Sağlık
Giriş Tarihi : 31-03-2017 14:57   Güncelleme : 31-03-2017 14:57

Şişmanlık Tedavisinde Cerrahi Dışı Yöntem: Balon

VM Medical Park Samsun Hastanesi Gastroenteroloji Kliniği’nden Uzm.Dr.Ömer Faruk Yolcu mide balonu yöntemi hakkında, “Obezite yaşam kalitesini önemli ölçüde etkileyen önemli bir sağlık sorunu ve sosyoekonomik problemdir. Diyet, davranış modifikasyonları ve iştah baskılayıcı tedaviler nadiren başarılı olmaktadır.

Şişmanlık Tedavisinde Cerrahi Dışı Yöntem: Balon

Mide içi balon uygulaması son yıllarda gittikçe popülerlik kazanan bir uygulamadır. Bu yöntemin en önemli avantajı genel anestezi gerektirmeden endoskopik olarak gerçekleştirilmesidir. Hastalarda erken doyma ve tokluk hissi oluşturmasına bağlı olarak kilo vermeyi destekleyen bir yöntemdir. Hastalar yapılarına göre fazla kiloların %10-20’si arasında kilo verirler. Obezite tedavisinde giderek artan sıklıkta kullanılmaya başlanmıştır.” Açıklamasını yaptı.

Mide Balonu kimler için uygundur?

Kimlere uygulanacağı ile ilgili konuşan Uzm. Dr. Yolcu, ”Vücut Kitle İndeksi 30-40 kg/m2 arasında olan diyet ve egzersiz sonucunda kilo verememiş olan hastalarda birincil işlem olarak yapılabildiği gibi daha obezlerde ameliyat ve anestezi riskini azaltabilmek için ameliyat öncesi dönemde yardımcı hazırlık yöntemi olarak ta kullanılmaktadır.” dedi.

Mide Balonu Nasıl Uygulanır?

Uzm. Dr. Ömer Faruk Yolcu, mide balonunun nasıl uygulanacağı ile ilgili, “Hastaların işlemden 8-12 saat önce aç kalmaları gerekir. İşlem ortalama 10-15 dakika sürer. Hastanın rahatsız olmaması için sedasyon uygulanır. Öncelikle endoskopi yapılarak yemek borusu, mide ve duodenum değerlendirilir. Sonra jelle kayganlaştırılan balon yumuşak bir şekilde yemek borusundan mideye doğru gönderilir ve endoskopi kontrolü altında balon mide içerisine yerleştirilir. Özel uzatma hattı kullanılarak balon mide içerisinde serumla şişirilir ve işlem tamamlanmış olur. İşlemden sonra hastalar birkaç saat gözlem altında tutulur ve bu sürenin sonunda taburcu edilirler. Hastaların hastanede kalmasına genelde gerek yoktur.

Mide Balonu uygulaması sonrasında oluşabilecek rahatsızlıklar: Önceden var olan reflü yakınmalarında artış, karnın üst bölümünde şişkinlik ve rahatsızlık hissi, basıya bağlı olarak mide ülseri gelişmesi, mide balonu uygulaması sonrasında en sık görülen yakınmalar bulantı, kusmadır. Bu yakınmalar genellikle 3-7 gün içerisinde azalarak geçer. Fakat kusma devam ederse nadir de olsa balonu tolore edemeyen hastalarda balonun çıkarılması gerekebilir. Kullanılan balon ayarlanabilir slikon balon ise bu süreyi daha rahat geçirmek için balon bir miktar indirilebilir.” dedi.

Mide balon uygulamasının önemli noktasına dikkat çeken Uzm. Dr. Yolcu, ”Balon uygulamasında dikkat edilmesi gereken nokta, balon 6-12 ay sonra çıkarıldığında midedeki kısıtlılık ortadan kalktığı için yeniden kilo alma riskinin varlığıdır. Bunun için hasta balon takıldığı dönemden başlayarak yaşam şeklini değiştirmeye çalışmalı ve doktorunun verdiği programa uymalıdır. Sonuç olarak mideye yerleştirilen balon uygulaması, fazla kilolu hastalarda yan etkisi en az olan ve riskleri en düşük olan tedavi yollarından biridir.” şeklinde konuştu.

 

 

adminadmin