Samsun Haber
Giriş Tarihi : 28-03-2019 08:55   Güncelleme : 28-03-2019 08:55

Sanayisi olmadan kenevir üretimini artırılırsa birkaç yıl sonra yeniden üretimi daraltacaktır!

Tarım ve Orman Bakanlığı Kenevir Yetiştiriciliği Hizmet içi Eğitim Toplantısı Samsun’da yapıldı.

Sanayisi olmadan kenevir üretimini artırılırsa birkaç yıl sonra yeniden üretimi daraltacaktır!

Toplantıda konuşan Tarım ve Orman İl Müdürü Nail Kırmacı, Ülkemizde kenevir yetiştiriciliği 29 Eylül 2016 tarihli ve 29842 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan “Kenevir Yetiştiriciliği ve Kontrolü Hakkında Yönetmelik” kapsamında 19 ilimizde izinli olarak yapılabilmektedir” diyerek şöyle devam etti;

 “İlimiz Kenevir üretimi konusunda eski tarihlere sahip olup Evliya Çelebi’nin Seyahatnamesinde de bu konu yazılı olarak bulunmaktadır. Birçok köyümüzde kendirlik diye mahalle ya da mevkiler bulunmaktadır. Samsun olarak üreticinin Kenevir üretiminde sıkıntısı yok kenevir tarımsal üründen çok ilimiz için bir kültürdür. Ancak üreticilerle birlikte sadece kenevir üretmek değil kenevirin sanayisini de İlimiz de, Vezirköprü İlçemizde görmek istiyoruz. Sanayisi olmadan kenevir üretimini artırmak birkaç yıl sonra yeniden üretimi daraltacaktır. Bu konuda üretime üreticiye bize destek verdiği için Bakanlığımıza, Ondokuz Mayıs Üniversitemizin Değerli Hocalarına ve Karadeniz Tarımsal Araştırma Enstitüsünün idari ve teknik kadrosuna, son bir yıldır kenevir soyma ve işleme konusunda yaptığı çalışmalardan ötürü ASTAB Makinaya teşekkür ediyorum. Üretimde marka olmak için sanayicilerimize Samsun'a Vezirköprü'ye bekliyoruz.

Karadeniz Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürü Dr. Kibar AK; Enstitümüz ve çalışma arkadaşlarımız Üniversite ile birlikte Narlı ve Vezir çeşitlerinin ıslahı konusunda çalışmanın tescil aşamasına geldiği üretimin yaygınlaştırılması için çalışıldığını belirtmiştir.

 

adminadmin