Genel
Giriş Tarihi : 21-07-2018 09:23   Güncelleme : 21-07-2018 09:23

Sınav öncesi bunları yapmayın!

​Liv Hospital Samsun Beslenme ve Diyet Kliniği’nden Diyetisyen Aysun İpek yaklaşan KPSS öncesi yapılmaması gerekenler hakkında bilgilendirdi.

Sınav öncesi bunları yapmayın!

İpek, “Eğitim sürecinin başarısı birkaç saatlik performansınızın değerlendirildiği sınavlar ile ölçülür. Bu nedenle sınav esnasına beklenmedik durumların yaşanması başarıyı olumsuz etkilemesiyle adayların kaderini belirlemektedir. Sınav öncesinde gerek rehberlik danışmanlıkları gerek beslenme düzeninin takip edilmesi sınav esnasında yaşanacak olumsuzlukların önüne geçilmesi açısından önemlidir” dedi.

Uzak durulması gereken besinler!

Aysun İpek, “Sınav öncesi strese karşı tercih edilen çikolata, şeker, bisküvi gibi karbonhidrat oranı yüksek gıdaların sinir sistemi üzerinde rahatlatıcı etkileri olmamakla birlikte sindirim sistemini yorabilir. Doğru bir beslenme planı oluşturulmalı sağlıklı besinlerin tercih edilmesine önem gösterilmelidir Sınavdan bir gün önce kuru baklagiller gibi gaz yapıcı besinler, lif ve yağ içeriği yüksek besinlerin tüketiminde dikkatli olunmalıdır” diye konuştu.

BESLENME ALIŞKANLIKLARINIZI DEĞİŞTİRMEYİN

Beslenme alışkanlıklarına dikkat çeken İpek, “Metabolizmanızın alışkın olmadığı şekilde değişen beslenme düzeni sindirim sistemi problemlerine yol açabilir. Alışkın olduğunuzda saat aralıklarında ve sıklığında mutlaka sağlıklı olduğunu bildiğiniz gıdalardan faydalanın. Sınav öncesi akşamı mutlaka hafif yemekler tercih edin. Hafif bir akşam yemeği uykudan ortalama 4 saat önce tüketilmiş olmalıdır. Ağır yiyeceklerin tüketilmesi uyku kalitesini bozar ve sınav esnasında odaklanmayı azaltabilir” şeklinde bilgilendirdi.

DIŞARIDA YEMEK YEMEYE DİKKAT

İpek, “Sınavdan bir önceki gün kesinlikle dışarıda yemek yenilmemelidir. Daha önce denemediğiniz besinlerin vücudunuzdaki reaksiyonunu bilemeyeceğiniz için riske almamanız önerilmektedir. Sıcak mevsimlerde bozulan gıda çeşidi artmasıyla saklama koşulları uygun olmayan besinler gıda zehirlenmelerine yol açabilmektedir” dedi.

KAHVALTI YAPMADAN GİRİLEN SINAV BAŞARIYI ETKİLİYOR

Kahvaltı yapılması gerektiğine değinen Aysun İpek, “Kahvaltı yapılmadan girilen sınavda baş ağrısı, dikkatsizlik, yorgunluk ve kan şekerinin düşmesi gibi sorunlarla karşılaşabilirsiniz. Kahvaltı yapmadan asla sınava gitmeyin” dedi.

KAFEİN ALIMINA DİKKAT!

Kafein alımına dikkat edilmesi gerektiğini vurgulayan Diyetisyen Aysun İpek, “Sınava yakın günlerde kafein alımını dengelemek gerekmektedir. Özellikle su tüketiminin arttırılması önerilir. Kafeinin yüksek miktarda alımı odaklanma problemlerine yol açabilmektedir. Günde 2 kahveden daha fazlası tüketilmemelidir. Çikolata, şekerli içeceklerin bir kısmının da kafein içerdiği unutulmamalıdır. Kahve çeşitleri ve hazır içecekler yerine rahatlatıcı bitki çayları ve taze sıkılmış meyve suları tercih edilebilir. KPSS’ye girecek herkese başarılar dilerim” şeklinde açıklamasını sonlandırdı.

adminadmin