Samsun Haber
Giriş Tarihi : 07-05-2019 10:46   Güncelleme : 07-05-2019 10:46

Samsun’da Yaban Hayvanları Havadan Kuduza Karşı Aşılanıyor!

​Bakanlık tarafından kuduz hastalığına karşı koruyucu mücadele çalışmaları; Kedi ve köpeklerin paranteral (enjeksiyon) yolla aşılanması, sahipsiz kedi ve köpeklerin aşılanmasının desteklenmesi ve yaban hayvanlarının havadan atılan aşılarla oral yolla aşılanması şeklinde yapılıyor.

Samsun’da Yaban Hayvanları Havadan Kuduza Karşı Aşılanıyor!

Kuduzla mücadele çalışmaları ile ilgili bilgi veren İl Müdürü Nail KIRMACI “Samsun’da 2018 yılında kedi ve köpeklerin paranteral yolla aşılanması programı kapsamında 20 bin aşı yapılmış ve 2019 yılı aşılama çalışmaları devam etmekte olup, 22 bin 500 aşı yapılması hedeflenmektedir. Sahipsiz kedi ve köpeklerin aşılanmasına yönelik olarak Büyükşehir ve ilçe belediyelerine Müdürlüğümüzce kuduz aşısı temini yapılarak barınaklarda bulunan hayvanların aşılanması sağlanmaktadır.

Bakanlığımız yaban hayatında kuduz hastalığı ile mücadele amacıyla ‘‘Türkiye’de Kuduza Karşı Oral Aşı Temini’’ isimli yeni bir Avrupa Birliği Projesi’ni uygulamaya koydu. Proje kapsamında, yaban hayatı kaynaklı Kuduz hastalığının görüldüğü 26 ilde, 225 bin kilometrekare alanda 3 yıl süreyle senede iki defa olmak üzere havadan aşılama çalışması yürütülecek. Aşı kampanyası 29 Nisan 2019 tarihinden itibaren başlatılmıştır.

İlimizde yerleşim yerleri hariç alanlara uçakla aşı yemleri atılacaktır.  Yaban hayatında özellikle tilkilerin çiftlik hayvanları ile irtibatlarının yüksek olması sebebi ile aşılanması planlanmıştır” dedi.

Vatandaşlar havadan atılan Baitler (aşılı yem) bulunduğunda kesinlikle dokunmamaları, özellikle çocukların bu aşılı yemlere dokunmamaları, kapsülün içindeki aşı göze veya ciltteki açık bir yaraya temas ederse, temas noktalarının su ve sabun ile yıkanması ve derhal bir sağlık kuruluşuna müracaat edilmesi gerektiği konusunda uyarıldı. Bu yemler sadece tilkilerde bağışıklık oluşturacak şekilde hazırlanmıştır. Aşı yemlerinin atılmasını takiben bir hafta süresince köpeklerin başıboş bırakılmaması ve aşılı yemlerin köpekler tarafından yenmesi engellenmelidir.

Yemlerin vatandaşlar tarafından bahçelerinde bulunması halinde, direk temastan kaçınarak eldiven veya plastik bir torba ile almaları ve imha edilmesi için bir veteriner hekime veya sağlık tesisine götürmeleri gerekmektedir.

adminadmin