Genel
Giriş Tarihi : 28-11-2018 14:11   Güncelleme : 28-11-2018 14:11

Sığınmacılar ve Göçmenlerle Dayanışma Derneği Cevap Ve Düzeltme Metni

Sığınmacılar ve Göçmenlerle Dayanışma Derneği Cevap Ve Düzeltme Metni

AKASYAM HABER isimli haber sitenizde yer alan “Samsun’da sığınmacı sömürüsü!” başlığı ile yayınlanan haberde, SGDD hakkında yanlış bilgi ve ithamlara yer verdiğinden, gerçeğe aykırı ve yasal dayanaktan yoksun iddialara ilişkin olarak kamuoyunun doğru bilgilendirilmesi amacıyla aşağıdaki açıklamaların yapılması zorunluluğu hasıl olmuştur.

Şöyle ki;

Sığınmacılar ve Göçmenlerle Dayanışma Derneği; T.C. Anayasası başta olmak üzere, 5253 sayılı Dernekler Kanunu ve Dernekler Yönetmeliği’ne uygun olarak ve devletimizin ilgili yasal kurumlarının izniyle kurulmuştur. Haberde yer aldığı gibi Avrupa Birliği’ne bağlı olarak değil, Türkiye Cumhuriyeti ve T.C. İçişleri Bakanlığı’na bağlı olarak faaliyet göstermektedir.

SGDD, Sığınmacılar ve Göçmenlerle Dayanışma Derneği, illerde “şubesiz” dernek statüsünde olup, ”temsilcilik”lerle hizmet vermektedir. Bu nedenle de İllerde proje yapma, paydaş kurumlardan bütçe alıp kullanma, bağış toplama gibi parasal işlemleri yapma yetkisi yoktur. Bu gibi tüm işlemler genel merkezden yönetilmektedir. Haberde iddia edildiği gibi kurumlardan bir imkan elde edilmemekte, ilde bulunan sığınmacı ve mülteciler için tüm kurumlarla sahada birlikte çalışılmaktadır. Maddi veya menfaate dayalı bir ilişkiyi barındırmayan bu çalışma ortamında, Samsun’daki çalışanlarımızın, kendilerine çıkar üretebileceği bir ilişkiler mekanizmasından bahsedilemez. Samsun Bahariye İl Temsilciği’nin, kurumlardan aldığı herhangi bir bütçe yoktur. Tüm harcamalar genel merkez tarafından satın alma usullerine uygun olarak gerçekleştirilmektedir.

Temsilciliğin tüm faaliyetleri detaylı fotoğraflanmakta ve arşivlenmektedir. Ayrıca “proje bütçesi” ve harcama yetkisi Samsun Bahariye İl Temsilciliği’nde değildir, merkezden talep edildiği takdirde, kısıtlı olarak ve etkinlik/faaliyet oldukça, detaylıca hesaplanmakta ve ödemeler Ankara genel merkezden yapılmaktadır. SGDD her yıl çok düzenli olarak hem devletimizin denetleme mekanizmaları tarafından, hem de bağımsız denetçiler tarafından kapsamlı bir şekilde düzenli olarak denetlenmektedir.

Derneğimize danışan sığınmacıların sürekli olarak ulaşmaları için uzun bir süredir hizmet veren aktif danışma hatlarımız ve dernek merkezi ile direkt görüşebileceği iletişim kanalları vardır. Ofislerimizde güvenlik kameraları yeterli sayıda bulunmaktadır. Yine herkesin rahatça ulaşabileceği bir konumda, sadece Ankara’daki yöneticiler tarafından açılabilen ve kamera ile takip edilen şikayet kutumuz bulunmaktadır. “Hakaretvari” addedilecek kadar elim bir durum şu ana kadar tespit edilmediği gibi derneğimize ulaşan herhangi bir şikayet de bulunmamaktadır. Çalışanlarımız alanlarında uzmanlaşmış ve birçok zor durum ile başa çıkabilecek nitelikte meslek elemanlarından oluşmaktadır. Bu gibi bir durumda kişiler direkt olarak merkezimize durumu yansıtabilmektedirler.

Samsun Bahariye İl Temsilciliğimizin hemen tüm yerel makamlarla iletişim kanalları açıktır ve yerel otoritelerle, başta Valilik olmak üzere, birçok ortak faaliyetler yürütmekte ve projelere paydaş olmaktadır. Bu kurumlarla birlikte, ülkemizden sığınma talep etmiş bu kişilerin ildeki durumları ile ilgili maksimum emek ve çabayı yine kurumlarla işbirliği içerisinde sarf etmektedir. Bu anlamda kurumlarla mevcut sorunları konuşup önleme yönelik aksiyonlar alınabiliyorken, CİMER ve BİMER gibi makamlara şikâyetin teşvik edilmesi söz konusu dahi değildir.

Haberde yer alan bu iddiaların söylenti üzerine değil, bilgi ve belgelere dayanması gerektiği aşikârdır.  Somut kaynak gösterilmeksizin derneğimizi ve çalışanlarını hedef gösteren haberin gerçekdışı, emeğe saygı, hakkaniyet gibi toplumsal değerlerimizden uzak bir tutum olduğunu ve bu tutumun ülkemize ve Türkiye Cumhuriyeti kurumlarına da zarar verdiğini kamuoyu ile paylaşmak isteriz. Kamuoyuna saygı ile duyurulur.             

Sığınmacılar ve Göçmenlerle Dayanışma Derneği

Adına Vekaleten Av. Kadir Ağrıdağ

adminadmin