Gündem
Giriş Tarihi : 26-03-2014 15:17   Güncelleme : 26-03-2014 15:17

ŞİRKETLERE PARALEL KUMPAS!

Telekulak skandalı Türkiye'nin en büyük şirketlerine kadar uzandı. Parelel yapı, görüşmelerini kaydettiği şirketlere kumpas kurarak birçok ihale almış!

ŞİRKETLERE PARALEL KUMPAS!
Telekulak skandalı şirketlere kadar uzandı. Birçok şirketi dinleyerek sırlarını ele geçiren paralel yapının tapeleri şantaj ve ihale alımlarında kullandığı ortaya çıktı. Maliye'de paralel yapıya yakın bazı isimlerin mali denetim iddiasıyla işbirliği yaptığı, polislerle birlikte Türkiye'nin önde gelen firmalarına çengel attığı tespit edildi. Bu firmaların ihalelerinden yurtdışı hesaplarına, şirket içi telefon konuşmalarından bilgi işlem veri tabanına kadar birçok özel bilgisini ele geçirdiği öğrenildi.
 
İHALE DE KULANDI

Bazı ihalelerin paralel yapıya yakın işadamlarına verilmesi için bu bilgilerin şantaj aracı olarak kullanıldığı belirlendi.
 
İŞADAMLARINA UZANDI

Paralel yapının listesi, ekonomideki kritik kurumlar, bakanlıklar, üst kurullar, bankalar ve işadamlarının da dinlendiğini gözler önüne serdi. Telekulak skandalının detayları gün yüzüne çıkarken paralel yapının işadamlarını da kumpas kurmak için dinlediği saptandı.
 
TAPELER ŞANTAJ İÇİN

Firma sahipleri ve kritik noktadaki çalışanların ve şirket içi telefonları dinlemeye aldılar. Böylelikle şirketin tüm gizli bilgilerini ele geçiren bürokratlar yapılacak ihaleler ve ihracatları yönlendirmek için tapeleri şantaj olarak kullandı. Şantaja boyun eğmek zorunda kalan firmalar, kumpasın ortaya çıkmasını sağladı. Birçok ilde şantajlara yönelik adliyelere şikâyetler yapıldığı öğrenildi.
 
KENDİ AMİRLERİNİ DE DİNLEDİLER

Şirketlere yapılan kumpasın yanı sıra kendi amirlerini de dinledikleri öğrenildi. Yetkililer, bu şekilde bir dinlemenin suç olduğuna dikkat çekerek, "Kara para, terörün finansmanı gibi suçlarda bile dinleme için mahkeme kararı gerekir. Bu şekilde bir dinleme suçtur" dedi.
 
MALİYE VE BDDK'DA TEMİZLİK SÜRÜYOR

17 Aralık operasyonu sonrası Maliye, BDDK ve TÜBİTAK'ta görev değişiklikleri devam ediyor. Maliye'de gelir politikalarından muhasebata kadar birçok birimde görev değişikliğine gidildi. Cemaate yakın isimlerin ilişki zinciri ortaya konulurken, görevden alınan bürokratların yerine atama yapılıyor.
 
MALİYE ALARM VERDİ

Devlet içinde kadrolaşan 'paralel yapı' elemanları Maliye'de de yüzünü gösterdi. Maliye'de bazı isimlerin polisle işbirliği yaparak cirosu yüksek sayılı firmaları belirlediği öğrenildi.
 
SORUŞTURMA AÇILACAK

Ekonominin bu kilit kurumlarında devletin gizli bilgilerini cemaate aktararak, ticari sırların paralel yapıya aktarılarak yabancı ellere geçmesini sağlayanlar hakkında soruşturma açılacak.
 
KODLAR SIZDIRILDI

ilk incelemeler kriptolu telefonların 'şifreleme' kodlarının sızdırıldığı, bu nedenle dinleme yapıldığını ortaya koyuyor. Sanayi Bakanlığı, TÜBİTAK merkezli olarak TİB ve BTK'da inceleme yapıyor.
 
BANKALAR DA MI TEHDİT EDİLDİ?

BDDK, TMSF'yi dinleyenlerin bankalara yönelik bir tehditte bulunup bulunmadıkları da önümüzdeki günlerde ortaya çıkacak. Dinleme ablukasına alınanlar arasında BDDK eski Başkanı Tevfik Bilgin ile eski TMSF Başkanı Ahmet Ertürk de yer almıştı.
 
GÜVENLİK ÖNLEMLERİ ARTIRILIYOR

Son dinleme skandalının ardından ekonomiyi yöneten kritik kurumlarda güvenlik en üst düzeye çıkarıldı. BDDK, TMSF, Merkez Bankası, Mali Suçları Araştırma Kurumu (MASAK) da dâhil olmak üzere bütün kritik ekonomi kurumlarında bir dizi önlem alınıyor. Kritik kararları içeren belgelerin dışarı sızmaması için tüm elektronik cihazlara şifre uygulaması getirildi.
 
TÜBİTAK'TA BÜYÜK TAKİP

Kriptolu telefon dinlemelerinin ardından gözlerin çevrildiği TÜBİTAK'ta köstebek arayışı sürerken, soruşturmanın kapsamı genişledi. Kurumdaki yönetici ve çalışanların son 6 aylık telefon kayıtlarının da takibe alındığı öğrenildi.
 
BAĞLANTILAR ÖNEMLİ

İdari soruşturma kapsamında kripto yazılım birimindeki 5 kişi görevden uzaklaştırılırken, kritik görevdeki bazı isimlerin bağlantıları da takibe alındı. Dinleme konusunda açığın nereden kaynaklandığının ortaya çıkarılması için son aylarda yapılan telefon görüşmeleri inceleniyor.

SABAH
adminadmin