Samsun Haber
Giriş Tarihi : 03-04-2017 15:38   Güncelleme : 03-04-2017 15:38

Şentop, Canik'te Yeni Türkiye'yi anlattı

Canik Belediyesi'nce Yeni Türkiye'nin inşasına katkı sağlamak amacıyla Yeni Türkiye Yolunda konferansları kapsamında Canik'te "Yeni Türkiye" konulu konferans veren AK Parti MKYK Üyesi, aynı zamanda TBMM Anayasa Komisyonu Başkanı Prof. Dr. Mustafa Şentop, mevcut sistemin manuel vitesli araç gibi olduğunu, yeni sistemin ise otomatik vitesli araç gibi olacağını söyledi.

Şentop, Canik'te Yeni Türkiye'yi anlattı

Canik Belediyesi tarafından düzenlenen ve TBMM Anayasa Komisyonu Başkanı Prof. Dr. Mustafa Şentop'un konuşmacı olarak katıldığı "Yeni Türkiye Yolu'nda Yeni Terkiye" konulu konferans büyük ilgi gördü. Canik Kültür Merkezi'nde gerçekleşen konferansa ev sahibi Canik Belediye Başkanı Osman Genç ile eşi Nimet Genç'in yanısıra AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Çiğdem Karaaslan, Milletvekilleri Fuat Köktaş, Orhan Kırcalı, AK Parti İl Başkanı Muharrem Göksel, AK Parti Canik İlçe Başkanı Ercan Eler, OKA Genel Sekreteri Mevlüt Özen, MÜSİAD Şube Başkanı Haluk Tan, Türk Kızılayı Samsun Şube Başkanı Dr. Habib demirel, Başkan Yardımcıları, Meclis Üyeleri, muhtarlar, sivil toplum örgütlerinin temsilcileri ve vatandaşlar katıldı.

'MİLLİ BİR ANAYASAYA İHTİYAÇ VAR'

Konferansın açış konuşmasını yapan Canik Belediye Başkanı Osman Genç, "Türkiye'nin değişim ve dönüşümüne katkı sağlamak için bu tür etkinlikleri yapıyoruz. Ülkenin ve dünyanın hızlı gelişmesi sonucunda yeni Türkiye'ye yakışacak milli bir anayasa ve milli bir sisteme ihtiyaç var. Türkiye'nin, yeni bin yılda hakettiği yere gelebilmesi için bu iki dönüşümü gerçekleştirmesi gerekmektedir. Belediyeler sadece park, yol, kaldırım, bina yapan kurumlar değil, ülkenin değişim ve dönüşümüne katkı sağlayan kurumlardır. Yeni anayasanın gelişine katkı sağlamak ve yeni sistem hakkında halkımızı aydınlatmak istedik. Bugüne kadar 19 konferansta ve etkinliklerde 20 bin kişiyle buluştuk" dedi.

'SORUMLULUK ALIYORUZ'

Bugün Yeni Türkiye'nin inşasını uzaktan izleyenlerin veya sorumluluk almaktan kaçınanların gelecek adına söz söylemeye hakkı olmayacağına işaret eden Başkan Genç, "Sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan ve Sayın Başbakanımız Binali Yıldırım, Türkiye'nin 2023, 2053 ve 2071 hedefleri doğrultusunda hızlı bir şekilde çalışmaktadır. Onlar Yeni Türkiye'nin inşası için çalışırken, biz asla buna seyirci kalamayız, Yeni Türkiye'nin inşasını uzaktan izleyemeyiz. Ülkemizin ve milletimizin selameti için çalışan sayın Cumhurbaşkanımız ve sayın Başbakanımıza belediye olarak imkanlarımız ölçüsünde destek vermeyi görev sayıyoruz. Tüm halkımızı konferansımıza davet ediyorum" diye konuştu.

'MANUELDEN OTOMATİĞE GEÇECEĞİZ'

Konferansta "Yeni Türkiye" konusunu anlatan TBMM Anayasa Komisyonu Başbakanı Prof. Dr. Mustafa Şentop, mevcut sistemin manuel vitesli araç gibi olduğunu, yeni sistemin ise otomatik vitesli araç gibi olduğunu vurguladı. Şentop, "Biz bir hükümet sistemi değişikliği yapıyoruz. Gen soruyu kaldırıyorlar diyorlar. Gensoru bugünkü hükümet sistemine uygundur. Bu günkü sistemde hükümet varlığını parlamenter sisteme bağlıdır. Yeni sistemde güvenoyunu milletten alınıyor. Gensoru bu yüzden yeni sistemde sistem farkından dolayı yok. Bugünkü sistem manuel vitesli araçsa getireceğimiz sistem otomatik vitesli sistem. Kılıçdaroğlu alışmış manuel sistem araca manuele debriyaj arıyor. Yok debriyaj. Çalışma mantığı farklı. Biz yeni önerdiğimiz sistemde Cumhurbaşkanına verdiğimiz yeni bir yetki yok. Yasama yetkileri yasamada, yargı yetkileri yargıda ve yürütme yetkileri yine yürütmede. Yürütmenin kendi içindeki işleyiş değişiyor” şeklinde konuştu.

'ÇİFT BAŞLILIK SONA ERECEK'

Avrupa’da uygulanan birçok parlamenter sistemin kağıt üzerinde çift başlı olduğunu da dile getiren Mustafa Şentop, "Bugün yürütme 2 kişiden işliyor. Cumhurbaşkanı ve başbakan. Yürütmenin görevi olan her şeyi iyine yürütmeye verdik. Yasamadan, yürütmeden yargıya bir şey aktarmadık. Değişen yürütmenin kendi iç yapısı. Bugün 2 başlılık var. Yeni sistemde tek kişi yönetimi olacak, tek adam değil. Bu yönetim ve yürütme ile ilgili bir şey. Bugün son sözü başbakan ve cumhurbaşkanı söylüyor. Biz ise 1 kişi son sözü söylesin diyoruz. Dünyada iyi işleyen sistemlerin hepsini tek kişinin son sözü söylediği sistemlerdir. Parlamenter sistemlerde kağıt üzerindeki çift başlıklılar uygulamada tek başlılığa düştüğü için iyi yönetiliyor. Mesela İngiltere'de ülkeyi başbakan yönetir. Kraliçede yetkiler semboliktir. Diğer Avrupa ülkelerinde de böyledir. Çift başlılık uygulamada tek başlı olduğu için bu sistemler başarılıdır. Bizde kağıt üstünde de uygulamada da çift başlı olduğu için bu sistem başarısızdır” ifadelerini kullandı.

'SAMSUN MİLLİ MÜCADELE ŞEHRİ'

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı ve Samsun Milletvekili Çiğdem Karaaslan da, ”Milli mücadele ruhunun ruhumuza işlediği bir şehirde yaşıyoruz. Bunun hakkını vermek noktasında hiç bir sıkıntı yaşamıyoruz. Yeni bir yol ayrımındayız. 16 Nisan günü ülkemiz için çok önemli bir karar vereceğiz. Bu yalnızca AK Parti’nin meselesi değil. Bu Türkiye’nin meselesi. Bu bütün bir milletin meselesi. Millet olmanın gereğini inşallah o gün yerine getireceğiz. Milli mücadelenin başladığı şehir Samsun, bu ruhla yoğrulmuş şehir Samsun, bugüne kadar bunun aksine hiç bir davranış sergilemedi. Biz inanıyoruz ki Samsun’da bu büyük başlangıca ciddi anlamda destek verecek” dedi.

'SAMSUN DAHA ÇOK DESTEK VERMELİ'

AK Parti İl Başkanı Muharrem Göksel ise, 16 Nisan'ın önemine işaret ettiği konuşmasında, şunları söyledi: "Türkiye 16 Nisan'dan sonra inşallah daha hızlı büyüyecek. Bunu gören milletimiz kararını vermiştir. İnşallah 16 Nisan'da sandıktan güçlü bir evet çıkacaktır. Samsun olarak Yeni Türkiye'nin inşasına daha çok destek vermeliyiz." konferansın sonunda Başkan Osman Genç, TBMM Anayasa Komisyonu Başkanı Prof. Dr. Mustafa Şentop'a, konferanslar serisine katkılarından dolayı Bandırma Vapuru maketi hediye etti.

adminadmin