Samsun Haber
Giriş Tarihi : 21-11-2017 12:20   Güncelleme : 21-11-2017 12:20

Samsun’da tarih eserler kan ağlıyor!

TBMM Plan Bütçe Komisyonunda Kültür ve Turizm Bakanlığı bütçesinin görüşmeleri sırasında söz alan Hayati Tekin; Kültür ve Turizm Bakanı Numan Kurtulmuş’u Samsunun tarih eserlerini koruma altına almak için göreve davet etti.

Samsun’da tarih eserler kan ağlıyor!

CHP’li Tekin Kültür Bakanı Kurtulmuşa hitaben şunları söyledi; “Sayın Bakanım, son zamanlarda, yapılan devlet eserleri, okullar başta olmak üzere bir Osmanlıcılık özentisi var. Tamam, kabul ediyorum, yalnız iyi ki de betondan yapılıyor yani ömrü yüz, yüz elli yıl, ancak. Aksi takdirde çok kötü taklitleri yapılıyor. Gün gelecek 1500 yılında yapılan eser ile 2500 yılındaki… Arkeolog araştırması kafası karışacak, arkeolog yanıltan binalara dönecek. dedi

Cumhuriyet Eserlerine Düşmanlık

Tekin konuşmasında; “Mimarinin şehrin ruhunu yansıtması önemli, yalnız bu konuda kötü taklitlerden sakınarak hareket edilmesi gerektiğini düşünüyorum ve bu konuda en fazla görev de sizlere düşüyor diye bakıyorum olaya. Aynı zamanda camiler dâhil… Elbette ki caminin bir kubbe ve minareyle yurt dışından gelen birisi için bile “Evet, burası bir cami.” dedirtmeli ama cami minaresi, yıllardır ecdadın yaptığı eserlerin kötü taklitleriyle gelişemiyor. Devlet de, aynısını, aynı camilerin büyüğünü küçüğünü, taklitlerini yapa yapa gidiyor. Aynı zamanda Cumhuriyet eserlerine bir düşmanlık var. Ankara’da İller Bankası binasının yıkılması son derece gereksiz ve bir tarihî eserin yok olmasına yol açtı. Köşedeki cami alanıyla hoşuma gidiyor ama o da yine aynı şekilde bir taklit yani bu taklitçilikten… Tarihî eserlerimizi taklit ederek onları da zedelemememiz lazım diye düşünüyorum.

Sayın Erdoğan, bunun zaten günahını çıkarttı yalnız bu günah çıkartmak inşallah aklın başına gelmesinin emaresidir. Sadece lafta kalacaksa pek bir anlamı olmayacak diye düşünüyorum. Şeklinde düşüncelerini ifade etti.

Saathane Meydanına lütfen el atın

Tekin konuşmasına şöyle devam etti; “Samsun şehrinin eskiden belediye başkanlığını yapmış, bir Karadeniz’li hemşeriniz olarak sizinle komşuyuz. Samsun Büyükşehir Meclis üyeliği yaptım Tekkeköy Belediye Başkanlığım zamanında ve benim de desteklediğim, risk alarak desteklediğim Saathane Projesi var; yeni, ödül almış, bugün haberi geldi. Bu projenin tam kalbi olan Saathane Meydanı’nda yapılan kazılarda değişik süreçlerdeki değişik kültürlerin üst üste bindiği görüldü. Dolayısıyla bilgi teknolojisi açısından ve bu konunun bilimsel verilerini inceleyenler bu noktada dondu kaldı ve dolayısıyla burası da büyük bir çukur hâline geldi. Esnaf muzdarip, şehir halkı muzdarip ve olay da şu anda mahkemelik. Ne olduğu, ne olacağı bilinmez bir hâlde duruyor Saathane Meydanı, lütfen buna el atın. Dedi.

Tekkeköy Mağaraları Belediye Başkanlığını bıraktığımdan beri yerinde sayıyor

Belediye Başkanlığını bıraktığı günden beri Tarihi eser ve mağaralara sahip çıkılmadığını belirten Tekin; “Tekkeköy Belediye Başkanı olduğum zaman da, 1941 yılında beri bekleyen Tekkeköy mağaralarını o günün ekonomik şartlarında zorlanarak hayata geçirdim ve oradaki binalar da, eski Rum evleri de dâhil. Tekkeköy mağaraları -her sene dile getirdik- insanlık tarihî kadar eski, milattan önce 12000 yıllarına dayanıyor. Yalnız burada, maalesef, bir kazı başlamadı. Belediye Başkanlığım zamanında da çok ısrar etmiştim, bugün belediye AKP’li ama yine bir gram çalışma yok. Lütfen,  burayı bir an önce başlatın. Japonlar bu konuda bizden çok daha hassas, her sene gelip bizi eleştirip gidiyorlar. Sözleriyle Bakan Kurtulmuş’u ve AKP’li belediyeleri göreve çağırdı.

Samsun'daki Eserler hala ayakta durmak için direniyor ilgilenin lütfen

Tekin konuşmasının sonunda; “Samsun’un aynı zamanda -kısa kısa geçeyim bunları çünkü biraz önce arkadaşlar da anlattı, bir Urfa’yı yapmaya kalksanız zaten bütçe hiçbir şeye yetmeyecek- Havza termal turizmi, Vezirköprü dağ turizmi -bunlar ilçelerimiz- Ladik göl ve kayak turizmi, Bafra İkiztepe evleri ve aynı zamanda tarihî evleri, Alaçam Rum mahallesi evleri yıllardır ilgi bekliyor. Her yıl söylüyoruz, söylüyoruz geçiyor. Yeni Bakanımız olmanız hasebiyle bu sene de size tekrarlıyoruz. Tabii, ayakta kalır da, sizi bizi beklerse bu eserler.” Dedi.

SAMSUN’UN TARİHİ AYIBI!

Çevre Planlamacısı ve Yüksek Mimar Embiya Sancak, Tarihi Kentler Birliği toplantısının Samsun’da yapılmasına yaptığı eleştiride, Samsun Büyükşehir Belediye Başkanı’nın döneminde tarihe değer verilmediğine vurgu yapmak için “Samsun kalesini bina altında bırakan binaların Başkan Yılmaz döneminde inşa edildiğini yazdı..

Sancak facebook’tan yaptığı paylaşımda konuyu kroki üzerinden takipçilerini bilgilendirerek şu ifadelere yer verdi:

“TARİHİ KENTLER BİRLİĞİ SAMSUN'DA TOPLANACAK... SAMSUN KALESİNİ BİNA ALTINDA BIRAKAN EN FAZLA BİNA SON 15 YILDA YAPILDI”

Öte yandan Samsun Kalesi’nin binanın bodrumunda olduğunu ilk kez Akasyamhaber kamuoyuna duyurmuştu:

Konuyla ilgili haberimiz  22 Mayıs 2014 tarihinde yayınlanmış ve Samsunkamuyouyla birlikte Samsun yerel medyası tarafından uzun süre gündemde tutulmuştu.. Haberimizin ardından bazı yayın organları hem haber hem de köşe yazılarıyla konuyu gündemlerine almış ve bir genel yayın yönetmeni Samsun Valisi’ni göreve çağırmıştı..

İŞTE O HABERİMİZ

SAMSUN KALESİ BU BİNANIN ALTINDA!

Samsun Büyük Camii kuzey bahçe duvarının kenarından, doğu istikametine doğru ilerleyen Samsun Kalesinin sur kalıntılarının nereye kaybolduğunu merak ediyorsanız sıkı durun şimdi öğreneceksiniz!

Tarihi Samsun Kalesi bir iş merkezinin oto parkında can çekişiyor. Bu tarihi ayıbı ne yerel idareciler, ne Kültür Müdürlüğü ne de Anıtlar Kurulu ve de teknik adamlar açıklayabiliyor..

Samsun'da 11. Yüzyılda 1192’de Selçuklular tarafından inşa edilen ve Evliya Çelebi'nin 1640'da Samsun’a geldiğinde görüp seyahatnamesinde bahsettiği tarihi Samsun Kalesi'nden bugüne 13 metrelik sur kaldı.

PEKİ, NEREDE BU SURUN DEVAMI?

2008 yılında Samsun Büyük Cami’nin doğu cephesi karşısında Ak Bank’ın bulunduğu binanın yanındaki parselde bu gün AK Parti Samsun İl Başkanlığı’nın da bulunduğu binanın inşaatı başlar. İnşaatın hafriyat çalışmaları sırasında Büyük Cami yanında eski Samsun Kalesi'ne ait olduğu tespit edilen sur kalıntılarının ortaya çıkmasıyla Bölge Koruma Kurulu tarafından inşaat durdurulur.

Aynı yıl Büyük Camii çevresinde yapılan çevre düzenleme çalışmaları sırasında kale duvarının bir kısmı daha ortaya çıkar. Bunun üzerine Samsun Kültür Varlıklarını Koruma Kurulu Arkeoloji Müzesi tarafından duvarın bulunduğu bölgede inceleme ve araştırma yapılmasına karar verilir. Yapılan inceleme ve kazının ardından 2009 yılında 13 metrelik kale duvarı ortaya çıkarılır. Duvarın tamamı tekrar tescillenip koruma altına alınır.

İNANILIR GİBİ DEĞİL; KALE BİNANIN OTOPARKINDA

Tescillenerek koruma altına alınan Samsun Kalesi’nin bir iş merkezinin otoparkına gömülmesine dahası Samsun Kalesi kalıntılarının üzerine inşaat yapılmasına nasıl izin verildiği ise tarihi bir muamma olarak kayıtlara geçmiş durumda.

2863 Kültür Ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kanunu’nun ilgili maddesine göre korunması gereken "Kültür varlıkları" durumunda olan Samsun Kalesi ve çevresini olduğu gibi SİT ALANI yani tarih öncesinden günümüze kadar gelen çeşitli medeniyetlerin ürünü olup, yaşadıkları devirlerin sosyal, ekonomik, mimari ve benzeri özelliklerini yansıtan kent ve kent kalıntıları, kültür varlıklarının yoğun olarak bulunduğu sosyal yaşama konu olmuş veya önemli tarihi hadiselerin cereyan ettiği yerler ve tespiti yapılmış tabiat özellikleri ile korunması zorunlu alan olarak kayıt altına alıyor..

BU AYIBIN SORUMLUSU KİM?

Görüşlerine başvurduğumuz Samsun Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu Müdürü Menderes Alan, Samsun Kalesi’nin binanın altında korunduğunu belirterek, benzer örneklerinin dünyanın her yerinde olduğunu sözlerine ekledi ve “yeniden eski haline getiremeyeceğimize göre bu şekilde korunmasına kurul tarafından onay verildi” diyerek Samsun Kalesi’nin böyle bir yöntemle korunduğunu kaydetti.

2863 Kültür Ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kanunu’nun ‘Korunması Zorunlu Taşınmaz Kültür ve Tabiat Varlıklarıyla ilgili maddesi ise konuyu şöyle çerçevelendiriyor:

Madde 6 – Korunması gerekli taşınmaz kültür ve tabiat varlıkları şunlardır:

a) Korunması gerekli tabiat varlıkları ile 19 uncu yüzyıl sonuna kadar yapılmış taşınmazlar,

b) Belirlenen tarihten sonra yapılmış olup önem ve özellikleri bakımından Kültür ve Turizm Bakanlığınca korunmalarında gerek görülen taşınmazlar,

c) Sit alanı içinde bulunan taşınmaz kültür varlıkları,

Kaya mezarlıkları, yazılı, resimli ve kabartmalı kayalar, resimli mağaralar, höyükler, tümülüsler, ören yerleri, akropol ve nekropoller; kale, hisar, burç, sur, tarihi kışla, tabya ve isihkamlar ile bunlarda bulunan sabit silahlar; harabeler, kervansaraylar, han, hamam ve medreseler; kümbet, türbe ve kitabeler, köprüler, su kemerleri, su yolları, sarnıç ve kuyular; tarihi yol kalıntıları, mesafe taşları, eski sınırları belirten delikli taşlar, dikili taşlar; sunaklar, tersaneler, rıhtımlar; tarihi saraylar, köşkler, evler, yalılar ve konaklar; camiler, mescitler, musallalar, namazgahlar; çeşme ve sebiller; imarethane, darphane, şifahane, muvakkithane, simkeşhane, tekke ve zaviyeler; mezarlıklar, hazireler, arastalar, bedestenler, kapalı çarşılar, sandukalar, siteller, sinagoklar, bazilikalar, kiliseler, manastırlar; külliyeler, eski anıt ve duvar kalıntıları; freskler, kabartmalar, mozaikler, peri bacaları ve benzeri taşınmazlar; taşınmaz kültür varlığı örneklerindendir.

BU HABER, HABER VERME ZORUNLULUĞU

2863 Kültür Ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kanunu’nda ‘Haber Verme Zorunluluğu’ başlığı altında ilginç madde de var;

“Taşınır ve taşınmaz kültür ve tabiat varlıklarını bulanlar, malik oldukları veya kullandıkları arazinin içinde kültür ve tabiat varlığı bulunduğunu bilenler veya yeni haberdar olan malik ve zilyetler, bunu en geç üç gün içinde, en yakın müze müdürlüğüne veya köyde muhtara veya diğer yerlerde mülki idare amirlerine bildirmeye mecburdurlar.

Bu gibi varlıklar, askeri garnizonlar ve yasak bölgeler içinde bulunursa, usulüne uygun olarak üst komutanlıklara bildirilir.

Böyle bir ihbarı alan muhtar, mülki amir veya bu gibi varlıklardan doğrudan doğruya haberdar olan ilgili makamlar, bunların muhafaza ve güvenlikleri için gerekli tedbirleri alırlar. Muhtar, aynı gün alınan tedbirlerle birlikte durumu en yakın mülki amire; mülki amir ve diğer makamlar ise on gün içinde, yazı ile Kültür ve Turizm Bakanlığına ve en yakın müze müdürlüğüne bildirir.

İhbar alan Bakanlık ve müze müdürü bu Kanun hükümlerine göre, en kısa zamanda gerekli işlemleri yapar.

http://www.akasyam.com/samsun-kalesi-bu-binanin-altinda/

adminadmin