Eğitim
Giriş Tarihi : 26-06-2018 09:07   Güncelleme : 26-06-2018 09:07

Sınav kaygısı için bir haftalık rehber!

Sınavda başarılı olabilmek için çalışmak bazen tek başına yeterli olmayabiliyor.

Sınav kaygısı için bir haftalık rehber!

Öğrencilerin, sınavı başarılı geçirmeleri için Dr. Gül Çörüş ve Prof. Dr. Oğuz Özyaral sınava günler kala psikolojik süreç ve beslenmeyle ilgili önemli bilgiler paylaştı.

Yüz binlerce öğrenci iyi bir üniversiteye girmek için son hazırlıklarını tamamladı. Pek çok öğrenci sınavların yaklaşmasıyla birlikte özgüven eksikliği ve psikolojik sıkıntılar yaşıyor.

Çörüş, “Sınav kaygısı nedir sorusunu cevaplayabilmek için önce kaygı nedir sorusunun cevabını bulmak ve kaygı nedir sorusunu da korku nedir sorusundan ayırmak gerekir. Mesela korkuda soluk alıp vermemiz hızlanır, kalp çarpıntımız artar, sindirim faaliyetlerimiz yavaşlar. Korkuda, organizma hayat kalım savaşı veriyordur. Korkunun mekanizması böyle işliyorken kaygı da bundan farklı bir yol izlemez. Hatta kaygı, korkudan da yaygın bir hal gösterir. Çünkü sabit bir nesnesi yoktur. Bir gencin sınav kaygısı, hedeflerini iyi planlayamamaktan doğabilirken, bir başka gencin kaygısı sınav süresi ile baş edememekten olabilir. Sonuç olarak; kedi fobisi duyan bir kimse ona yaklaşmamayı seçip, korkusu ile iyi kötü baş etmeye çalışırken, sınav kaygısı duyan gencin sınava yaklaşmamak, sınavdan kaçınmak gibi bir seçeneği yoktur” dedi.

Prof. Dr. Oğuz ÖZYARAL İstanbul Rumeli Üniversitesi Sağlık Bilimleri Yüksekokulu Müdürü, kaygıyla baş edebilmek için sınava son bir hafta kala nasıl beslenilmesi gerektiğini şöyle sıralıyor.

Sınava son 1 hafta kala;

•       Öğünlerinize mutlaka bir kâse yoğurt ilave edin. Yoğurt: yüksek kaliteli bir protein kaynağıdır.

•       Meyvelerin gerek doğrudan kendileri yiyin ya da mümkün olduğunca posalı sularını tüketin. Günde en az bir Elma tüketilmelidir, verdiği enerji seviyesi çok güçlü ve uzundur

•       Fındık, badem, ceviz, fıstık ezmesi, fıstık ezmesi ve kaju: hızlı enerji ve uzun süreli enerji depolaması sağlar.

Son 3 gün kala;

•       Yapraklı Yeşiller: Ispanak, lahana, roka, labada, içtir, tere ve pazı, vitaminler ve mineraller ile dolu ve yemeklerinize düşük kalorili bir ek olarak lezzetlidir

•       Vücudun en büyük enerji kaynağı sudur. Hafifçe, limon, meyve dilimleri ve tarçınla aromalandırılmış sularda destekleyicidir. Erkekler günde 10 bardak, kadınların ise en az 8 bardak su / sıvı tüketmeleri önerilir

•       Çay ve Kahve ayrıca yeşil çay ve diğer bitki çayları: zindelik veriri, zihin açıklığı verir, yorgunluk alır. Ancak günlük tüketim 3 fincanı aşmamalıdır.

•       Karpuz: iyi bir su kaynağı ve enerji artırıcı olan B-vitaminleri, potasyum ve fruktoz kaynağıdır.

•       Humus,nohut, tahin, limon, kırmızıbiber protein, zeytinyağı tam bir vitamin-C, esansiyel yağ asit içerikleri ile tam bir enerji deposudur. Zindelik ve zihin açıklığı yaratır.

•       Enerji artışı için ev yapımı meyveli ayran, muzlu süt, elma, portakal, havuç, nar suları yada meyve suyu karışımları tüketin. Özellikle bu meyve suları ortalama 45 dakika ile 1 saatlik bir süre odaklanmada artış sağlar.

Sınava girecek öğrencilerin bu programa uymaları ile rahat ve başarılı bir sınav geçirmelerini sağlayacak.

adminadmin