Samsun Haber
Giriş Tarihi : 19-03-2019 12:36   Güncelleme : 19-03-2019 12:36

Samsun’da Nitrat Kirliliğinin Önlenmesi Eğitimi Toplantısı

​Samsun İl Tarım ve Orman Müdürlüğü’nde, Bakanlığımız bünyesindeki Tarımsal Kirliliğin Kontrolü ve Yönetimi Çalışmaları kapsamında ‘Sularda Tarımsal Faaliyetlerden Kaynaklanan Nitrat Kirliliğinin Önlenmesi’ konulu eğitim programı düzenlendi.

Samsun’da Nitrat Kirliliğinin Önlenmesi Eğitimi Toplantısı

Eğitim toplantısına, Samsun İl Tarım ve Orman Müdürü Nail KIRMACI, Şube Müdürleri, Tarım Reformu Genel Müdürlüğünden uzman mühendis, Samsun İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü teknik personelleri, Samsun İlçe Belediye teknik personelleri, Ziraat Odası Başkanları ve Et-Süt-Kanatlı üretici birliklerinin temsilcileri katılım sağladı.

Eğitim programında, Nitrat direktifi çerçevesinde tarımsal kaynaklı nitrat kirliliğine karşı suların korunması amacıyla oluşturulan İyi Tarım Uygulamaları Kodu'nun uygulanmasına yönelik yapılan çalışmalar ve ilgili esaslara ait teknikler anlatıldı.

Eğitimin açılışında konuşan Samsun İl Tarım ve Orman Müdürümüz Nail KIRMACI; çevresel yönetimin önemi vurgulayarak, tarımsal kaynaklı nitrat kirliliğinin önlenmesinin ve izlenmesinin önemi üzerinde durdu. Nitrat kirliliğinin engellenmesinin insan sağlığı açısından çok önemli olduğunu ifade eden İl Müdürümüz Sayın KIRMACI;  “Sularda tarımsal faaliyetlerden kaynaklanan yüksek miktarda nitrat kirliliğinin sebze ve meyvelerde bulunması, gelişmiş ve gelişmekte olan ülkeler için ciddi bir halk sağlığı sorunu haline gelmiştir. Bu sebeple nitrat kirliliğine neden olan hayvansal kaynakların kontrol altına alınması gereklidir.” diye konuştu.

Yapılan toplantıda, sularda tarımsal faaliyetlerden kaynaklanan nitrat kirliliğinin önlenmesine yönelik arazi yönetimi, bitki besin maddesi yönetimi, hayvansal gübre yönetimi, sulama yönetimi, bitki koruma ürünleri yönetimi ve işletmede tutulması gereken kayıtlara ilişkin konularda bilgi verildi. Bakanlığın mevcut kayıt sistemine kayıtlı işletme numarası olan 3500 kg ve üzeri azot üretecek kapasiteye sahip mevcut işletmeler ile yeni kurulacak işletmelerde yılda 1600 kg ve üzeri azot üretecek işletmeler kapalı dönem boyunca hayvansal gübreyi depolayacak kapasitede sızdırmasız depolara sahip olmak zorundadır. Ayrıca toplantıda, sularda nitrat kirliliğinin insanlarda, çeşitli kanser türleri ve mavi bebek hastalığına, hayvanlarda ise, karaciğer metabolizmasında bozukluklara, canlı ağırlık ve süt veriminin gerilemesine, döl veriminin düşmesine ve düşük doğumlara neden olduğu bu nedenle iyi tarım uygulama kodları ile yeraltı ve yerüstü sulardaki nitrat seviyesinin litrede 50 miligramın altında tutulmasının gerektiği belirtildi.

adminadmin