Güncel
Giriş Tarihi : 17-11-2013 13:34   Güncelleme : 17-11-2013 13:34

SENDİKAL ÜYELİKLERDE NOTER ŞARTI KALKTI

HAK-İŞ Konfederasyonu Samsun Temsilcisi Fatih Güzel: "Çalışma Hayatımız 7 Kasım 2013 tarihi itibariyle Çağdaş Bir Uygulamaya Kavuştu"

SENDİKAL ÜYELİKLERDE NOTER ŞARTI KALKTI
HAK-İŞ Konfederasyonu Samsun Temsilcisi Fatih Güxel; sendikalara üye olmaya ilişkin noter şartının kalkarak yerini e-devlet üzerinden üye kayıt ve istifa sistemine geçilmiş olmasının çalışma hayatımız açısından önemli olduğunu belirterek, ülkemizin ve endüstriyel ilişkiler sistemimizin çağdaş uygulamaları hak ettiğini, buna ülkemiz işçi ve işverenlerinin uyum sağlaması gerektiğini ifade etti. Güzel, yaptığı yazılı açıklamada şu değerlendirmelerde bulundu:
 
"Parlamentoya geliş, görüşülme ve onay süreci oldukça zorlu geçen ve 7 Kasım 2012 tarihinde yürürlüğe giren 6356 Sayılı Sendikalar ve Toplu İş Sözleşmesi Kanunu çerçevesinde öngörülen noter şartının 1 yıl uzatılmasına ilişkin süreç 7 Kasım 2013 tarihi itibariyle dolmuştur.
 
Kanuna göre noter şartı yerini, e-devlet kapısı üzerinden üye kayıt ve istifa sistemine bırakmıştır. Noter şartının kaldırılmasına ilişkin söz konusu düzenlemeye bütün Konfederasyonlar ve işveren kuruluşları birlikte karar vermişlerdir.
 
HAK-İŞ Konfederasyonu olarak 6356 sayılı Kanunda yer alan barajlar ve sendikal güvenceler başta olmak üzere içimize sinmeyen birçok husus olmasına rağmen, noter şartının yerini e- devlet üzerinden üyelik sistemine bırakmış olmasını olumlu gelişmeler olarak değerlendirdik. Ülkemiz açısından önemli bir dönüm noktası gördüğümüz yeni sürece uyum yönünde üye sendikalarımız ile birlikte gerekli altyapı çalışmalarımızı gerçekleştirdik.
 
 Uzlaşı ile yasal zemine kavuşturduğumuz noter şartının kaldırılmasına ilişkin düzenleme ile ilgili deneme süreci tamamlanmış, hayatımızı ve endüstriyel ilişkiler sistemimizi olumsuz şekilde etkileyecek etmenler Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığınca hazırlanan yönetmeliklerle ortadan kaldırılmıştır.
 
6356 sayılı Sendikalar ve Toplu İş Sözleşmesi Kanunu'na dayanılarak Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı (ÇSGB) tarafından hazırlanan söz konusu yönetmelik ile "Sendikaya üye olmak serbesttir. Hiç kimse sendikaya üye olmaya veya olmamaya zorlanamaz. 6356 sayılı Sendikalar ve Toplu İş Sözleşmesi Kanununa göre işveren sayılanlar, işveren sendikalarına üye olabilir. İşçi ve işverenler aynı işkolunda ve aynı zamanda birden çok sendikaya üye olamaz" şeklinde kesin hükümler getirilmiştir.
 
Bu doğrultuda, belediye işçileri, belediye şirket işçileri, belediyelere hizmet sunan taşeron işçileri, konut işçileri (kapıcılar), temizlik işçileri ve genel hizmet işçiler, 20 numaralı Genel İşler İşkolu'nda faaliyet gösteren ve üye sayısı itibariyle faaliyet gösterdiği işkolunun en büyük sendikası konumundaki Sendikamız HİZMET-İŞ'e,  nüfus hüviyet cüzdanlarıyla giderek PTT'den alacakları e-devlet şifresi ile www.turkiye.gov.tr internet adresinden üye olma imkânına kavuşmuştur.
 
Yönetmelikte, bir işçinin herhangi bir işçi sendikasına üyeliğinin gerçekleşmesi konusundaki şartlar şu şekilde belirlendi:

"Sendika üyelik başvurusu, işçi tarafından e-Devlet kapısı üzerinden yapılır. Üyelik bildirimi elektronik ortamda eş zamanlı olarak Bakanlığa ve sendikaya ulaşır. Üyelik, yetkili organın e-Devlet kapısı üzerinden otuz gün içerisinde başvuruyu kabulü ile kazanılır. Üyeliğin başlangıç tarihi, yetkili organ tarafından üyelik başvurusunun e-Devlet kapısı üzerinden kabul edildiği tarihtir. Üyelik başvurusu, yetkili organ tarafından otuz günlük süre içerisinde reddedilmediği takdirde otuzuncu günün sonunda üyelik talebi kabul edilmiş sayılır. İşçi sendikası üyeliğinden çekilme, e-Devlet kapısı üzerinden çekilme bildiriminde bulunmak suretiyle gerçekleşir. Çekilme bildirimi elektronik ortamda eş zamanlı olarak Bakanlığa ve sendikaya ulaşır. Sendika üyeliğinden çıkarılma kararı genel kurul tarafından verilir. Bir yıldan fazla süreyle işsiz kalan işçinin sendika üyeliği kendiliğinden sona erer. Sosyal Güvenlik Kurumundan yaşlılık veya malullük aylığı ya da toptan ödeme alarak işten ayrılan işçilerin sendika üyeliği sona erer. Herhangi bir askeri ödev nedeniyle silah altına alınan üyenin işçi sendikası ile üyelik ilişkisi bu süre içinde askıda kalır."
 
Yeni sistemin sendikal üyelik hususundaki işveren baskısını ortadan kaldıracağını öngörüyor, e-devlet üzerinden uygulanacak sistemin çalışma hayatına hayırlı olmasını diliyorum.
adminadmin