Samsun Haber
Giriş Tarihi : 14-12-2018 09:52   Güncelleme : 14-12-2018 09:52

Samsun’da Tarımsal Yayım Ve Danışmanlık Hizmetleri

Samsun’da Tarımsal Yayım Ve Danışmanlık Hizmetleri

Tarımsal işletme sahiplerinin bilgi, teknik ve yöntemler konusundaki ihtiyaçlarının zamanında ve yeterli düzeyde karşılanması ile ilgili usul ve esasları belirlemek amacı ile Bakanlığımız tarafından Tarımsal Yayım ve Danışmanlık Hizmetlerinin Düzenlenmesine dair yönetmelik hazırlanarak uygulamaya konulmuştur. Bu Yönetmelik; kamu yayım hizmetleri ve sivil toplum örgütleri, ziraat odaları, serbest tarım danışmanlarınca yerine getirilecek tarımsal yayım ve danışmanlık hizmetlerinin yürütülmesi ile ilgili olarak; ilke ve kural belirleme, strateji ve program geliştirme, yönlendirme, özendirme, eğitim, sertifikalandırma, belgelendirme, görev ve sorumluluk tanımlama, izleme, değerlendirme, denetim ve yaptırım uygulama görevleriyle ilgili usul ve esasları, tarımdan girdi alan ve tarıma girdi veren kuruluşların ticari faaliyetleri çerçevesinde yapacakları çiftçi bilgilendirme faaliyetlerine ilişkin usul ve esasları kapsamaktadır.

 Konu ile ilgili açıklama yapan  İl Müdürü Bekir Karaosmanoğlu “İlimizde 2009 yılında 1 serbest tarım danışmanı ile başlayan Tarımsal Yayım ve Danışmanlık çalışmaları kapsamında 2017 yılında 60 Tarım danışmanı tarafından 3650 çiftçimize danışmanlık hizmeti verilmiş ve Bakanlığımız tarafından 2.100.000 Tl Tarımsal Yayım ve Danışmanlık Desteği ödemesi yapılmıştır,

2018 yılında; 6 ziraat odası ve 14 üretici birliğinde çalışan 60 tarım danışmanı ve  3  serbest tarım danışmanı olmak üzere toplamda 63 tarım danışmanı tarafından İlimizdeki 3760 çiftçimize kamu dışı tarımsal danışmanlık hizmeti verilmektedir. Bu hizmet karşılığında Bakanlığımız tarafından 2.394.000 TL. Tarımsal Yayım ve Danışmanlık Desteği ödemesi yapılacaktır.

Danışman çalıştırılması suretiyle tarımsal yayım faaliyetleri çiftçilerimize ulaştırılmakta ve ekimden pazarlanmasına kadar üretimin her aşamasında yanlarında olan danışmanlar tarafından üretimde kaliteyi, birim alandan alınan verimde artışı, ilaç kalıntısı olmadan üretimi ve pazar aşamasında karşılaşılan sorunların çözümü hedeflenmektedır. Ayrıca danışman olarak hizmet veren genç meslektaşlarımızın istihdamı sağlanmış olunmaktadır”. dedi.      

adminadmin