Güncel
Giriş Tarihi : 18-11-2014 13:45   Güncelleme : 18-11-2014 13:45

Samsun’un En Uzak İlçesinde Alternatif Turizm Şahinkaya Kanyonu

Samsun'un Vezirköprü ilçesindeki Şahinkaya Kanyonu'na düzenlenen "Yeşil Tur"a turistler yoğun ilgi gösteriyor

Samsun’un En Uzak İlçesinde Alternatif Turizm Şahinkaya Kanyonu

Samsun'un Vezirköprü ilçesindeki Şahinkaya Kanyonu'na düzenlenen "Yeşil Tur"a turistler yoğun ilgi gösteriyor.

 3 bin 250 metre uzunluğundaki Şahinkaya Kanyonu yer yer 106 metre su derinliğine ulaşıyor..

 Vezirköprü Şahinkaya Kanyonu’nda 340 metreyi bulan yüksek duvarlar görülmeye değer bir tabiat harikasını gözler önüne seriyor..

 Sadece kanyon değil buradaki koylar da görülmeye değer. Vezirköprü Şahinkaya Kanyonu’nda Akdeniz bölgesindeki mavi turlar gibi burada da yeşil turlar düzenleniyor.

 Vezirköprü Şahinkaya Kanyonu İlçe’nin 17 km. kadar kuzeybatısında bir başka adıyla Yarmavadi bölgesiyle ve Altınkaya barajının en dar yeri olma özelliği ile de dikkat çekiyor..

 Şahinkaya Kanyonu, aynı zamanda Altınkaya Baraj Gölü’nü adeta ikiye ayıran doğa harikası bir boğazdır.

 Kızılırmak, Sivas yakınlarındaki Kızıldağ'dan doğup, İç Anadolu bölümünde büyük bir yay çizerek, Vezirköprü'de Samsun İl sınırları içine girer ve Bafra İlçesinden geçtikten sonra Bafra Burnu'nda Karadeniz'e dökülür.

 190 metre kot yüksekliği olan Altınkaya Barajı'nda 2007 yılında yaşanan kuraklık yüzünden gölün seviyesi 169 metreye kadar inerken, su seviyesinin 21 metre düşmesinden dolayı baraj gövdesinin bulunduğu yerde gölün dibi görünmeye başlamıştı. 2009 yılından itibaren başlayan doluluk oranı henüz ilk ulaştığı seviyeye gelmiş değil. 

Bakanlar Kurulu'nda alınan karar ile Şahinkaya Kanyonu Kültür ve turizm Bakanlığı tarafından Turizm bölgesi ilan edildi ve karar Kültür ve Turizm Bakanlığı 05/06/2011 tarihli Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlülüğe girdi.

 

Vezirköprü'de sadece Osmanlı ve Selçuklu değil, Hititler'e kadar uzanan bir medeniyet geçmişinin izleri ve birikimleri de var. Hitit Kralları'nın tahta çıkarken kutsandığı yer de Vezirköprü'dedir. Şu an bu bölgede Alman arkeologlar kazı çalışmaları yapıyor. 

Her yıl 30 Temmuz-2 Ağustos tarihleri arası düzenlenen Şahin Kaya Turizm Festivali'nde kanyonda kano sporları, jetski, rüzgar sörfü, kay kay gösterisi, BMX bisiklet akrobasi gibi etkinlikler ile Vezirköprü yerli ve yanabcı turistlerin uğrak yeri haline geliyor..

 Derleme: Akasyamhaber.com

adminadmin