Güncel
Giriş Tarihi : 21-01-2017 11:11   Güncelleme : 21-01-2017 11:11

Şiddete Meyyalim Vallahi Dertten

Evrensel Gazetesi’nden Alper Kaya, Türkiye futbolunun yakın tarihini inceledi ve saha içi şiddetten kaynaklanan cezaları derledi.

Şiddete Meyyalim Vallahi Dertten

Bütün engellemelere rağmen, çeşitli mecralardan Meclisteki tartışmaları ve kavgaları izliyoruz haftalardır. Hangisine daha çok yanmalıyız: Meclis yayınını “kaçak” izleyebilmek mi, Meclisteki seçilmişlerin şiddetin binbir boyutunu bizlere sunmasına mı? Bu kavga-dövüş ortamında, Türkiye futbolunun şiddet kaynaklı cezalarını derlemek istedim bu hafta...

GAZİ BELEDİYESPOR’A 1 YIL+64 MAÇ CEZA

2007-2008 sezonunda küme düşen Gazi Belediyespor’dan bir grup futbolcu, küme düştüklerinin kesinleştiği 1-0 yenildikleri Kastamonuspor maçında hakeme ve rakip futbolculara ciddi anlamda fiziksel saldırıda bulunmuştu. PFDK kısa bir süre sonra cezaları açıklamıştı. Gazi Belediyesporlu futbolculardan Güneş Bak 1 yıl, Hakan Bayır 16 maç, Atilla Pank 13 maç, Adem Köseler, Ender Eruzun ve Kazım Çürüksu ise 10’ar maç men cezası almıştı. Kulübün Teknik Direktörü Ali Bilgici de 5 maç men cezası alarak futbolculara ayak uydurmuştu...

SAMSUN HAVASI

Samsun ekibi Gazi Belediyespor’un bu rekor cezasından birkaç yıl önce o güne dek bir futbolcuya verilen en ağır cezalardan birisi gene Samsun’da verilmişti. Serkan Aykut, Samsunspor formasıyla top koşturduğu 2005-2006 sezonunda Kayserispor maçı sonrası hakem Kuddusi Müftüoğlu’ya yumruk attığı için 10 maç ceza almıştı. Tarihin bir tecellisi misali, birkaç yıl sonra gerçekleşecek olan Gazi Belediyespor şiddetiyle eş değer bir halde; Samsunspor da o sezon küme düşecekti.

KULÜP İÇİ ŞİDDET

Efsaneler ölmez, sadece şekil değiştirir. Aynı coğrafyada devam ediyoruz gene: İlkadım’dayız. Gazi Belediyespor’a yıllarca evsahipliği yapmış olan Samsun’un ilçesindeyiz. Bu kez adresimiz İlkadım Belediyespor ve senelerden 2013. BAL müsabakasında, Zara Belediyespor ile deplasmanda oynayan İlkadım Belediyespor’dan Sadık Agce maç esnasında kendi masörüne yumruk attığı için kırmızı kart görür, AFDK’den de üç maç men cezası almaktan kurtulamaz.

BÜLENT ATAMAN

Nasıl ki, harika bir kariyeri olmasına rağmen hep Dünya Kupası’nda attığı o kafa darbesiyle anımsanacaksa Zidane; eh, Türkiye futbolunun seyyah kalecilerinden Bülent Ataman da kariyerinden ziyade o tekmeleriyle anımsanıyor yıllar geçse de... 2006-2007 sezonunda Vestel Manisaspor formasıyla çıktığı Sakaryaspor maçında hakem Cüneyt Çakır’a uyguladığı fiziksel şiddet ve kokartını yırtıp atması o dönem ciddi anlamda gündem yaratmış hatta Vestel’in Manisaspor’la sponsorluk bağlarını koparmasına kadar uzanan bir sürecin işaret fişeğini yakmıştı. Zaten Bülent Ataman da o maçtan sonra 20 maç ceza almıştı...

HAKEM AYNI ADRES FARKLI

Cüneyt Çakır, 2012-2013 sezonunda Süper Kupa maçında Galatasaraylı Engin Baytar tarafından da fiziksel şiddete maruz kaldı. Fenerbahçe ile kozlarını paylaşan Galatasaray’dan Engin Baytar, Çakır’a uyguladığı şiddetten ötürü yedi maçla cezalandırıldı.

HAKEM SKANDALI

2013-2014 sezonunda yaşanmış ilginç bir olayla bu yazıyı sonlandıralım. Ispartaspor’un Muğlaspor karşısında 4-0 geride olduğu maçta futbolcular hakemi döverler; maç yarıda kalır. Tabii bu maçın cezası da ağır olur. Ispartaspor Kaptanı Emrah Vural Kurtulmuş 15 maç ceza alır. Ancak Emrah’ın TFF’ye sunduğu savunma, işleri biraz değiştirir.

Zira kaptanın savunmasında ilginç detaylar vardır. Tartışan futbolcuları ayırmak için giderken kendi takımına kırmızı kart çıkartan hakeme “Hocam bu karar biraz ağır olmadı mı?” diye sorduğunda hakemden “Sen kimin köpeğisin” ile başlayıp sinkaflı bir şekilde devam eden bir cevap aldığını ve bu cevaba eşlik eden bir kırmızı kart gördüğünü; bu karttan sonra da hakeme şiddet uyguladığını belirtir Emrah Vural Kurtulmuş.

Kamera sisteminin olmadığı alt liglerde, hakem raporları kutsal kitap gibidir. Her şey o raporlar doğrultusunda şekillenir. Peki Emrah’a küfürler yağdıran ve soruşturma dahi geçirmeyen Eskişehir Bölgesi Hakemi Sercan Murat Gündüzler kimdir? Eskişehir İl Hakem Kurulu Başkanı Metin Gündüzler’in oğludur.

Alper KAYA - Evrensel

 

adminadmin