Sağlık
Giriş Tarihi : 26-09-2017 13:17   Güncelleme : 26-09-2017 13:17

Sarı nokta hastalığı nedir?

Görmede bulanıklık, etrafa bakarken karanlık alanlar olması veya merkezi görüşte bozulma gibi belirtilerle ortaya çıkan “Makula Dejenerasyonu” hastaların belirtileri fark etmesinin ardından hızlıca ilerleyebiliyor. Halk arasında “sarı nokta hastalığı” olarak bilinen bu rahatsızlık, erken tanı sayesinde tedavi edilebilmektedir

Sarı nokta hastalığı nedir?

Gözün iç kısmında bulunan Makula bölgesinin zarar görmesi sonucu ortaya çıkan Makula Dejenerasyonu ile ilgili konuşan VM Medical Park Samsun Hastanesi Göz Sağlığı ve Hastalıkları Kliniği’nden Op. Dr. Aziz Çil, “Makula gözümüzün retina tabakasında en keskin görmeyi sağlayan merkezi kısımdır ve hemen hemen göz bebeğinin tam arka kısmına denk düşer. Bu kısım okumamızı ve incelikli görmemizi sağlar. Makula yani sarı nokta bölgesinde görmeyi sağlamak için öyle hızlı bir metabolizma devam eder ki burada ortaya çıkan metabolik artıklar ve bunların neden olduğu kimyasal stres bazı insanlarda Makula’da dejenerasyona neden olur. Dokular zayıflar ve sinir hücreleri ölmeye başlar. Sonuçta merkezi görme yitirilir ve kitap okuma ve incelikli işler yapılamaz olur. Bununla birlikte hastalığın şiddetine bağlı olarak yaşam kalitesi ciddi şekilde bozulur” dedi.

İLERİ YAŞTA GÖRME ORANI CİDDİ ŞEKİLDE DÜŞÜRÜYOR

Çil, “Makula Dejenerasyonu genellikle 50 yaşından sonra görülmeye başlanır. Bu sebeple yaşa bağlı Makula Dejenerasyonu’nun da en önemli sebebi yaşlanmadır. Ayrıca sigara, ultraviyole ışınlarına çok maruz kalmak, kötü beslenme, hipertansiyon ve genetik faktörler bilinen diğer risk faktörleridir. Akdeniz tipi beslenme yani omega-3 den zengin balık gibi gıdalar, bol antioksidan içeren renkli sebze ile meyveler tüketilmeli, sigara içilmemeli ve gözü ultraviyole ışınlarından koruyan güneş gözlükleri kullanmalıdır. Böylece yaşa bağlı Makula Dejenerasyonu’na maruz kalma riskini azaltır” ifadelerini kullandı.

ORTA YAŞLARDAN İTİBAREN GÖZ KONTROLLERİ YAPTIRIN

Op. Dr. Aziz Çil konuşmasını şu şekilde sürdürdü “Sarı nokta hastalığının en önemli belirtisi görme azalması, cisimleri ve çizgileri çarpık ve kırık görmedir. İlerlemiş vakalarda bakılan yerde görülemeyen bir bölge oluşur. Yaşa bağlı Makula Dejenerasyonu’nun başlıca iki tipi vardır. Yavaş ilerleyen kuru tip ve hızlı bir şekilde görme bozukluğu yapan ıslak tip. Islak tipte sarı noktada kanama ve damarlardan sıvı kaçağı nedeniyle ödem oluşur. Kuru tipte tedavi vitamin, mineral, omega-3 ve antioksidan maddeler içeren haplarla hastalığın yavaşlatılmasına yöneliktir. Fakat süreç devam edebilir veya kuru tip zamanla ıslak tipe dönüşebilir. Islak tipte başlıca tedavi göze aylık yapılan ilaç enjeksiyonları ile hastalığın baskılanmasıdır. Başarı şansı geç kalınmazsa yüksektir. Ortalama bir ıslak tip sarı nokta hastalığında hasta 2 yılda 8 ila 10 kez göz içi enjeksiyonuna ihtiyaç duyabilir. Bu sayı daha az veya daha fazla olabilir. Bazı ıslak tip Makula Dejenerasyonu vakaları göz içi enjeksiyonuna direnç gösterir ve hastalık düzelmeyebilir. O zaman bu vakalara foto dinamik tedavi denilen özel bir ışın tedavisi yapılır. Yaşam kalitesini önemli ölçüde azaltan sarı nokta hastalığı yani yaşa bağlı Makula Dejenerasyonu’nda erken tanı ve tedavi tüm diğer hastalıklarda olduğu gibi çok önemlidir. Bu nedenle orta yaşlardan itibaren periyodik göz kontrolleri yaptırmak ve görme azalması gibi belirtilerde vakit geçirmeden bir göz hekimine başvurmak gerekir.”

    

adminadmin