Analiz
Giriş Tarihi : 05-04-2020 10:00   Güncelleme : 05-04-2020 13:52

Sumağın Faydaları Saymakla Bitmiyor!

Üst solunum yolu hastalıklarına iyi geldiği bilinen ve ekşi tadıyla pek çok yemek içerisinde kullanılan sumak, son günlerde koronavirüse karşı iyi geldiği söylentileri sebebiyle yoğun talep görüyor.

Sumağın Faydaları Saymakla Bitmiyor!

Üst solunum yolu hastalıklarına iyi geldiği bilinen ve ekşi tadıyla pek çok yemek içerisinde kullanılan sumak, son günlerde koronavirüse karşı iyi geldiği söylentileri sebebiyle yoğun talep görüyor. Diyabete, yüksek tansiyona ve daha birçok rahatsızlığa iyi gelen baharatın faydaları saymakla bitmiyor.

Sumak bitkisinin kurutulup öğütülmesinden sonra elde edilen sumak, birçok sağlık probleminin devası olarak görülüyor.

Diyabet ve yüksek tansiyon rahatsızlıklarında kullanılmasının yanı sıra kandaki insülin oranını da dengeleyen bu baharat, özellikle üst solunum yolu hastalıklarındaki rolü nedeniyle koronavirüs salgınıyla mücadelede kendine önemli bir yer buldu. Sosyal medya platformlarında da hızla yayılan ekşi baharat Sumağın faydaları nelerdir sorusuyla ilgili detaylar da merak konusu oldu...

ANTİOKSİDAN DEPOSU

Sumak, sağlıklı hücrelere zarar veren kötü hücrelere karşı savaşan güçlü antioksidanlara sahiptir. 2004'te yapılan bilimsel bir araştırmaya göre, antioksidanlar kalp hastalıkları, erken yaşlanma, mide bozuklukları ve diğer birçok olumsuz olaydan sorumlu kötü hücrelere karşı savaşır.

 

MANTAR ENFEKSİYONLARI İLE MÜCADELE EDER

Başka bir bilimsel araştırmanın sonucu olarak, sumağın etkili bir antifungal etkiye sahip olduğu ortaya çıkmıştır. Sumak, Aspergillus flavus'a (en etkili zararlı hücre), özellikle insan patojenine karşı savaşabilir. Aspergillus flavus akciğer enfeksiyonuna ve nefes darlığına neden olabilir.

Bu enfeksiyon, akciğerler, kalp, böbrekler ve beyin de dahil olmak üzere vücuttaki birçok organı etkileyebilir. Göğüs ağrısı, ateş ve eklem ağrısı, mantar enfeksiyonlarının en yaygın belirtileridir.

MİKROPLARLA SAVAŞ!

2010 yılında Hacettepe Üniversitesi'nde yapılan bir araştırmaya göre Sumak antimikrobiyal bir bitkidir.

Sumak bitkisinin mikrobesin, özellikle salmonella Typhimurium'a karşı ciddi bir savunma olarak kullanıldığı söylenmektedir.

Sumak ve kekik yağının karışımının da mikroplara karşı çok etkili bir silah olduğu söylense de virüslere etkisi konusunda kesin bir bilgi yok.

DİYABET İÇİN İYİDİR

Çalışmalar, sumak bitkisinin diyabet ve obezite tedavisinde etkili olduğunu göstermiştir. Laboratuvar sonuçlarına göre, çok güçlü bir antioksidan olan sumak, kolesterol ve kan şekeri düzeylerini azaltmaya yardımcı olur.

İDRAR SÖKTÜRÜCÜ OLARAK DA ÇALIŞIR

Sumak diüretik özelliklere sahiptir. Bu nedenle, toksik maddelerin vücuttan atılmasına yardımcı olan bir bitki olduğu gözlenmiştir.

Mesane iltihabına neden olan ağrılı ve yanma idrarı ve iltihabı tedavi etmek için kullanılır. Orta Doğu'da ekşi sumak suyu mide rahatsızlığını gidermek için yaygın olarak kullanılan bir seçenektir.

KANSERLE SAVAŞIR

Bazı çalışmalar sumak bitkisinin anti-kanser özelliklerine sahip olduğunu göstermiştir. Eğer sigara içiyorsanız, kemoterapi ve radyasyon terapisinin bir kombinasyonunu kullanarak akciğer kanseri gelişme riskinizi azaltabilirsiniz.

Meme kanserinin tedavi sırasında sağlıklı hücreleri koruduğuna inanılmaktadır. Sonuç olarak, sumak, kanser kemoterapisi için umut verici bir kemoterapötik ajan olarak kabul edilmiştir.

KADINLARIN SAĞLIĞI İÇİN DE OLDUKÇA ÖNEMLİ

Sumak suyu, sumak çayı, sumak kabuğu geleneksel olarak kadın hastalıklarını tedavi etmek için kullanılır. Aşırı vajinal akıntıda harici olarak doktor kontrolünde uygulanabilir. Östrojen gibi davranarak adet bozukluklarını, krampları ve adet ağrısını tedavi etmeye yardımcı olabilir.

Sumak çayı C vitamini deposudur. Bu nedenle, soğuk algınlığı ve grip gibi kış hastalıklarına iyi gelebilir.

Sumak çayı C vitamini deposudur. Bu nedenle, soğuk algınlığı ve grip gibi kış hastalıklarına iyi gelebilir.

Sumak çayı ayrıca astım, nefes darlığı, ishal, öksürük, boğaz ağrısı, enfeksiyonlar için doktorun önerdiği tıbbi ilaçların yanında iyi gelebilen bir karışım olabilir.

Sumak çayı ayrıca astım, nefes darlığı, ishal, öksürük, boğaz ağrısı, enfeksiyonlar için doktorun önerdiği tıbbi ilaçların yanında iyi gelebilen bir karışım olabilir.

Tabii alerjiniz yoksa ve doktorunuz önerdiyse...

Fakat sumağın dikkatli tüketilmesi hatta düzenli tüketimi için doktora danışılması önerilir.

Sumağın herkes için tamamen güvenli olup olmadığı hakkında yeterli bilgi yoktur. Bu nedenle, sumağı düzenli kullanmaya başlamadan doktorunuza danışmalısınız. Cilde uygulandığında cilt reaksiyonlarına da neden olabilir.

Hamilelik ve emzirme: sumak bitkisinin hamilelik ve emzirme döneminde tamamen güvenli olduğuna dair yeterli bilgi yoktur. Bu nedenle, güvenli tarafta kalmak için tüketimden uzak durmak yararlıdır.

Recep YAZGANRecep YAZGAN