Güncel
Giriş Tarihi : 10-04-2015 17:30   Güncelleme : 10-04-2015 17:30

Şehirlerarası otobüslerde egzersiz projesi hayata geçirildi

GİRESUN (AA) - Giresun Halk Sağlığı Müdürlüğünce hareketli yaşama teşviğin yanı sıra uzun süren yolculuklar nedeniyle ortaya çıkabilecek sağlık sorunlarının önüne geçmek amacıyla şehirlerarası otobüs yolcularına yönelik "Yolculuklarda Fiziksel Aktivite" projesi başlatıldı

Şehirlerarası otobüslerde egzersiz projesi hayata geçirildi

GİRESUN (AA) - Giresun Halk Sağlığı Müdürlüğünce hareketli yaşama teşviğin yanı sıra uzun süren yolculuklar nedeniyle ortaya çıkabilecek sağlık sorunlarının önüne geçmek amacıyla şehirlerarası otobüs yolcularına yönelik "Yolculuklarda Fiziksel Aktivite" projesi başlatıldı.

Halk Sağlığı Müdürü Fazlı Özden, otogarda gazetecilere yaptığı açıklamada, proje kapsamında 3 bin broşür hazırlayarak pilot olarak seçilen bir otobüs firmasına teslim ettiklerini belirtti.

Broşürlerin, firmanın tüm otobüslerinde, yolcu koltuklarının arkasına konulacağını vurgulayan Özden, broşürlerde, insanların yolculukları esnasında yapılabilecekleri egzersizlerin görsel içeriklerle anlatıldığını söyledi.

Uzun süre otobüs yolculuğu yapmanın bazı sağlık sorunlarını beraberinde getirdiğine işaret eden Özden, "Günlük hayatımızda egzersizi yaşamımızın bir parçası haline getirmenin yollarından biri de uzun süren yolculuklarda yapabileceğimiz birkaç kolay harekettir. Bu hareketler çok fazla zamanımızı almamakla birlikte yolculuklarda uzun süre hareketsiz ve sabit pozisyonlarda kalmanın yol açabileceği bazı sağlık problemlerinin önüne geçmemizde bize yardımcı olacaktır" dedi.

Özden, günümüzün en büyük sağlık sorunlarından birinin de obezite olduğunu, obezitenin önlenmesinde en büyük yardımcı kuvvetin fiziksel aktiviteden geçtiğini vurgulayarak, şunları söyledi;

"Fiziksel aktivite, yağ dokusu ve karın bölgesindeki yağlanmayı azaltmaktadır. Bunun yanı sıra diyet süresince görülen kas kütlesi kayıplarını önlediği kesin olarak kabul edilmektedir. Kalp ve damar hastalıklarında görülen yüksek kolesterol ve tansiyonu önlemede düzenli yapılan egzersiz bize yardımcı olmaktadır. Düzenli yaptığımız egzersizin faydalarından biri de insülin hassasiyetini arttırarak kan şekeri kontrolünü sağlamayı kolaylaştırmaktır. Egzersiz, hastalıkların önlenmesi ve sağlığın geliştirilmesinde çok önemli bir faktördür. Dünya Sağlık Örgütü haftada 3 gün en az 30 dakikamızı egzersize ayırmamız gerektiğini belirtiyor ancak zaman ya da başka koşullar nedeniyle olanak olmadığı düşünüldüğünde her gün yaptığımız zorunlu hareketleri egzersize dönüştürerek vücut sağlığına katkıda bulunabiliriz."

adminadmin