Spor
Giriş Tarihi : 05-08-2020 12:53   Güncelleme : 05-08-2020 12:53

Samsunspor'dan İstanbul Sözleşmesi'ne Skandal Destek!

Yılport Samsunspor A.Ş resmi sosyal medya hesabında bir paylaşım yaparak İstanbul Sözleşmesi’ne destek verdi.

Samsunspor'dan İstanbul Sözleşmesi'ne Skandal Destek!

EŞİTLİĞİ SAVUNUYORUZ

İstanbul Sözleşmesi'ni destekliklerini belirten Yılport Samsunspor A.Ş, meseleyi tamamen yanlış anlayarak konuyu kadın erkek eşitliği ile alakalı bir durum olduğunu zannetti.

Halbuki İstanbul Sözleşmesi Türkiye’de kadın erkek eşitliği seviyesinde değil, LGBT+’nın da aile kavramının içine sokulduğu için elettiriliyordu

Yılport Samsunspor A.Ş mesajında

"Kadınlarımızı her türlü ayrımcılığa karşı korumak ve aile içi şiddeti ortadan kaldırmak için İstanbul Sözleşmesi'ni destekliyoruz.

Ülkemizin ilk imzacı devletler arasında olduğu bu sözleşmenin ,kadınlarımızın ayrımcılığa ve şiddete maruz kalmadığı, aile içi şiddetin tarihe karıştığı bir Türkiye için vazgeçilmez olduğuna inanıyoruz. Kadınları şiddetten ve ayrımcılıktan uzak tutmak ve cinsiyet fark etmeksizin şiddetle mücadele etmek amacıyla hazırlanan İstanbul Sözleşmesi'ni yaşatmak için, herkesi bu sözleşmeyi desteklemeye davet ediyoruz" ifadelerini kullandı.

 

MESELENİN ÖZÜ NEDİR

İstanbul Sözleşmesi’nin 3. Maddesinin İngilizce metninde yer alan ‘gender identity’ yani ‘cinsiyet kimliği’ ifadesi Türkçe’ye ‘cinsel kimlik’ olarak çevrilmiş olsa bile, sözleşmenin içine ‘erkek transseksüel’ hakları da giriyor.

Çünkü çevirilerden ve dil tashihlerinden meydana gelebilecek anlaşmazlıklarda imza atılan orijinal metindeki anlam ve ifadeler geçerli kabul ediliyor.

İstanbul Sözleşmesi’ni imzalayan Türkiye Cumhuriyeti Devleti ‘cinsel kimlik’ değil ‘gender identity’–‘cinsiyet kimliği’ kavramına hem içeride hem de dışarıda hukuken bağlıdır.

Kadınları şiddetten korurken LGBT haklarında da cinsiyet kimliği temelli ayrımcılık yapmayacağı konusunda taahhütte bulunulmuştur.

Nitekim Moskova’da yasak olan ‘LGBTİ + Onur Yürüyüşü’ İstanbul’da bu hukuki zeminde tertip ediliyor.

Zaten Kasım 2011’den bu yana, Türkiye’de LBT kadınları şiddete karşı devlet koruması altındadır ve mahkemeler LBT kadınları yararına koruma kararı veriyor.

İstanbul Sözleşmesi yani Kadınlara Yönelik Şiddet ve Aile İçi Şiddetin Önlenmesi ve Bunlarla Mücadeleye İlişkin Avrupa Konseyi Sözleşmesi dayanak gösterilerek İstanbul, Ankara, İzmir ve Samsun Barolarında LGBTİ+ (Lezbiyen, Gey, Biseksüel, Trans, Interseks, Artı) Hakları Komisyonu kuruldu.

Recep YAZGANRecep YAZGAN