Genel
Giriş Tarihi : 14-05-2019 10:25   Güncelleme : 14-05-2019 10:25

Seccadelerdeki gizli semboller Namazı Tehlikeye Atıyor!

Özellikle son dönemde baskısını gittikçe üstümüzde hissettiğimiz ''hassasiyet'' sorunu devam ediyor. Müminin miracı olan namaz, kıldığımız seccadeler yüzünden risk altında mı? Allah'ın yasakladığı dini semboller ve hayvanlar seccade figürü olarak kullanılıyor...

Seccadelerdeki gizli semboller Namazı Tehlikeye Atıyor!

Son dönemde camilerde, evlerde bulunan seccadelerin üzerinde yer alan farklı dini inançların hatta dinimizce haram kılınmış hayvanların bir takım sembollerinin olması vatandaşlar tarafından oldukça tepki ile karşılanmıştı. Seccadelerin asıl olarak, kılınacak temiz bir alan oluşturmak için pratik çözüm olarak düşünülmüş ve yüz yıllardır bir gelenek haline gelmiş yaygının ismidir. İslami bir dayanağı bulunmamasına karşın hadisi şerifte şöyle geçiyor:

Rasûlüllah (s.a.s) şöyle buyurmaktadır: Yeryüzü benim için mescit ve temiz kılınmıştır.

(Buhari, Salat, 56)

Bunun yanında şiddetli sıcaktan korunmak için Ashabın elbisileri ve sarıkları üzerine secde ettikleri rivayet edilir. (Nesai, Tatbik, 59; Buhari, Salat, 23)

● Son dönemlerde gizli simgeler ve semboller taşıyan bazı seccadeler dikkatleri çekiyor. Mescitlerde ve satış noktalarında yer alan bu namazlıklar, farklı inançlara ait figürleri üzerinde bulunduruyor.

● Yabancı firmalar tarafından üretilen ve Türkiye pazarında yer bulan seccadelerin bazılarının tasarımları, masonik işaretler, 'domuz' figürleri ve Hristiyan sembolleri taşıyor.

● Bir vatandaş girdiği mescitte karşılaştığı görüntüyü kaydederek sosyal medyada paylaştı. Nerede kaydedildiği belirtilmeyen görüntülerde seccade üzerinde gizli kalmış bazı figürler fark ediliyor.

● İlahiyatçılar ise figür taşıyan seccadeler arasında ayrım yapılmamasından yana. Buna göre figür İslami dahi olsa seccadenin üzerinde sembollerin yer alması namazlık koşulları için uygun değil.

Üzerinde başka inançlara ait semboller ve uygun olmayan hayvan figürleri bulunan seccadeler namazımızı sıkıntıya sokar mı?

İthal edilen seccadelerde masonik semboller ve hayvan figürleri olabiliyor

Yabancı firmalar tarafından üretilen bazı seccadelerin üzerinde yer alan sembollerin masum olmadığı ortaya çıktı. Özellikle ithal edilen seccadelere dikkatli bakıldığında ortaya inanılmaz görüntüler çıkıyor. Birkaç incelemeyle fark edilebilecek bu görüntülerin temelinde masonik işaretler, domuz figürleri ve Hristiyan sembolleri çıkıyor.

Örneğin bu seccadede domuz figürleri yer alıyor:

İlk bakışta normal bir seccadeden bir farkı gözükmese de yakından bakıldığı zaman gerçek ortaya çıkıyor. 

Papaz resimli seccade örnek 2:

'Kusurlu' seccadeler kasıtlı olarak üretiliyor

Bir çok ülke Müslüman olan vatandaşlarının ibadetlerini kısıtlamakta uyarılara uymayanlar ise cezai sistemle sindirilmeye çalışılıyor. Bunun en bariz örneğini Arakan, Doğu Türkistan, Rusya ve Çin'de görmemiz mümkün. Bu ülkeler devlet eliyle Müslüman vatandaşlarına özellikle inanç özgürlükleri açısından baskı uyguluyor. Günümüz siyasi düzleminde birçok inanç sistemi ve bu sistemin içerisinde yer alan insanlar devletler tarafından baskıyla sindirilmeye çalışılıyor. İbadetin her türlüsüne müdahalenin yaşandığı süreçte, Müslümanların üzerinde 5 vakit namaz kıldığı seccadeler art niyetli kimseler tarafından üretiliyor ve üzerilerine bir müminin dikkatini dağıtabilecek bunun ötesinde mesaj verebilecek figürler, semboller yer alıyor.

Seccadede neye dikkat edilmelidir?

Seccadenin kullanılmasının namazın kabulü açısından bir etkisi yoktur. Hadisi şerifte de bildirildiği üzere yeryüzü ve yeryüzünden imal edilmiş her şey üzerine secde edilebiliyor. Burada dikkat edilmesi gereken secde edilen mahallin necaset yani görülen pisliklerden temiz olmasıyla ölçülüyor.

Seccade üzerindeki semboller masum mu?

Özellikle yurt dışında üretimi gerçekleştirilen ve Müslüman ülkeler tarafından ihraç edilen seccadeler kasıtlı olarak sübliminal (gizlenmiş) motifler ve semboller ile süsleniyor. İlk bakışta ibadet eden bir insan tarafından fark edilmiyor olsa dahi, ustaca yerleştirilmiş bu simgeler insanın bilinçaltına doğrudan etki edebiliyor. Bu da bir Müslüman'ın zihnine kodlanan bir fotoğraf karesi gibi işleniyor.

Diyanet İşleri Başkanlığı'nın seccade fetvası

Vatandaşların, camilerdeki halı ve seccadelerde yer alan motiflerin namaz sırasında dikkatlerini dağıttığı şikayetinde bulununca, Diyanet İşleri Başkanlığı harekete geçmişti.

Diyanet, il müftülüklerine gönderdiği genelge ile "Camilerin halı ihtiyacı karşılanırken saf düzenini ve ibadet huşusunu bozan motifleri bulunan halılar ile seccade tipi halıların kullanımından vazgeçilecektir" talimatı verdi.

Kaynak: Yeni Şafak

adminadmin