Köşe Yazıları
Giriş Tarihi : 20-08-2016 11:04   Güncelleme : 20-08-2016 11:04

Sevgili Denizlerimiz

O canım denizlerimiz değil midir bütün dünyayı peşimizden koşturan.

Sevgili Denizlerimiz

O güzelim denizlerimiz değil midir? Bu kadar kahpeliklerin nedeni. Evet! Sevgili denizlerimiz. Bir o kadar kıymetini bilemediğimiz denizlerimiz. Kirletmek için elimizden geleni ardımıza koymadığımız denizlerimiz. Evlerimizi temizlerken kullandığımız kimyasallarla çevreyi ne kadar kirlettiğimizin farkında mıyız acaba? Kanalizasyonlara akıttığımız bu zehirli kimyasalların denizlere ve deniz canlılarına ne kadar zararlı olduğunun farkında mıyız?

Günümüz dünyasında çevre kirliliği o kadar arttı ki yakında yiyecek doğru dürüst balık bulamazsak şaşırmayalım. Soluyacak hava, içilecek su, dokunacak toprak bulamazsak şaşırmayalım. Evlerimizi temizlerken bütün tozu kiri halının altına saklamaya benzer kimyasal temizleyicileri kullanmak. Artık bilinçlenelim. Hanımlarımıza çok büyük görevler düşüyor. Evlerimizi emanet ettiğimiz değerli varlıklarımızın evimize olduğu kadar ülkemize de ve hatta dünyaya da sahip çıkması gerekiyor. Ben Türk kadınının bu sahiplenici özelliğine güveniyorum. Eminim ki araştıracak, bulacak ve hem evini temizleyecek hem de dünya kaynaklarına zarar vermeyecek ekolojik ürünleri tercih edecektir. Vücudumuz bize emanet olduğu gibi bu dünya ve içinde ki ağzı dili olmayan, şikâyetlerini savcıya bildiremeyecek hayvancıklar, hatta gelecek nesiller de bize emanettir. Denizlerin faydalarından birkaçını sayarsam belki neyi kaybedeceğimizi daha iyi anlarız:

Deniz yosunlarının fotosentez ile ürettiği bol oksijen havamızı temizler.

Denizler ve karalar arasında oluşan ısı farkı rüzgârları oluşturur. Biz bu rüzgârlarla ferahlarız.

Deniz suyundan havaya yayılan iyot tiroit hormonlarımızın düzende kalmasını sağlar.

Denizlerden elde ettiğimiz balıklar vücudumuza gerekli protein ve yağları sağlar. Balıkçılık bir çok insanın ekmek kapısıdır üstelik.

Denizlerden elde ettiğimiz tuz olmasa ağzımızın tadı olmaz

Yüzmek, vücudumuzdaki bütün kasları en etkili ve doğru çalıştıran tek spordur. Akciğerlerimizi geliştirir. Riski yoksa hamileler için bile tavsiye edilir.

Pek çok kozmetik sektörü ve bakım merkezleri deniz yosunu, deniz suyu ve çamurundan faydalanır.

Deniz suyunun içerdiği element ve mineraller vücudumuzla aynıdır. Yüzme sırasında ciltten emilerek vücut sağlığımıza inanılmaz faydalar sağlar.

Diş ağrımızdan tutun da baş ağrısına varıncaya kadar faydalıdır.

Kan dolaşımını hızlandırarak mideyi rahatlatır.

Hâsılı kelam seyretmek bile kendimizi iyi hissetmemize kâfi gelir.

Bu kadar iyiliğe karşılık bizim de biraz vefalı olup denizlerimizi korumamız gerekmez mi? Bu görev kadınlarımıza düştüğü kadar zararlı kimyasal temizleyicilerin kullanıldığı tüm sektörleri de ilgilendiriyor, ancak bizler önce kendi kapımızın önünden başlamalıyız. Ben tek başıma ne yapabilirim ki demeyin. Biz, benlerden oluşur ve koca bir kütle olur. Büyük bir fark oluşturabiliriz. Biz böyle bir milletiz çünkü. Bunu 15 Temmuz’un o karanlık gecesinde çok iyi gördük.

Arkamızda deniz kadar düşman olsa da önümüzde deniz gibi dostlarımız bize yeter.

Sağlıcakla…

 
adminadmin