Sağlık
Giriş Tarihi : 21-11-2018 13:59   Güncelleme : 21-11-2018 13:59

Sosyal fobi (sosyal anksiyete bozukluğu) nedir?

Liv Hospital Samsun Psikiyatri Kliniği’nden Uzm. Dr Arda Kazım Demirkan “Sosyal Fobi” hakkında bilgilendirdi.

Sosyal fobi (sosyal anksiyete bozukluğu) nedir?

Demirkan, “Sosyal fobi, kişinin başkalarınca değerlendirilebilecek olduğu toplumsal durumlarda belirgin bir korku ya da kaygı duyması, mahcup ya da rezil olmaktan ya da kaygı duyduğuna ilişkin belirtiler göstermekten korkması ve bu kaygı halinin söz konusu toplumsal durumlarda neredeyse her zaman ortaya çıkması olarak tanımlanabilir. Sosyal fobisi olan insanlar, sosyal ortamlara girdiğinde veya sosyal etkileşimlere girdiğinde yoğun kaygı yaşarlar ve bu şekilde kaygı yaşayabileceği ortamlara girmekten kaçınabilirler” dedi.

Utangaç mıyım, sosyal fobik mi?

Utangaçlıkla sosyal fobiklik arasındaki farka değinen Dr. Arda Kazım Demirkan, “Dilimizde yaygın olarak kullandığımız utangaçlık kavramını ve klinik olarak değerlendirilmesi gereken sosyal fobiyi, kişilerin sosyal ortamlarda yaşadığı kaygı ve kaçınmanın şiddeti ve yaşanan işlevsellik kaybının derecesi açısından bir yelpazenin iki farklı ucundaki durumlar olarak görebiliriz. “Utangaçlık” kavramı; “Bir topluluk içinde gereken güven ve cesareti kendinde bulamayan, rahat konuşamayan ve rahat davranamayan, sıkılgan” şeklinde tanımlanmıştır. Utangaçlık bir kişinin kişiliğinin bir parçası olabileceği gibi, kişi bu duruma uyum sağlayabilir, sosyal fobisi olan bir insanla karşılaştırıldığında işlevselliğinde belirgin bir azalma görülmez. Ve çoğu durumda tedavi gerektirmez. Sosyal fobi ise tanımında belirtildiği üzere sosyal ortamlarda kaygı duyma ve sosyal ortamlardan kaçınma şeklinde kendini göstermekle birlikte, utangaçlıktan farklı olarak kişinin iş hayatında, kişiler arası ilişkilerinde, eğitim hayatında vs. işlevsellikte azalmaya sebep olur ve klinik olarak takip ve tedavi edilmesi gerekir” diye konuştu.

Peki benim sosyal fobim var mı?

Demirkan, “Sosyal fobisi olan insanlar genellikle aşağıdaki durumları yaşayabilirler ve bu durumlardan dolayı sosyal aktivitelerden kaçınabilirler; Diğer insanların önünde utanma endişesi, başkalarının kendileri hakkında olumsuz şeyler söyleyeceğinden/düşüneceğinden korkma, Sosyal fobisi olan bazı kişiler, sosyal ortamlarda aşağıdaki fiziksel semptomlardan bazılarını gösterebilirler; Kızarma ,Terleme, Titreme, Kalpte çarpıntı, Ağızda kuruma” dedi.

Sadece toplum önünde konuşurken veya sunum yaparken kaygı/korku yaşıyorum, diğer sosyal ortamlarda problem yaşamıyorum. Bu durumun bir açıklaması var mı?

Arda Kazım Demirkan, “Sosyal fobi, sadece toplum önünde konuşma/sunum yapma durumlarında korku yaşama ve kaçınma davranışları ile sınırlı olabilir. Bu durum psikiyatrik hastalıkların tanı ölçütleri kitabı olan DSM 5’te “performans tipi sosyal fobi” olarak tanımlanmıştır. Bu durumdan kişi şikayet ediyorsa ve kişinin işlevselliğinde azalmaya sebep oluyorsa klinik olarak değerlendirme gerektirir” diye konuştu.

Doktorum tarafından sosyal fobi tanısı aldım, tedavi seçenekleri nelerdir?

Tedaviden bahseden Demirkan, “Sosyal fobinin tedavisinde ilaçların ve psikoterapinin etkisi kanıtlanmıştır. Kişinin şikayet alanları, hastanın özel durumu (yaş, gebelik, emzirme, ek hastalıklar vs.) ve hastanın tercihleri göz önünde bulundurularak uygun tedavi veya tedavi kombinasyonları seçilir” şeklinde açıklamasını sonlandırdı.

adminadmin