Samsun Haber
Giriş Tarihi : 04-05-2019 11:20   Güncelleme : 04-05-2019 11:20

Samsun’da Sağlık Sisteminin çökmesinin başlangıcı

Samsun Kamil Furtun Göğüs Hastalıkları ve Göğüs Cerrahisi Hastanesi ile Kadın Doğum ve Çocuk Hastalıkları Hastanesi Samsun Eğitim Araştırma Hastanesi ile birleştirilmesi sağlık sisteminin çökmesinin ilk ve başlangıç sebebi olarak gösteriliyor.

Samsun’da Sağlık Sisteminin çökmesinin başlangıcı

2017 yılının sonlarına doğru Akasyamhaber’in ısrarlı haberlerinin ardından iptal edileceği gündeme gelen birleştirme işlemi tamamlanarak, Samsun Kamil Furtun Göğüs Hastalıkları ve Göğüs Cerrahisi Hastanesi ile Kadın Doğum ve Çocuk Hastalıkları Hastanesinin birleşerek Samsun Eğitim Araştırma Hastanesine bağlanmıştı.

Samsun Kamil Furtun Göğüs Hastalıkları ve Göğüs Cerrahisi Hastanesi’nin Samsun OMÜ Tıp Fakültesi’nden sonra kanser hastalarını cerrahi operasyon ile tedavi eden Karadeniz’in tek hastanesi statüsüne sahip olmasına ve bu uygulama ile oldukça yoğun olan Samsun Eğitim Araştırma Hastanesi Ameliyathane servisi yine bölgenin OMÜ Tıp Fakültesinden sonra tek kanserli hasta ameliyatı yapan bu birimin hastalarının tedavilerinde gecikmeler yaşanacağı  biliniyor olmasına rağmen dönemin Sağlık Bakanı Ahmet Demircan’ın birleştirme ısrarı anlaşılamadı.

DÜNYA BRANŞLAŞMAYA DOĞRU GİDERKEN

Samsun’da Kamil Furtun Göğüs Hastalıkları ve Göğüs Cerrahisi Hastanesi ile Kadın Doğum ve Çocuk Hastalıkları Hastanesinin birleşerek Eğitim Araştırma Hastanesine bağlanması iki branş hastanesinin statüsünün ortadan kalmasına sebep oldu.

Dünyada hastanelerinin branşlaşmaya doğru giderken Samsun’da yapılan bu hatanın sonuçları iki yıl sonra yani bugün gün yüzüne çıkmaya başladı.

Hastaneler birleştirildikten sonra başlarına liyakate göre değil hemşericiliğe göre atamalarının yaşanması daha büyük bir felakete kapı araladı.

Mesela 50 yataklı bir ilçe hastanesinin yöneticisi 450- 500 yataklı ildeki hastaneye yönetici yapıldı.

İdarecilik yapmamış başhekimler sırf mübadil diye başhekim olarak atandı.

Şimdi gelinen bu noktada Samsun’da birleştirilen üç hastanede doktorların döner sermaye payları azaldı. Bu sebepten dolayı doktorlar aldıkları döner sermaye payına tekabül edecek kadar olan günlük 40 hastadan fazla hastaya bakmamaya başladılar.

Birleştirme sonrası idareciler sürekli topu birbirine atar hale geldiler.

Bir bozuk cihazın tamiri için kurum içinde dönem evraklar insanın başını döndürür hale geldi.

Bir cihaz tamiri için üç ay beklenmeye başlandı.

Mesela Uyku apnesi laboratuvarından 5 cihazdan üçü bozuk ve tamiri için hala yazışmalar devam ediyor.

Uyku apnesi laboratuvarı inanılır gibi değil ama 7 ay sonrasına gün veriyor.

Durum şu an tam da Reis’in Kılıçdaroğlu’nu eleştirdiği SGK hastaneleri noktasına gelmiş vaziyette.

Kamu hastaneleri MR için 1 ay sonrasına gün veriyor. Bu tabi ki özel hastanelerin işine geliyor. Çünkü hastalar özelde bir günde MR sonucu alabiliyorlar.

Daha da vahimi çocuk psikiyatrisi ve endokrin gibi servislerde hiç randevu verilemiyor.

adminadmin