Samsun Haber
Giriş Tarihi : 02-10-2018 12:14   Güncelleme : 02-10-2018 17:36

Samsun’daki Pontusçu Faaliyetler

Yunan İstihbaratına çalışan ve kendisini Pontusçu olarak niteleyen Theodoros Pavlidis’in Samsun bağlantıları akıllarda şüphe uyandırırken Samsun’da Pontusçu faaliyetleri yeniden gündeme getirdi.

Samsun’daki Pontusçu Faaliyetler

Karadeniz bölgesini halen Yunan ve Pontus toprakları olarak niteleyen Yunanlı Theodoros Pavlidis’in Samsun’da kurduğu nitelikli dostluklar akıllara soru işareti oluşturuyor.

Pavlidis, Karadeniz’de uzun zamandır çalışmalar yapan, özellikle Trabzon'da eski Rum yerleşkeleri olan ve Rumların yoğun olarak yaşadığı Of ve Çaykara başta olmak üzere birçok Trabzonlu ve Rize bölgesinde ana dili Rumca olan kökenden Rumlar ile dostluklar geliştirme ve ikili ilişkileri gerçekleştirme çabası içinde.

Pavlidis’in Yunan İstihbarat “Örgütü Ulusal İstihbarat Servisi (NIS)” ne çalıştığı ve faaliyetlerinin yakından takip edildiği biliniyor.

Pavlidis’in Türkiye faaliyetlerini fonlayan NIS, Yunanistan’da düzenlenen organizasyonların da finansörlüğünü yapıyor.


Yunanlı Av. Theodoros Pavlidis

HER 19 MAYIS TARİHİNDE ETKİNLİK YAPIYORLAR

Pavlidis her 19 Mayıs 1919’un yıldönümünü sözde “Pontus Soykırımı”nın yıldönümü olarak anma programları ve değişik panel ve seminerler ile gündeme getiriyor.

Pavlidis’in sosyal medya hesaplarında paylaşımını yaptığı 6 Kasım 2016’da Zürih’te yapılan sözde “PONTUS RUM SOYKIRIMI” konulu panelde ise “1941-1923 yılları arasında Karadeniz’de yaşananlar” başlığı altında;

  • Karadeniz’de yaşanan Türk milliyetçiliğinin sebepleri
  • Pontuslu Rumlar Kimdir?
  • 19 Mayıs 1919’dan sonra neler yaşandı?
  • 353 bin rakam değil İNSAN
  • Mübadele ile köklerinden koparılanlar

Konuları işlenmiş.

RUM KÖKENLİLERİN YANISIRA AŞIRI SOL ÖRGÜTLER İLE DE İLİŞKİSİ VAR

Pavlidis’in Karadeniz bölgesinde uzun yıllardır kurduğu ilişkiler sadece Rum kökenli işadamı ve bürokratlarla da sınırlı kalmamış. Facebook üzerinden Karadeniz bölgesinde ayrılıkçı söylemlerle yapılanan “Devrimci KARADENiZ” yapılanması ile yakından ilgilenen Pavlidis bu grubun paylaşımlarını yapmış ve yayılmasını sağlamış.

PAVLİDİS’İN SAMSUN İLİŞKİLERİ DUDAK UÇUKLATACAK NİTELİKTE

Pavlidis, Samsun ilişkilerini işadamları olan Ahmet Ali Bulut ve Recep Yılmaz üzerinden yürütüyor. Bu kişiler üzerinden Samsun’da anadili rumca olan birçok rum kökenli işadamı, bürokrat, dernek başkanı ve siyasiler ile Türk-Yunan geceleri adı altında biraraya gelmiş ve ziyaretler yapmış.

AHMET ALİ BULUT PONTUSÇUYU YUSUF ZİYA YILMAZ İLE BULUŞTURUYOR

Ahmet Ali Bulut’un pontusçu Theodor Pavlidis'i düzenli olarak Samsun’da misafir ettiği iddia edilirken, sosyal medya paylaşımlarında bu durum dikkat çekiyor. ‘Totor ve eşi Atehna dostlarımla Büyükşehir belediye başkanımızı ziyaret ettik’ şeklinde paylaşım yapan Bulut’un ve Yusuf Ziya Yılmaz’ın samimi pozları ‘Pontusçu siyasi yapılanma’ hakkında akıllara soru işareti getiriyor.

TÜRK-YUNAN GECELERİ ADI ALTINDA PONTUS BULUŞMALARI

Samsun’da pontucsu ve Yunan istihbaratı adına çalışan Pavlidis’in talebi ile organize edilen Türk-Yunan gecelerinin ilki basına kapalı ve Yuzuf Ziya Yılmaz'a yakınlığı ile bilinen işadamı Fatih Temiz’in yazlığında yapıldı.

Samsun Büyükşehir Eski Belesiye Başkanı Yusuf Ziya Yılmaz’ın desteğiyle basına kapalı olarak yazlığın bahçesinde yapılan organizasyona Yunanistan’dan gelen birçok rum kökenli Yunanlı da katıldı. Yunanistan’dan gelen rum sanatçıların şarkılar söylediği gecede Theodoros Pavlidis haricinde Yunan İstihbaratına çalışan bir kaç Yunanlı daha vardı.

Samsun’da yaşayan rum kökenli Samsunluların çoğunlukta olduğu gecenin biletleri ise ilginç bir şekilde 250 TL’ye satıldı. Sözde dostluk gecesi adı altında Samsun Büyükşehir Belediyesi destekli bir organizasyonda biletlerin para ile satılması ile diğer organizasyonlar için fon oluşturuldu.

Bir sonraki organizasyon 2013 yazında basına açık yapıldı. Yapılan organizasyona birçok işadamı ve siyasetçi ve bürokratın yanısıra Samsun’da cemiyet hayatında önde olan isimler de katıldı. Organizasyonda konuşan Samsun Büyükşehir Eski Belesiye Başkanı Yusuf Ziya Yılmaz’ın “Samsun’da birlikte yaşayan ve bu coğrafyadan göç etmiş dostlarımızın varlığını bilen birisi olarak, dostluklarımızı nasıl geliştirip, nasıl bir sıcak ilişki kurabiliriz diye 10 yıldır uğraşıyordum.” demesi  Thedoros Pavlidis’in Pontusculuk için yaptığı görüşmelerin ve geliştirdiği ilişkilerinin başarısını ortaya koyan itiraf gibiydi.

PAVLİDİS OF-ÇAYKARA VE RİZE KÖKENLİLER İLE ÖZEL İLGİLENMİŞ

Pavlidis Samsun’da kurduğu ilişkilerde kişilerin tamamına yakınının ana dili rumca olan rum kökenli Türkler olması ise dikkat çekici. Tüm Karadeniz bölgesinde rum kökenli Türkler ile iletişim halinde olan Pavlidis bu grupları Yunanistan’da ağırlarken “Siz aslında Rumsunuz” anafikrinde söylemler ve eylemlerden de kaçınmadı.

Yunanistan’da düzenlenen pontusculuk temalı gezi ve organizasyonlarda sözde Pontus payrağı altında çekilen fotoğraflar ise Türklüğe ve Türkiye’ye ihanet seviyesindeydi.

AYRILIKÇI PAYLAŞIMLAR DİKKATLERDEN KAÇMADI

Samsun’da üst seviyede yakın dostluklar edinen ve bunlardan birisi Ahmet Ali Bulut olan Yunan İstihbarat elemanı Pontusçu Theodoros Pavlidis'in sosyal medya hesaplarında yaptığı ayrılıkçı ve düşmanca paylaşımlar ise gözlerden kaçmadı.

PONTUSÇU THEODOROS’UN BAZI PAYLAŞIMLARI

‘TÜRKLER DEDELERİNE ZULÜM ETMİŞ’

ERDOĞAN DÜŞMANI PONTUSÇUYU SİYASETÇİLERLE BULUŞTURUYORLAR

Theodoros Pavlidis’in sosyal medya hesaplarında yaptığı paylaşımlar ile Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’dan açıkça nefret ettiği görülüyor.

Trabzon’da Ak Parti oy oranının fazla olması sonucu pontusçu yapılanma olan Devrimci Karadenizliler sayfasının yaptığı paylaşıma desteğini esirgemeyen, Samsun bağlantılarında başta Ahmet Ali Bulut ve Recep Yılmaz olan Theodoros’un  ‘Yan, Yok ol, Kül ol Trabzon’ içerikli paylaşımı ise Erdoğan düşmanlığını açıkça ortaya koyuyor.

ALLAH İLE DALGA GEÇEN PONTUSÇU THEDOROS PAVLİDİS

Sosyal medya paylaşımlarında Allah ile dalga geçer nitelikte paylaşımlar yapan Theodoros Pavlidis’in Müslümanlara ve İslami değerlere açık olarak hakaret etmesi ise dikkat çekici.

 

adminadmin