Samsun Haber
Giriş Tarihi : 02-09-2019 09:04   Güncelleme : 02-09-2019 09:04

Samsun’da sel sonrası çalışmalar devam ediyor!

DSİ Genel Müdürü Mevlüt Aydın, Yaptığı açıklamada ‘23 Ağustos 2019 tarihinde meydana gelen taşkınların ardından Bölgede makinalı çalışmaların devam ettiğini belirtti.

Samsun’da sel sonrası çalışmalar devam ediyor!

Aydın, “Çalışmalarda 4 adet beko, 1 adet lastik tekerlekli ekskavatör, 1 adet paletli ekskavatör (draklayn), 1 greyder, 2 adet treyler çekici, 3 adet dozer, 3 adet kamyon, 1 akaryakıt tankeri ile sürdürülmekte olup bu çalışmalar esnasında görevli Mühendis, Tekniker, Teknisyen, Operatör, Şoför v.b. toplam 38 adet personelimiz etkin olarak görev yapılmaktadır” dedi.

DSİ’den konuyla alakalı yapılan açıklamada şöyle denildi;

Kurumumuz vatandaşlarımızın sudan gelecek tehlikelere karşı korunması ve taşkınlardan kaynaklanan can mal kayıplarının asgariye indirilmesi gayesiyle büyük bir gayretle çalışmalarını sürdürmektedir.

Terme ve Salıpazarı’nda Taşkın: Metrekareye 201 kg Yağış Düştü

Terme ve Salıpazarı ilçelerinde 23-24 Ağustos 2019 tarihinde meydana gelen yağışlar neticesinde taşkınlar meydana gelmiştir. Söz konusu bölgeye 201 kg/m² yağış düşmüştür.

Terme, Salıpazarı, Ayvacık ve Çarşamba ilçelerindeki dere yataklarında diğer bütün illerde olduğu gibi makineli çalışma programı dâhilinde temizlik çalışması yapılmaktadır.

Dere yataklarında mevcut duvar veya tahkimatlarda taban oyulması nedeniyle oluşacak zararları önlemek için brit yapılmaktadır. Bunun haricinde dere yataklarında herhangi bir enine yapı yapılmamaktadır.

Gerçekleştirilen işlerde gerekli etüd, jeoteknik ve arazi çalışmaları yapıldıktan sonra projeler hazırlanmaktadır.

Terme ve Salıpazarı ilçesi ile mahallerinde bugüne kadar;

1.      Terme Bağsaray Köyünün Fındıklı(Üsküdü) Deresi Islahı

2.      Terme Evci Kasabası Evci Deresi Islahı

3.      Terme Evci Mahallesi Evci Deresi Taşkın Kontrol Duvarları Yapımı (07.Bölge Doğal Afet ve Taşkın Hasarları Onarımı)

4.      Terme İlçe Merkezi Terme Çayı Islahı

5.      Terme Kocaman Grubu (Miliç Irmağı ve Kolları Havzası) Islahı

6.      Terme Kocaman Grubu (Miliç Irmağı ve Kolları) Leylekli Deresi Islahı

7.      Terme Kozluk Kasabasının Körkıyan Deresi Islahı 2. Kısım

8.      Terme Köybucağı Köyü Arazisi ile İlçe Merkezi İçmesuyu Keson Kuyularının Terme Çayı Taşkınlarından Korunması

9.      Terme Sakarlı Kasabası Sakarlı Deresi İkmali 2. Kısım

10.    Terme Sakarlı Kasabasının Sakarlı Deresi Islahı

11.    07. Bölge Doğal Afet ve Taşkın Hasarları Onarımı (Samsun Terme Sakarlı Deresi Taşkın Duvarları Yapımı)

12.    Terme Sakarlı Mahallesi Sakarlı Deresi Tersip Bendi ve Islah Sekisi Yapımı

13.    Samsun-Salıpazarı İlçe Merkezinin Terme Çayı ve Yeşildere Taşkınlarından Korunması İnşaatı işleri tamamlanarak hizmete alınmıştır.

Ayrıca; 2013 yılında; Terme Çayı’nın Karadeniz’den itibaren membaa doğru Terme ilçe merkezi içerisinde yer alan 6,5 km boydaki bölümünde “Taşkın Tehlike Alanları Haritaları” hazırlanmıştır.

Hazırlanan rapor ve “Taşkın Tehlike Alanları Haritaları” Samsun Büyükşehir Belediye Başkanlığı’na ve Terme Belediye Başkanlığına gönderilmiştir.

Rapor kapsamında yapılan hidrodinamik modelleme çalışmaları sonucunda;; Terme Çayı ve Yan Kollarının (Konakören Deresi, Yeşil Deresi, Kırgıl Deresi ve Değirmendere) havza bazında etüt edilmesine karar verilmiştir.

Bu bağlamda; “Samsun Terme Terme Çayı ve Yan Kollarının Taşkın Modellemesi Yapılması, Taşkın Önleme ve Rusubat Kontrolü Master Plan Raporu” hazırlanmıştır.

Söz konusu rapor kapsamında;

Köybucağı Biriktirme Havuzu Yapılması: Salıpazarı ilçesi Köybucağı mevkiinde biriktirme havuzu yapılması önerilmiş olup, inşaatına başlanılmıştır.

Ayrıca; Terme Çayı havzasında yer alan Değirmendere üzerinde Bölge Müdürlüğümüzce inşaatına başlanılan Salıpazarı Barajı bulunmakta olup, barajın taşkın öteleme amacı da bulunmaktadır.  Salıpazarı barajında inşaat çalışmaları devam etmektedir.

Samsun Terme ve Salıpazarı İlçelerinde Taşkın Sonrası Makinalı Çalışmalar Devam Ediyor

adminadmin