Genel
Giriş Tarihi : 21-05-2018 09:23   Güncelleme : 21-05-2018 09:23

Suriyeli Sığınmacıların Ekonomiye Etkileri Ele Alındı

Suriyeli Sığınmacıların Ekonomiye Etkileri  Ele Alındı

Uluslararası Teknolojik Ekonomik ve Sosyal Araştırmalar Vakfı (UTESAV) ile İstanbul Medipol Üniversitesi ortaklığında hazırlanan, “Suriyeli Sığınmacılar ve Türkiye Ekonomisi -Evrensel Tecrübe Işığında Bir Etkiyi Konuşmak-” raporunun basın tanıtımı gerçekleştirildi.  MÜSİAD Genel Merkez’de düzenlenen basın toplantısına, UTESAV Mütevelli Heyeti Başkanı Mehmet Develioğlu, MÜSİAD Genel Başkan Yardımcısı Av. Kerim Altıntaş, İstanbul Medipol Üniversitesi Öğretim Üyesi Yardımcı. Doç. Dr. Faik Tanrıkulu ve Prof. Dr. Bekir Berat Özipek katıldı.

Mültecilere Yönelik Dezenformasyon Yapılıyor

Programın açılış konuşmasını yapan UTESAV Mütevelli Heyeti Başkanı Mehmet Develioğlu, çalışmanın amacının Suriyeli sığınmacılara yönelik önyargıyı kırmak olduğunu belirtti. Mültecilere ilişkin dezenformasyonun toplum nezdinde kabul gördüğünü ifade eden Develioğlu, “ Türkiye’de öteden beri sığınmacıların ülkeye yük olduğu, vatandaşların paralarının alınıp onlara verildiği, sığınmacıların çocuklarının istedikleri okulda bedava okuduğu, emeklilere ayrılması gereken kaynakların onlara gittiği imajını yerleştirmeyi hedefleyen pek çok yanlış bilgi ve dezenformasyon, ağırlıklı olarak iktisadi argümanlar üzerinden yapıldı ve yapılıyor. Böyle bir ortamda, sığınmacılara yönelik önyargıyı kırmak, gündelik tartışmaların ötesine geçerek, konuyu temel insani değerler çerçevesinde ele almayı ve yanlış anlamalarla olumsuz propagandaların giderilmeye çalışılmasını zaruri kılıyor. Bu ihtiyaç, elinizdeki çalışmayı ortaya çıkaran başlıca motivasyonu ve bu bağlamda çalışmanın amacını ifade ediyor.” dedi.

Kardeşlik Hukuku Her Şeyin Üstündedir

MÜSİAD Genel Başkan Yardımcısı Kerim Altıntaş, Türkiye için “kardeşlik hukukunun” her şeyin önünde geldiğini vurguladı. Altıntaş, “Türkiye, sınır kapılarında kucaklarında evlatlarıyla yakaran anneleri buyur ederken, ekonomideki hareketleri düşünecek bir ülke değildir. Biz bu toprakların, yüzyıllar öncesinden kader birliği eden kardeş halklarıyız. Bugün 3 milyonu aşkın Suriyeli Sığınmacıya kapılarımızı açtık, çünkü bizim için kardeşlik hukuku, her şeyin üstündedir.  Biz iş çevreleri ve düşünce insanları olarak, sığınmacı nüfusunun ekonomimizdeki etkilerinin elbette farkındayız. Eksi yönde etkileri olduğu gibi, olumlu katkılarının olduğunu da biliyoruz.” diye konuştu.

“Kudüs Filistin’in Başkentidir”

İsrail’in Gazze’de gerçekleştirdiği katliama ilişkin olarak da konuşan Altıntaş,” ABD’nin, büyükelçiliğini Kudüs’e taşıma kararını meşru bir hakla protesto eden masum sivillere yönelik insanlık dışı saldırıları şiddetle kınıyorum. İsrail’in nobran ve hukuk tanımaz tavrına karşı her zaman mazlum Filistin halkının yanında yer alacağımızı ve Kudüs mücadelemizden vazgeçmeyeceğimizi bir kez daha ifade etmek istiyorum. Tüm dünya şunu bilmelidir ki, Kudüs, Filistin’in başkentidir!” değerlendirmesinde bulundu.

adminadmin