Röportaj
Giriş Tarihi : 17-12-2016 14:12   Güncelleme : 17-12-2016 17:37

Samsunlu Hanımlar Kültür ve Yardımlaşma Derneği, Kadın Toplumu Doğuran Ve Eğitendir

Samsun’un en eski kadın derneği olarak kayıtlara geçen HANDER Akasyam Haber’e vermiş olduğu özel röportajda kadın hakları ve derneğin kuruluş amacını dile getirerek dernek adı altında yapılan ödül alan projelerini ve sorunlarını dile getirdi.

Samsunlu Hanımlar Kültür ve Yardımlaşma Derneği, Kadın Toplumu Doğuran Ve Eğitendir

DERNEKLEŞME KARARINA BASKILAR NEDEN OLDU

HANDER Samsun’da 1992 yılında Samsunlu Hanımlar tarafından Kültür ve Yardımlaşma Derneği olarak faaliyete geçti.  Samsun’un ilk ve en eski kadın dernekleri arasında yer alan HANDER Başörtüsü ve çeşitli baskılar nedeniyle çoğunluğunun eğitim almış ama meslek sahibi olmasına rağmen memuriyete atanamayıp çalışamayan kadınlardan oluşuyor. Aralarında Avukat, Öğretmen, Doktor, Eczacı ve bunun gibi çeşitli meslek gruplarından kadınların yer aldığı dernekte ev hanımlığından ziyade sosyal hayat içinde yer almayı ve gerek kültürel gerekse yardıma muhtaç kişilerin belirlenip ihtiyaçlarının karşılanmasına dayalı faaliyetlerde yer alıyor. 160 üye ve yine 200’e yakın gönüllü ile faaliyet gösteren derneğe yapmış oldukları projelerden birçok kez ödüle layık görülmüş.

İHTİYAÇ SAHİPLERİNE ULAŞIYORUZ

HANDER Derneği Başkanı Sevgi Sula, “ Derneğimiz adından da belli olduğu gibi iki aşamada 24 yıldır faaliyetlerini sürdürüyor. Bunlardan birisi kültür bir diğeri yardım ve dayanışma. Yardım aşamasında ihtiyaç sahiplerinin ayni ve nakdi yardımları yapılırken, bunların tespiti ve durum takibi yapılmakta. Bunun yanında eğitim gören 40 öğrencimize burs verilmesini sağlıyoruz. Yardımlarımız bir tek İlkadım’a dayalı değil Samsun’un hemen hemen her bölgesine ulaşmaya çalışıyoruz. Göçmen Mülteciler konusunda onlar için ne yapabiliriz düşüncesi ile bir kaç dernek bir araya geldik ve Kardeş Eli adı altında bir dernek daha kurduk ve bu dernekte ihtiyaç sahibi mültecilere tek bir dernek adı altında yardım götürmeye başladı”  şeklinde konuştu.

HANDER SAMSUNLU HANIMLARI TEMSİL EDİYOR

Samsun’u temsilde önemli bir role sahip olan HANDER, Kadının kendi benliğini ve haklarını ortaya koyma noktasında çok önemli bir sivil toplum kuruluşu olarak yer alıyor. Av. Hamdiye Katipoğlu, “HANDER belirli bir üniversite geçmişi olan kadınların başörtüsü ve dini inançları nedeniyle bir yere gelemeyen kadınların aktif olma kendilerini,  eğitmek geliştirmek ve toplumda var olabilmek adına bir araya gelerek oluşturulan bir STK. Daha sonradan kadını engelleyen bu baskılar biraz ortadan kaldırılınca meslek sahibi olan birçok kadın yeniden ait olması gerektiği mesleğini icra etmeye başladı. Bunun yanında ev hanımlığı yapan kadın üyeliğimizin de varlığı azımsanmayacak kadar fazla hep birlikte kadının sosyal hayat içinde varlığını ortaya koyma ve toplumu eğitme, yaşatma konusunda ihtiyaç duyulan her yere koşuyor” diye ifade etti.

AYRIŞTIRILMAYA KARŞIYIZ

Kadınlar halen hak ettiği yerde değil diyen HANDER yönetimi, “ Bir dönem inançlar üzerinden baskı yapılıyordu şimdi başka boyutlarda baskılar halen sürmekte. Kadınlarımız ve kızlarımız gerek öğrenim hayatlarında gerek çalışma hayatlarında istenilen ölçüde ne yazık ki hak ettikleri yerde değil. Kadınlar son zamanlar da sosyal hayat içine çıkmaya çalışmasına rağmen kadının anne olma hakkı ve buna nazaran kadının alacağı haklar yüzünden birçok sektör şuan kadın çalıştırmak istemiyor. Kadın hem anne olup hem de kariyer yapabilir kadın toplumu doğuran ve onu eğitendir. Kadınların gerek eğitim gerekse çalışma hayatlarından yoksun bırakmak toplumu gerileştirir. Kadına takım haklar verilirken bir takım haklarda geri alınıyor. Doğum izni ve süt hakkı kadınların çalışma hayatından çıkarlar doğrultusunda dışlanmasına neden oluyor. Var olan insan hakkıdır,  kadın ve erkek ayrıştırılmasına karşıyız. HANDER’in kurulmasına neden olan olaylardan birisidir kadının ayrıştırılması yüzünden, kadınlar bir araya gelerek haklarını aramak ve hak ihlallerine karşı çıkmak için bu derneği kurma kararı almıştır” diye konuştu.

KADIN TOPLUMUNUN TEMELİDİR

HANDER Yönetim Kurulu Üyesi Av. Hamdiye Katipoğlu, “Kadınların hala toplumda ve siyasette erişim noktasında karar alma mekanizmalarında yer almak adına sıkıntıları var. Mecliste ve belediye meclis üyesi ne kadar daha kadına ihtiyacımız var bunlar değerlendirilmeli. Kadınlar sadece bir muhtar ya da en fazla bir dernek başkanı olabilir diye düşünülmemeli. Yeri geldiğinde Belediye başkanı yeri geldiğinde siyasetin en önemli mihenk taşı olabilecek kapasiteye sahiptir. İnsanları fikir ve eylemleriyle değerlendirmeliyiz kadın ya da erkek ayrımcılığı ile değil. Kadın toplumunun temelidir, kadın annedir dolayısıyla kadın toplumu yetiştirendir. Kadın toplum içerisinde yer alırken kendi fıtratında değerlerinin ona verdiği görevleri, sorumlulukları ve hakları nazarında ihmal etmemesi gerekir. Toplumu yetiştirme görevi olan o en önemli görevi de ihmal etmeden toplumu geliştirecek diğer görevlerini de en kolay ve en sağlıklı şekilde yerine getirmelidir. Kadının çalışmasına yönelik yolları kolaylaştırırken kadının aynı zamanda bir eş ve anne olduğunu unutmadan davranılmalıdır. Kadını kadınlığını unutmuş bir hal olarak değil, annelik ve kadınlık fıtratına uyumlu bir birey olarak toplumda yer almasını talep ediyoruz” diye sözlerinin altını çizdi.

PROJELERDE DESTEĞE İHTİYACIMIZ VAR

HANDER  Yönetimi, “Toplum yararına yürütülen projeler kapsamın da Samsun Valiliğinin yürütülebilir STK ve Kamuya ait 14 proje içerisinde iyi uygulama örneklerinden birisi olarak ‘Hayatımıza Artı Katalım’ isimli projemiz ile bizim derneğimiz almıştır. Fırsat sunulduğunda iyi şeyler yapıldığında kadınlar ve STK’lar toplum için yararlı birçok projeye daha imza atacaktır. Bizim HANDER olarak isteğimiz Özellikle Belediyeler ve Büyükşehir Belediyesinden projelerimize destek çıkılması ve bu destek ile topluma yararlı bir şekilde dönüşünü sağlamak istiyoruz. Biz destek olarak projelerimizde kullanılmak üzere yer ve ulaşım sorunlarının belediyeler tarafından desteklenmesini talep ediyoruz. Biliyoruz ki onlarda bu projelerin üretkenliğini ve toplum için başarılı adımlar olduğunu gördüklerinde bu oluşuma verdikleri destekten dolayı gurur duyacaklar. Sivil Toplum Kuruluşu olarak 24 senedir şimdiye kadar kendi imkânlarımızla bir yerlere gelmeye çalıştık ama birçok zaman yetersiz kalan imkânımız yüzünden projelerimizi gerçekleştirmekte çok büyük zorluklar yaşadık. Belediyeler STK’lar için bir hibe fonu açarlarsa bu zorlukların ortadan kalkacağına inanıyoruz. OKA ile işbirliği içerisinde yapılan bazı projeler 15 Temmuz sonrası durduruldu. Ödüle layık görülen ‘Hayatımıza Artı Katalım’ projemiz kapsamında STK kuruşlarının önemini temel aldığımız için Tokat, Amasya, Kavak, Ladik’te kadın derneklerinin olmadığını gördük ve oralara giderek kadın STK’lar hakkında bilgi vererek oralarda da faaliyetlerin açılmasını sağlamaya çalışıyoruz. Diliyoruz ki bundan sonra Samsun Büyükşehir belediyesi ve ilçe belediyelerimizde bizlere olanaklar sağlayacaklardır sesimizi duyacaklardır” şeklinde konuşarak Belediyelere seslendi.

Gül Gülsüm GÜNDÜZ

adminadmin