Güncel
Giriş Tarihi : 29-06-2020 16:04   Güncelleme : 29-06-2020 18:21

Sosyal Medya ve Gençlik Eleştirisi

Sosyal medya bireylerin iletişimine ve günlük hayat rutinine oldukça dahil olmaya başladığı bu günlerde, toplumsal yapının temellerini oluşturan genç kesimin sosyal medya ile ilgisi gün geçtikçe artmaya devam etmektedir.

Sosyal Medya ve Gençlik Eleştirisi

Günümüzde insanların boş vakitlerini değerlendirmeleri için sosyal medya kullanımı ilk tercih oldu.Sosyal medya ve gelişen teknolojiler topluma yön verirken bu sürece adapte olmaya en yatkın kesim, genç kesimdir.Çocukluk döneminden çıkan gençler  kitap okumak,müzik dinlemek yerine artık vakitlerinin çoğunu sosyal medyada geçirir oldu.

Türkiyede yapılan bazı araştırmalar sonucunda gençlerin çoğunun sabah uyandıklarında ilk yaptıklarının telefona bakmak olduğu ortaya çıkmıştır.Gün içinde yapılan aktivitelerin çoğu artık teknoloji temelli olması nedeniyle insanlar arasında güçlü bir bağ oluşmamaya başlamıştır.

Aslında sosyal medya kişinin bakış açısına ve kullanım şekline göre faydalı veya zararlı olabiliyor.

Toplumun bir kesimi sosyal medyayı zararlı bulurken genel olarak genç kesim yararlı bulmaktadır.Bunun sebebi sanal gerçekliğin genç kesimi tamamen etkisi altına almasından kaynaklanmaktadır.Gençler’in sanal alemi gerçek dünya ile denk tutması hayatlarını olumsuz etkilemektedir.Fakat bu durum şuanda kimse tarafından önemsenmemektedir.

 

Sosyal Medya Sayesinde Kendisini Geliştiren Olmadı Mı ?

Dediğimiz gibi sosyal medya kullanımı kişiden kişiye değişebilen,bazılarının kullanımına göre faydalı bazılarına göre zararlıdır.Özellikle genç kesim kendisini geliştirmek için çaba içinde de olabiliyor.Mesela bu konuya şöyle bakalım;

Artık gelişen teknolojiler sayesinde istediğimiz her bilgiye ulaşır hale geldik.Sosyal medya üzerinden para kazanmak veya blog sayfalar açarak metin yazarlığını geliştirebilen gençler için bu platformlar çok faydalıdır.Fakat sosyal medyayı sadece insanları eleştirmek veya zararlı içeriklere ulaşmak için kullanan kesim topluma da zarar vermektedir.

 

Tabii iyisi de var kötüsü de var demiştik…

Sosyal medya her geçen gün gücünü ve kitlesini artırırmaya devam ederken bu platformda psikolojik olarak birçok sorun da ortaya çıkmaya başlamıştır.İnstagram,Twitter,Facebook gibi sosyal ağlarda “beğeni sayısı” oldukça önemlidir.Hatta bazı sektörlerde işe alım yapılırken takipçi sayılarına kadar bakılmaktadır.Bu bazı gençleri olumsuz etkilemektedir.Sosyal medyaya fazla vakit ayırmayan kesim iş başvurusunda bulunurken bir adım geride kalmaktadır.

Maalesef sosyal medyanın ve iletişim teknolojilerinin dezavantajları insanların ruh sağlını derinden etkilemektedir.

Özgüven eksikliği olan bireyler, sosyal medyadaki beğeni ve gelen mesajlar ile sanal alemde kendilerini lider gibi hissedebilir.Bu sosyal medya liderliği normal hayata tamamen farklı yansır.

 

Örnek verecek olursak

Sosyal medyaya fazla vakit ayıran birey,arkadaş ortamında veya aile ortamında kendisini göstermek için bir çaba içinde olmaz.Fakat her bireyin bir konuda veya bir alanda mutlaka yeteneği vardır.Ve bu yeteneği sergilemesi için gerekli ortam sağlanması gerekirken sosyal medyaya sırf takipçi ve beğeni kazanmak için gösterdiği çabadan dolayı asıl yeteneğini sergileyemez olmuştur.

Recep YAZGANRecep YAZGAN