Sağlık
Giriş Tarihi : 22-04-2017 09:24   Güncelleme : 22-04-2017 09:24

Sürekli Kilo Alıp Verme “Yo-Yo” Sorunu

VM Medical Park Samsun Hastanesi Beslenme ve Diyet Kliniği'nden Dyt.Mine Özkazanç Akren,kişilerin sürekli kilo alıp vermesi ile ilgili, “Vücudunuzda birkaç kilo fazla taşımak, sürekli kilo alıp vermekten daha az zararlı olabilir.

Sürekli Kilo Alıp Verme “Yo-Yo” Sorunu

Kilo kontrolü gibi uzun bir süreci kapsayan durumlarda sürekli kilo alıp verme döngüsü içinde olmanız, işinizi daha da zorlaştırabilir. Bazen metabolizma hızınızın yavaşlamasına, yeme bozukluklarına ve zayıf bir özgüvene neden olabilir. Yapılan bazı çalışmalar sürekli kilo alıp verme döngüsünün kalp hastalığı gibi sağlık problemleri olan kişilerde olumsuz sonuçlar yarattığını göstermiştir.Kaybedilen kilonun geri kazanılması çoğunlukla hızlı kilo verdiren diyetlerin, aletlerin ve diğer riskli yöntemlerin uygulanması sonucu oluşur. Amaç, kısa sürede kilo vermek olduğu için kaybedilen kilolar tekrar hızlı bir şekilde geri alınır. Egzersiz yapılmadığı sürece bu kazanılan kiloların çoğu vücut yağı şeklinde birikir. Bu döngü tekrarlandıkça diyet yapan kişi kilosunu korumak için daha az kaloriye gereksinim duyacak, fakat daha da zor kilo kaybedecektir. Sizinde kilo sorununuzda tekrarlayan iniş ve çıkışlarınız varsa yaklaşımınızı kilo kontrolüne doğru çevirmelisiniz. Kısa süreli sonuçlar yerine uzun süreli çözüm yollarını tercih etmelisiniz. Yeme alışkanlıklarınızda, fiziksel aktivite düzeyinizde ve yaşam tarzınızda yavaş ve kalıcı değişiklikler yapın. Bu yol hayatı sağlıklı geçirmenin tek yoludur.“dedi.

KİLO VERMEYE HAZIR OLMA TESTİ

Kilo vermeye hazır olma testi uygulayarak zayıflamaya başlama işine koyulması gerektiğine dikkat çeken Dyt.Mine Özkazanç Akren , “Her soruyu doğru veya yanlış olarak cevaplandırın.Unutmayın yanıtlarınız nasıl olması gerektiğinizi değil, nasıl olduğunuzu yansıtmalı.” dedi.

Sorular

DOĞRU

YANLIŞ

1. Yeme davranışım ve fiziksel aktivitem hakkında düşündüm ve neleri değiştirebileceğimi biliyorum.

1 Puan

O Puan

2. Yeme ve aktivite şekillerine geçici değil, kalıcı değişiklikler yapmam gerektiğini biliyorum.

1 puan

0 puan

3. Çok fazla kilo verirsem kendimi ancak başarılı hissederim.

0 puan

1 Puan

4. Yavaş kilo verirsem daha iyi olacağını biliyorum.

1 puan

0 puan

5. Gerçekten kendim istediğim için şimdi kilo vermeyi düşünüyorum, başkası istediği için değil.

1 puan

0 puan

6. Kilo vermek yaşantımdaki diğer sorunları da çözecek.

0 puan

1 puan

7. Normal fiziksel aktiviteyi artırmayı çok istiyorum.

1 puan

0 puan

8. “Hata” yapmazsam başarılı bir şekilde kilo veririm.

0 puan

1 puan

9. Beslenme ve aktivite planıma organize etmek için her hafta çaba göstermek ve zamana uymak için verdiğim sözü tutmayı istiyorum.

1 puan

0 puan

10. Şu anda yaşamım stresli olsa bile bir kilo verme programına başlamak istiyorum.

0 puan

1 puan

11. Kilo vermeye başladıktan sonra kilom sabit kalırsa, hedefime ulaşmada yardımcı olan motivasyonumu kaybediyorum.

0 puan

1 puan

Tek bir puan sizin kilo vermeye hazır olup olmadığınız hakkında bilgi veremez, fakat toplam puanınız ne kadar yüksek ise, başarınız o kadar yüksek olur.8 veya üzeri puan: Şu an muhtemelen kilo vermek için iyi bir sebebiniz var ve başarmanız için gerekli bazı adımları biliyorsunuz.5-7 puan: Kilo verme nedenlerinizi ve takip edeceğiniz yöntemleri tekrar gözden geçirmelisiniz.4 veya altında puan: Şu anda kilo vermek için uygun bir zaman olmayabilir. Başlangıçta başarılı olabilirsiniz, fakat hedefinize tam anlamında ulaşmak için, gerekli ilerlemeyi sürdüremeyebilirsiniz. Nedenlerinizi ve yaklaşımlarınızı tekrar gözden geçirin ve sonra tekrar deneyin. “ diye konuştu.

Diyetisyene gidilmeden önce kişinin yapması gerekenlerden bahseden Dyt.Mine Özkazanç Akren,“ Kilo kontrolü gibi uzun bir süreci kapsayan durumlarda diyetisyene gitmeden yapılması gerekenler vardır.Öncelikle bir sağlık kontrolünden geçin,biz diyetisyenler, beslenme tedavileri öncesinde sizin sağlık durumunuz hakkında bilgi sahibi olmak isteriz. Diyetisyene başvurmadan önce hekim kontrolünden geçmeyi unutmayın.Hedefleri belirleyin,neyi başarmak istediğinizi bilmelisiniz.Ağırlık kaybetmek mi istiyorsunuz?Kazanmak mı? Spor nedeni ile daha çok enerji gereksinmeniz mi var? Daha sağlıklı bir yaşam mı sürmek istiyorsunuz?Saçma sihir ve mucizeleri unutun,nitelikli beslenme uzmanları besin seçimleri ve yaşam tarzı değişlikleri isterler. Hızlı sonuçlar, mucizeler ve pahalı takviyeler ile sağlığı koruyamazsınız.Kullandığınız ilaçlar hakkında bilgi verin,bazı besinler kullandığınız ilaçlar ile etkileşime geçebilir.Soruları cevaplamak için hazırlıklı olun,beslenme alışkanlıklarınız, besinlere karşı gelişen ters reaksiyonlar, ağırlık hikâyeniz, besin seçimleriniz, genel sağlık hikâyeniz, aile hikâyeniz, uyguladığınız diyetler hakkında, birçok soru ile karşılaşacaksınız.Besin tüketimi kaydınızı götürün,sizden bir kaç günlük besin tüketimi kaydı tutmanız istenebilir.Kaydınızı dikkatli tutun. Besinlerin miktarları ve besinleri hazırlamada kullandığınız yöntemler sorulabilir.Ailenizde işin içine dâhil edin,aile desteğinizin sağlanması başarınızda çok önemlidir.Tavsiyelere uyun,takiplerinize devam ederseniz uzun süre izlenebilir ve sorularınıza yanıt bulabilirsiniz. Bu sizin gereksinmeniz olan morali de sağlar.Ve sabredin!Belirli bir süre sonra genel sağlık durumunuzda olumlu değişiklikler başlayacaktır.Unutmayın sihir ve mucize yoktur. Sağlık için, yeterli ve dengeli beslenerek tüm gereksinmelerinizi sağlamalısınız.“ şeklinde açıklamasını tamamladı.

adminadmin