Sağlık
Giriş Tarihi : 19-01-2017 14:11   Güncelleme : 19-01-2017 14:11

​Sarı Nokta Hastalığı

​Samsun Büyük Anadolu Hastanesi Göz Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Opr. Dr. Gökhan Dinçer, "Sarı Nokta Hastalığı 50 yaş ve üzerinde görülen ciddi görme kayıplarına neden olan ilerleyici bir göz hastalığıdır. Tedavi için erken tanının önemli olduğu hastalık için düzenli olarak muayene yapılması gerekmektedir" dedi.

​Sarı Nokta Hastalığı

Yaşlanmaya bağlı olarak gelişebilen sarı nokta hastalığı ileri yaştaki birçok insanda kronik, ilerleyen ve geri dönüşümsüz olarak görme kaybına neden olan bir hastalık olduğunu belirten Samsun Büyük Anadolu Hastanesi Göz Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Opr. Dr. Gökhan Dinçer, görmede azalma, merkezi görme kaybı ve çarpık görme en sık görülen belirtileri olduğunu ifade ederek, "Hastalıkta erken tanı önemli, 50 yaş ve üzerinde olanların mutlaka düzenli olarak göz muyanesi yaptırması gerekmektedir" dedi.

YAŞAM KALİTESİNİ ETKİLİYOR

Opr. Dr. Gökhan Dinçer sözlerine şöyle devam etti: "Makula Dejenerasyonu yani  Sarı Nokta Hastalığı görme merkezinin yaşa bağlı olarak bozulması, görme merkezinin bulanmasına neden olan bir hastalıktır. Bulanma, gözün arkasındaki küçük bir bölge olan makulanın zarar görmesinden dolayı olur. Makula, gözlerinizin odaklandığı noktadaki ince detayları görmenize yardımcı olur.

 Hastalığın genellikle 50 yaştan sonra ortaya çıkar ancak daha genç insanları da etkileyebilir. Hastalıkta genetik özellikler, beslenme şekli, çevresel faktörler, uzun süre güneş ışığına maruz kalma, şişmanlık, sigara ve hipertansiyon etkin rol üstlenmektedir. 70 yaş üstü popülasyonun yaklaşık yüzde 1/3’ünü etkileyen hastalık tamamen körlük yapmasa da kişinin yaşam kalitesini oldukça etkilemektedir.  Yavaş ilerleyen hastalık, görmede bulanıklık, renklerde bozulma, bakılan alanın ortasında sis görülmesiyle ve çizgileri eğri ve çarpık görmeyle ortaya çıkıyor. 

İHMALE GELMEYEN BİR HASTALIK

Bu tür hastalar tek başına sokağa çıkamadıkları gibi baktığı noktayı göremedikleri için araba, bilgisayar ve telefon kullanamaz, televizyon izleyemezler. Yani karşısında duran bir kişinin yüzünü göremez ama kolunu bacağını görebilirler. Bazı işleri yapmada başkalarından yardım almak zorunda kalabilirler. Göremedikleri için okuyamaz ve yazamazlar. 

Rutin göz muayenesinin yanı sıra, OCT (Optik Koherans Tomografisi) ve FFA (Retina Anjiopatisi) ile konur. Tetkikler tedavi kararında son derece etkilidir. Makula Dejeneresansı (Sarı Nokta Hastalığı), makulanın gözün keskin, merkezi ve renkli görmesinden sorumlu olan kısmının hastalığıdır. Genellikle iki gözü etkiler.

Hastalıkta tedavide amaç, mevcut görmenin korunması ve kısmen görmede artış sağlanmasıdır. Bunun için mutlaka bir göz doktoruna düzenli olarak muayene yaptırılması gerekmektedir" diyerek sözlerine son verdi.

 

adminadmin