Ekonomi
Giriş Tarihi : 15-09-2017 12:35   Güncelleme : 15-09-2017 12:35

SEBO Gayrimenkul Yönetim Kurulu Başkanı Sebahattin Gülçiçek

Sebo Gayrimenkul yönetim kurulu başkanı Sebahattin gülçiçek sektörle ilgili önemli açıklamalarda bulundu.

SEBO Gayrimenkul Yönetim Kurulu Başkanı Sebahattin Gülçiçek

GAYRİMENKUL SEKTÖRÜNDE BİRÇOK FIRSAT 30 EYLÜL DE SONA ERİYOR!

Sebo Gayrimenkul yönetim kurulu başkanı Sebahattin gülçiçek sektörle ilgili önemli açıklamalarda bulundu.

YENİ İMAR YÖNETMELİĞİ NE ZAMAN UYGULANACAK?

Gülçiçek, Yeni imar yönetmeliğinin 1 Ekim 2017 tarihi itibari ile uygulanacağını belirterek, “Bu tarih itibari ile eski imar yönetmeliği olan 1985 tarihli yönetmelik yürürlükten kaldırılacak. Yönetmelik gereğince 22 Mayıs 2014 tarihinden önce yapı ruhsatı almaya yönelik olarak işlemlere başlanılmış olan ve bu maddenin yürürlüğe girdiği

tarihten önce veya sonra yapılan yapı ruhsatı başvuruları 1 Ekim 2017 tarihine  kadar sonuçlandırılmak kaydıyla, başvuru sahibinin talebine bağlı olarak, ilgili işlem tarihinde yürürlükte olan Yönetmeliğin 30 Mayıs 2013 tarihi ve sonrasında yürürlükte olan hükümlerine göre neticelendirilecek” diye konuştu.

Gülçiçek “Ancak bu madde yönetmelik hükümlerinin karma kullanımı ve yapının planla belirlenen kat adedini artırmak amacıyla uygulanmayacak. Bu amaçla yapı ruhsatı düzenlenemeyecek.

Kat karşılığı ve hasılat paylaşımı modelleri hariç olmak üzere, kamu kurum ve kuruluşlarınca bu Yönetmeliğin yürürlüğe girdiği tarihten önce ihale kararı veya ihale tarihi alınmış veya ihalesi yapılmış olan ancak ruhsat düzenlenmemiş yapıların ruhsat işlemleri 1 Ekim 2017 tarihinden önce yürürlükte olan yönetmeliğe göre sonuçlandırılacak.

SEBO Gayrimenkul Yönetim Kurulu Başkanı Sebahattin Gülçiçek, yeni imar yönetmenliğinin uygulamaya geçmesiyle birlikte sektörde de yeni sıkıntıların ortaya çıkacağının görüldüğünü belirterek “Sektörün içinde bulunduğu durum göz önüne alınarak bu uygulamanın ileri bir tarihe ertelenmesinin sektör ve ülke ekonomisi açısından çok önemlidir” diye belirtti.

TAPU HARCI İNDİRİMİ NE ZAMANA KADAR SÜRECEK?

15 Mart 2017 tarihli Resmi Gazete’de yayımlanan Bakanlar Kurulu Kararı ile tapu harç bedellerinde indirime gidildiğini de sözlerine ekleyen SEBO Gayrimenkul Yönetim Kurulu Başkanı Sebahattin Gülçiçek , şöyle devam etti;

“ Arsa ve araziler için ise harç oranlarında bir indirim söz konusu olmayıp binde 20 oranında sabit kaldı.

TAPU HARÇ İNDİRİMİNDE SON TARİH

Tapu harç indiriminde son tarih bakanlıkça her hangi bir uzatma kararı alınmadığı sürece bu tarih 30 Eylül 2017 olarak belirlendi. Bu tarihten sonra tekrar eski uygulamaya geçilerek binde 20 oranından işlem yapılmaya devam edilecek.

DAMGA VERGİSİNE DE DÜZENLEME

Kararın damga vergisi ile ilgili düzenlemesiyle de yüzde 0.94 olarak uygulanan kat karşılığı veya hasılat paylaşımı inşaat sözleşmeleri, yapı müteahhitleri ile alt yükleniciler arasında düzenlenen inşaat taahhüt sözleşmeleri ile danışmanlık hizmet sözleşmeleri ve yapı denetimi hizmet sözleşmelerinden alınan damga vergisi oranı sıfırlandı.

Recep YAZGANRecep YAZGAN