Dünya
Giriş Tarihi : 14-12-2016 09:13   Güncelleme : 14-12-2016 09:13

Son Nefeste Ateşkes

Sıkıştıkları 6 kilometrekarede eşi görülmedik katliama maruz kalan Haleplilerin imdadına Türkiye yetişti. Ankara'nın arabuluculuğunda sağlanan ateşkesle kuşatma altındaki onbinlerce sivil güvenli bölgeye sevk edilecek.

Son Nefeste Ateşkes

Dünya 21. yüzyılın ilk soykırımına sessiz kalırken, Türkiye’nin haftalardır sürdürdüğü çaba dün akşam sonuç verdi. Esad rejim güçlerinin katliamlarına maruz kalan Halepliler’e nefes borusu açmak için Ankara dün günboyu telefon diplomasisi yürüttü. Halepliler için İdlip’e bir koridor açılması için Türkiye ve Rusya mutabakat sağladı. Dün saat 18.00 sıralarında varılan mutabakatı Esad rejimi de kabul etti.Ateşkesle ilk etapta kuşatma altındaki sivillerin tahliyesi öngörülüyor. İkinci etapta ise kent merkezindeki silahlı gruplar tahliye edilecek. 100 bin Halepli oluşturulacak insani koridordan İdlib’e geçirilecek. Sivillerin burada kalıp kalmayacakları, Türkiye üzerinden Azez ve Halep’in kuzey kırsalına geçirilip geçirilmeyecekleri ise henüz değerlendiriliyor. Nihai planın Türk ve Rus yetkililerin bugün yapacakları görüşme sonrası netlik kazanması bekleniyor.  

ANKARA YAKIN TAKİPTE

Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Müftüoğlu da Halep’te ateşkes sağlandığını teyit ettiklerini açıkladı. Müftüoğlu, “Ülkemiz haftalardır insani koridorun hayata geçirilmesi yönünde çaba sarf etmekteydi. Bu çabalarımız son günlerde artarak sürdürülmüştü.  Bugün ateşkesin sağlanması yönünde bir adım atılmış olması sevindirici olmakla birlikte kırılgan bir ortamın bulunduğunu her zaman göz önünde bulundurmakta ve temkinli davranmakta yarar var. Mutabakatın işleyişi yakından takip edilecektir” dedi. Rusya ise, Halep’te savaşın bittiğini, rejimin kentte kontrolü sağladığını duyurdu.   

İNTİHAR FETVASI

Ateşkes öncesi Suriye’de Esad rejimi ile destekçileri İranlı milisler ve Rusya, dün 6 kilometrekareye sıkışmış Doğu Haleplileri kadın yaşlı çocuk demeden infaz etti. BM, rejim güçlerinin kapı kapı evlere girerek sivilleri öldürdüğünü bildirdi. Rejim güçleri erkekleri kurşuna dizerken, ortada kalan Müslüman kadınlar işkence ve tecavüze uğramamak için ‘intihar’ fetvası istedi. Rejim güçleri ile İran’a bağlı milisler önceki gün de kadın ve çocukları diri diri yakarak erkekleri de kurşuna dizmişti.

BM harekete geçsin

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Birleşmiş Milletler Genel Sekreterliği görevini yemin ederek üstlenen Antonio Guterres’i telefonla arayarak tebrik etti. Görüşmede Halep’teki insanlık dramını da konuşan Erdoğan, kentteki ortamın mutlaka  rahatlatılması gerektiğini vurguladı. Türkiye’nin bunu sağlamaya odaklandığını belirten Erdoğan, bu çerçevede kısmi bir ateşkes üzerinde mutabakat sağlandığını hatırlattı. Halep’te yaşananlar karşısında BM’nin harekete geçmesinin önemine de değinen Erdoğan, konuyla ilgili olarak Birleşmiş Milletler Genel Kurulu’nun olağanüstü toplanmasını beklediklerini belirtti. Guterres’in ise mülteciler konusunda yaptıklarıyla tüm dünyada takdir toplayan Türkiye’nin Halep meselesindeki duyarlılığına katıldığını ifade ettiği öğrenildi.    

Cesetler kömür halde

Doğu Halepliler ateşkes öncesi yoğun saldırı altında ‘belki de son’ dedikleri mesajlarını gönderdiler. Ajnslara gönderilen ses kayıtlarından, cesetlerin yerlerde olduğu, tahliyelere izin verilmediği anlaşıldı. Halep bölgesindeki trajediyi dünyaya duyuran aktivist Lina el-Şami, “Halep’te şu anda bir soykırımla karşı karşıyayız. Bu benim son videom olabilir. Kuşatma altındaki bölgelere klor gazı atılıyor” dedi. Yaşlı bir Halepli de Müslümanlardan destek beklediklerini belirtirken, aç, susuz ve biilaç kaldıklarını, çocukların cesetlerinin yerlerde kömür olmuş halde yattıklarını söyledi.

Star

adminadmin