Eğitim
Giriş Tarihi : 27-02-2019 12:21   Güncelleme : 27-02-2019 12:21

Savunma Sanayii Ortaöğretimde Okutulacak!

Savunma Sanayii Ortaöğretimde Okutulacak!

Milli Eğitim Bakanlığı ile Savunma Bakanlığı el ele vererek, teknoloji alanında yenilikler gerçekleştiriyor. Buna göre; ortaokuldan itibaren meraklı gençler eğitime alınacak; zeki olanlar gemi mühendisi, uçak tasarımcısı, veri analisti ve yapay zeka uzmanı olarak geliştirilecek.

Millî Eğitim Bakanlığı ile Savunma Sanayii Başkanlığı arasında imzalanan ‘işbirliği’ protokolüyle, endüstriyel otomasyon teknolojisi, gemi yapımı, tasarım teknolojisi, uçak bakım, büyük veri, yapay zeka, siber güvenlik, uçak teknolojisi, aviyonik sistemler gibi alanlarda öğretmenlerin eğitimi geliştirilecek.

Program, ardından öğrencilerin de dâhil olacağı bir süreçle, ortaöğretimde mesleki eğitimin güçlendirilmesi, bahse konu alanlarda uzmanların yetiştirilmesi ve savunma sanayine dair farkındalığın artırılmasını da kapsayan ‘geniş kapsamlı’ bir çalışmaya dönüşecek. Protokol ilk etapta bilişim, elektrik-elektronik, endüstriyel otomasyon, gemi yapımı, makine, metal, motorlu araçlar, tasarım, uçak bakım, yenilenebilir enerji, büyük veri, yapay zeka, siber güvenlik, uçak teknolojileri ile aviyonik sistemleri gibi birçok alanı içine alıyor.

ZEKİLER ERKEN KEŞFEDİLECEK

Savunma Sanayii ile Eğitim Bakanlığı protokolü, kapsamı itibariyle “bir ilk” olma niteliği taşıyor. Bu birliktelik sayesinde mevcut uzmanlıkların derinleştirilmesi, ‘yeni uzmanlar’ yetiştirilmesi, imkân ve kapasitelerin artırılması hedefleniyor. Ekosistem sayesinde, Eğitim Bakanlığı’nın insan kaynağı ile Savunma Sanayii ile iştirakçi firmaların uzmanlığı ve kapasitesi bir araya getirilecek. Böylece geleceğin mühendisleri, analistleri, tasarımcıları, işbirliğinin sonucunda ülkemize bir katma değer olarak dönecek.

Zaman kaybı azalacak, öğretmenler doğrudan alanında başarılarıyla öne çıkmış ‘Savunma Sanayii’ kurumlarından bilgi alma ve tecrübe paylaşımı fırsatına kavuşacak.

BAŞKAN’IN TALİMATLARI HAYATA GEÇTİ

2017 yılı sonunda Cumhurbaşkanlığı’na bağlanan Savunma Sanayii, 600’den fazla projeyi yürütürken; ‘İcra Komitesi Başkanı’ olarak Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın talimatları ile yeni proje hayata geçirildi. Bu kapsamda Savunma Sanayii, Millî Eğitim’le birlikte hareket ederek, ortaöğretim, öğretmen ve öğrencilerine yönelik çalışmalarını giderek artırdı. Daha önce ASELSAN ile de işbirliğine gidilmişti. Yapılan protokoller ile ‘savunma’ alanına yönelik nitelikli insan gücünü yetiştirmek amacıyla çalışmalar belirlenmiş; ASELSAN’ın ortaöğretim alanında “savunma sanayi” sistemlerine yönelik ilk Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi’ni kuracağı karara bağlanmıştı.

Sabri İŞBİLEN – Diriliş Postası

adminadmin