Samsun Haber
Giriş Tarihi : 13-07-2019 09:19   Güncelleme : 13-07-2019 09:19

Samsun'dan Srebrenitsa soykırımına tepki yürüyüşü yapıldı

​Samsun’da Milli İrade Platformu (SAMİR) tarafından düzenlenen Srebrenitsa soykırımına tepki yürüyüşünde Samsun Büyük Cami’den Cumhuriyet Meydanı'na kadar Türk Bayrağı ve Bosna bayraklarıyla soykırıma tepki sloganları atıldı.

Samsun'dan Srebrenitsa soykırımına tepki yürüyüşü yapıldı

Samsun Milli İrade Platformu tarafından yapılan yürüyüş Samsun Büyük Cami'den Cuma namazından sonra başladı.

Cumhuriyet Meydanı'na gelen grup burada Srebrenitsa'da hayatlarını kurtarmak için kullandıkları güzergah boyunca Sırp keskin nişancıları tarafından şehit edilenlerin gıyabi cenaze namazı kılındı.

Gıyabi cenaze namazından sonra Samsun İnsani Yardım Vakfı Başkanı Hüseyin Mutlu bir açıklama yaparak,

“11 Temmuz 1995 tarihinde Srebrenitsa'da Sırplar tarafından 2. Dünya Savaşı'ndan sonra Avrupa'da yaşanan en büyük soykırım gerçekleştirildi.

Sırp kuvvetleri Srebrenitsa'da beş gün içinde 8 bin 372 Boşnak'ı öldürdü, yüzlerce kadına ve küçük yaştaki kız çocuğuna tecavüz etti.

Bir gün içerisinde 20 binin üzerinde mülteci Srebrenitsa'dan zorla çıkarıldı.

Srebrenitsa'daki kıyımdan Tuzla'ya kaçmaya çalışan 12 bin Boşnak, dağlık güzergah üzerinde pusu kuran keskin nişancı Sırp askerleri tarafından adeta tek tek avlandı.

Dağlardaki bu zorlu kaçış yolundan yaklaşık 3 bin kişi sağ olarak Tuzla'ya ulaşabildi.

Srebrenitsa'dan Tuzla'ya uzanan yolda 10 gün içerisinde 10 binden fazla kişi katledildi.

Bosna'da devam eden savaşta 312 bin kişi hayatını kaybetti, 2 milyon kişi evini terk etmek zorunda kaldı. 27 bin 734 kişi resmi kayıtlara kayıp olarak geçti. Toplu Mezarları Araştırma Enstitüsünün 18 yıldır sürdürdüğü çalışmalarda 20 bin kaybın cesedine ulaşıldı, bunların 18 bininin kimliği belirlendi.

Toplu mezarlarda bulunan cesetlerin çoğu parçalandığı ve yakıldığı için kimlik tespit çalışmaları zorluklarla sürdürülüyor. SAMİR olarak biz de başta Srebrenitsa olmak üzere hiçbir katliamı unutmayacağız, unutturmayacağız. Kimden gelirse gelsin zulme karşı, kim olursa olsun mazlumdan yana insanlığın adalet arayışının her ortamda destekledik, desteklemeye, bu yönde bir bilincin ve eylemin oluşmasına katkıda bulunmaya devam edeceğiz' dedi.

Yürüyüşe Samsun Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mahmut Aydın, AK Parti Samsun İl Başkanı Ersan Aksu, Samsun Milli Eğitim Müdürü Coşkun Esen, Samsun Kültür ve Turizm Müdürü Adnan İpekdal, SAMULAŞ Genel Müdürü Enver Sedat Tamgacı, Eğitim Bir Sen Samsun 2 Nolu Şube Başkanı Tevfik Demir, Ebabil Ktiabevi sahibi Sinan Göç ve çok sayıda vatandaş katıldı.

 

adminadmin