Analiz
Giriş Tarihi : 05-03-2018 11:44   Güncelleme : 05-03-2018 11:44

Son umutları: Sandık Terörü

CHP’nin, AK Parti ve MHP’nin Meclis’e sunduğu ittifak teklifindeki “seçim güvenliği” düzenlemesine karşı çıkmasının arka planı deşifre oldu.

Son umutları: Sandık Terörü

CHP, taban korkusuyla ittifak kuramadığı HDP’nin barajı geçmesi için umudunu, 7 Haziran seçimlerindeki gibi, PKK’lı teröristlerin halka silah zoruyla oy kullandırmasına bağladı.

AK Parti ve MHP’nin birlikte hazırlayıp, Meclis’e sunduğu seçim ittifakı teklifinde seçim güvenliğini sağlamak için de tedbir alındı. Düzenlemeyle, mühürsüz oy tartışmaları ortadan kaldırılırken, aynı zamanda seçmenlere de sandık başına kolluk kuvveti çağırma yetkisi verilerek, vatandaşın oy kullanma işlemini güven içerisinde kullanmasının adımı atıldı.

HDP’yi kurtarma planı

AK Parti ve MHP’nin “Cumhur İttifakı”nı fiilen ilan etmesi ve bunu yasal zemine dökmesiyle, kripto ittifak planları suya düşen CHP, önce “İlke” ismini verdiği ittifak için kolları sıvarken, şimdi de seçim güvenliği düzenlemesine karşı algı operasyonuna başladı. CHP’nin düzenlemeye karşı kurduğu komisyon, geçtiğimiz hafta İP ile ziyaretlerine başlarken, bugün DSP, BTP ve DP, yarın ise Saadet Partisi, HDP ve Vatan Partisi ile görüşme yapacak. CHP’nin, milletin iradesini sandığa özgürce yansıtacak düzenlemeye karşı çıkmasının nedeni ise HDP’yi kurtarmak. Parti tabanının büyük öfkesi nedeniyle PKK’nın siyasi ayağı HDP ile resmi ittifak kuramayan CHP, seçim güvenliği düzenlemesinin hayata geçmesiyle baraj altında kalması neredeyse kesinleşecek olan ortağını Meclis’e sokmak istiyor.

Halk tehdit edilmeli

Plana göre, HDP’nin ittifak dışında barajı geçmesinin tek yolu, 7 Haziran seçimlerinde olduğu gibi PKK’lı teröristlerin Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinde köylerde yaşayan sivilleri silah zoruyla HDP’ye oy verme baskısı yapması. Aynı şekilde HDP’lilerin de sivilleri ölümle tehdit ederek iradelerine ipotek koyması.

Sabri İşbilen/Analiz

 

adminadmin