillenip koruma altına alınır.

İNANILIR GİBİ DEĞİL; KALE BİNANIN OTOPARKINDA

Tescillenerek koruma altına alınan Samsun Kalesi’nin bir iş merkezinin otoparkına gömülmesine dahası Samsun Kalesi kalıntılarının üzerine inşaat yapılmasına nasıl izin verildiği ise tarihi bir muamma olarak kayıtlara geçmiş durumda. 2863 Kültür Ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kanunu’nun ilgili maddesine göre korunması gereken "Kültür varlıkları" durumunda olan Samsun Kalesi ve çevresini olduğu gibi SİT ALANI yani tarih öncesinden günümüze kadar gelen çeşitli medeniyetlerin ürünü olup, yaşadıkları devirlerin sosyal, ekonomik, mimari ve benzeri özelliklerini yansıtan kent ve kent kalıntıları, kültür varlıklarının yoğun olarak bulunduğu sosyal yaşama konu olmuş veya önemli tarihi hadiselerin cereyan ettiği yerler ve tespiti yapılmış tabiat özellikleri ile korunması zorunlu alan olarak kayıt altına alıyor..

BU AYIBIN SORUMLUSU KİM?

Görüşlerine başvurduğumuz Samsun Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu Müdürü Menderes Alan, Samsun Kalesi’nin binanın altında korunduğunu belirterek, benzer örneklerinin dünyanın her yerinde olduğunu sözlerine ekledi ve “yeniden eski haline getiremeyeceğimize göre bu şekilde korunmasına kurul tarafından onay verildi” diyerek Samsun Kalesi’nin böyle bir yöntemle korunduğunu kaydetti.

2863 Kültür Ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kanunu’nun ‘Korunması Zorunlu Taşınmaz Kültür ve Tabiat Varlıklarıyla ilgili maddesi ise konuyu şöyle çerçevelendiriyor:

Madde 6 - Korunması gerekli taşınmaz kültür ve tabiat varlıkları şunlardır:

a) Korunması gerekli tabiat varlıkları ile 19 uncu yüzyıl sonuna kadar yapılmış taşınmazlar, b) Belirlenen tarihten sonra yapılmış olup önem ve özellikleri bakımından Kültür ve Turizm Bakanlığınca korunmalarında gerek görülen taşınmazlar,

c) Sit alanı içinde bulunan taşınmaz kültür varlıkları, Kaya mezarlıkları, yazılı, resimli ve kabartmalı kayalar, resimli mağaralar, höyükler, tümülüsler, ören yerleri, akropol ve nekropoller; kale, hisar, burç, sur, tarihi kışla, tabya ve istihkâmlar ile bunlarda bulunan sabit silahlar; harabeler, kervansaraylar, han, hamam ve medreseler; kümbet, türbe ve kitabeler, köprüler, su kemerleri, su yolları, sarnıç ve kuyular; tarihi yol kalıntıları, mesafe taşları, eski sınırları belirten delikli taşlar, dikili taşlar; sunaklar, tersaneler, rıhtımlar; tarihi saraylar, köşkler, evler, yalılar ve konaklar; camiler, mescitler, musallalar, namazgahlar; çeşme ve sebiller; imarethane, darphane, şifahane, muvakkithane, simkeşhane, tekke ve zaviyeler; mezarlıklar, hazireler, arastalar, bedestenler, kapalı çarşılar, sandukalar, siteller, sinagoglar, bazilikalar, kiliseler, manastırlar; külliyeler, eski anıt ve duvar kalıntıları; freskler, kabartmalar, mozaikler, peri bacaları ve benzeri taşınmazlar; taşınmaz kültür varlığı örneklerindendir.

BU HABER, HABER VERME ZORUNLULUĞU

2863 Kültür Ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kanunu’nda ‘Haber Verme Zorunluluğu’ başlığı altında ilginç madde de var; “Taşınır ve taşınmaz kültür ve tabiat varlıklarını bulanlar, malik oldukları veya kullandıkları arazinin içinde kültür ve tabiat varlığı bulunduğunu bilenler veya yeni haberdar olan malik ve zilyetler, bunu en geç üç gün içinde, en yakın müze müdürlüğüne veya köyde muhtara veya diğer yerlerde mülki idare amirlerine bildirmeye mecburdurlar.

Bu gibi varlıklar, askeri garnizonlar ve yasak bölgeler içinde bulunursa, usulüne uygun olarak üst komutanlıklara bildirilir. Böyle bir ihbarı alan muhtar, mülki amir veya bu gibi varlıklardan doğrudan doğruya haberdar olan ilgili makamlar, bunların muhafaza ve güvenlikleri için gerekli tedbirleri alırlar. Muhtar, aynı gün alınan tedbirlerle birlikte durumu en yakın mülki amire; mülki amir ve diğer makamlar ise on gün içinde, yazı ile Kültür ve Turizm Bakanlığına ve en yakın müze müdürlüğüne bildirir. İhbar alan Bakanlık ve müze müdürü bu Kanun hükümlerine göre, en kısa zamanda gerekli işlemleri yapar.

SAMSUN KALESİ

Samsun’unun kökenini oluşturan ve 1192 yılında Danişmentler döneminde inşa edilen tarihi Samsun Kalesi’nden Evliya Çelebi 1640 yılında Samsun´u ziyareti esnasında bu kaleden ´Çevresi 5 bin adım 70 kulesi, 2 bin mazgallı ve kapısı ile leb-i deryada şadadı bina bir sengin abad idi´ diye bahsediyor.

Eserini 1648'de yazmaya başlayan bir diğer gezgin Katip Çelebi ise "Cami, Hamam ve Muhtasar bir Çarşıya sahip olan kalenin harap olduğunu" belirtiyor..

1869 yılı Ağustos ayında bugünkü belediye binasının karşısında bulunan Haznedarzade Süleyman Paşa Medresesinde çıkan yangınla bir gecede kasabanın büyük bölümü yanıyor. Trabzon Valisi Esat muhlis Paşa kentin yeniden kurulması için girişimde bulundu. İ

İsviçreli bir Fransız Mühendis davet edilerek bugünkü Samsun’un planı yapılıyor. Bu İmar planının uygulanması sırasında Samsun Kalesi’nin duvarları tamamen yıkılıyor.

Osmanlı Hakimiyetine geçtikten sonra Samsun eski ticari önemini kaybederek XIX. yüzyıla kadar küçük bir iskele olarak kalıyor. Bu dönemde Samsun iskelesi, Sinop Limanı'nın gölgesinde kalarak gelişme imkânı bulamıyor. XVII. Yüzyılın başlarından itibaren deniz yoluyla gelen Kazakların saldırısına maruz kalan Samsun, bakımsız haldeki kalenin tamiri ve içine muhafız tayin edilmesi suretiyle emniyet altına alınıyor.

Samsun Kalesi’nin bu günkü Osmanlı Bankası çevresinde bulunan Kum Kapı Kitabesinde şunlar yazılı: “Gazi ve Mücahitlerin meliki, Kafir ve Müşriklerin düşmanı Beyazıt Han oğlu Yüce Sultan Mehmet zamanında 813 yılında, Frenk kalesinin tahrip edilmesi (Allah’ın orayı yakmasından sonra) Zeynü’l – Hâc ve’l-Haremeyn büyük Emir Timurtaş bey’e (Allah devletini devamlı kılsın) emredildi. Her kim o kalenin (Frenk Kalesinin) imar edilmesine (yeniden yapılmasına) izin verir ve çaba sarfederse Allah’ın Melekleri ve İnsanların laneti onun üzerine olsun”

Akasyamhaber.com

 

adminadmin