Gündem
Giriş Tarihi : 27-05-2019 15:07   Güncelleme : 27-05-2019 15:07

Suya Zam Yapmak İçin Bahane Uydurdular!

Samsun Büyükşehir Belediyesi Su ve Kanalizasyon İşleri Dairesi (SASKİ) eski Genel Müdürü Kamil Demircioğlu, suya yapılan yüzde 25 zam hakkında açıklamalarda bulundu. Suya zam yapılması için bahaneler ürettiklerini belirten Demircioğlu, kayıp kaçak bedelinin de yüzde 35 değil yüzde 8 olduğunu söyledi.

Suya Zam Yapmak İçin Bahane Uydurdular!

Samsun Büyükşehir Belediyesi Su ve Kanalizasyon İşleri Dairesi (SASKİ) eski Genel Müdürü Kamil Demircioğlu, Ocak ayında yapılan indirimlerden dolayı SASKİ'nin zarar ettiği iddialarını ve Samsun'un merkez ilçelerinde olan yüzde 35.9 kayıp kaçak oranını değerlendirdi.

 2019 Ocak ayında suya yapılan yüzde 15'lik indirimin belediye meclisi gündeminde konuşulduğunu ve daha sonra onaylandığını söyleyen Kamil Demircioğlu, "O zaman enflasyonla mücadele kapsamında indirim yapılmıştı. Şu anda da ekonomik kriz devam ediyor ama o da bir yere kadar. Kış aylarında başlayan tanzim mağazalarına da bakın, kapanıyor" dedi. 

SUYA ZAM YAPMAK İÇİN 'ZARARDAYDI' DEDİLER

SASKİ'nin kendi döneminde zarar etmediğini ifade eden Demircioğlu, şöyle devam etti: "Yüzde 15 indirim Ocak ayına özel bir dönemdi. Türkiye'de birçok şehirde fiyat indirildi. Şimdi de ister istemez şok tedavi bittikten sonra fiyatlar normal seviyeye geldi. Biz suyu indirince 3.18 olmuştu ve suyu ucuz satan iller arasına girmiştik. Bizim dönemimiz için zarar etti dedikleri indirimdi. İndirimi kaldırmak içinde sanırım zarardaydı dediler.”

1979'DAN GELEN BORÇ VAR AMA 30 YIL VADELİ

140 milyonluk krediyi de değerlendiren Kamil Demircioğlu, "İller Bankası borçları var 30 sene vadeli. 1979'lardan gelen içme suyu depolarının yapılaması, DSİ’ye olan borçlar, barajın yapılması bunlar borç olarak gözüküyor. Uzun vadeli krediler var. Su arıtma tesisi için alınmış olan 42 milyon euro var. Bunlar 30 yıl vadeli. Bunları borç olarak ortaya koyduğun zaman hiçbir şey yapmayacaksın. Biz şu anda Çakmak Barajı’nın parasını ödüyoruz DSİ’ye. 20 sene önce yapılmış 30 yıl vadeli borçlu olan baraj. 5 milyon euro Çatalçam’a atık su arıtma tesisi yapıldı” ifadelerini kullandı. 

308 MİLYON BORCUN 178 MİLYONUNU ÖDEDİM

Bütünşehir yasası ile birlikte SASKİ’ye 308 milyon lira borç aktarıldığını vurgulayan Demircioğlu, “308 milyon TL birleşmelerden gelen borç vardı. Bafra’nın Alaçam’ın, Ladik’in, Salıpazarı’nın, Terme’nin ve diğerlerinden gelen. Buradan gelen borcun da 178 milyonunu ben ödedim. 130 milyon borç kalmış. Şu anda yine 500-600 milyon borcu vardır ama İller Bankası’na, DSİ’ye, dış kredilere" dedi.

MERKEZ İLÇELERDE O KADAR KAÇAK YOK

Samsun’un merkez ilçelerinde kayıp ve kaçak oranlarının yüzde 35'lerde olduğunu söyleyen SASKİ'nin yeni Genel Müdürü Fatih Yıldız'ın iddialarını da yanıtlayan eski Genel Müdürü Kamil Demircioğlu, oldukça ilginç ve şaşırtan bir açıklama yaptı: "Dört merkez ilçede kayıp kaç oranı yüzde 8'leri geçmez. Bu kaçakların bir kısmı 10 yılını dolduran sayaçlardan. Asıl su bedeli  alınmayan olay başka. Merkez ilçelerdeki belediyelerin tabi ki faturalandırılmayan; cami suyu, yeşil alan sulaması, park sulaması, bazı belediyelerin kullandığı abonesiz sular da var. Bunlar da kayıp kaçak da yer alıyor. Samsun merkezinde içme suyu şebekesi tamamen yenilenmişti. SASKİ’nin faaliyet raporlarında cadde cadde sokak sokak yazıyor. Faaliyet raporları onaylandı. Samsun'un depoları da içme suyu şebekeleri de yeni" dedi. Kayıp değil, suyu belediye kullanıyor Eski Genel Müdür Kamil Demircioğlu, SASKİ Genel Müdürü'nün kayıp kaçak iddialarını çürüttü. Merkezde kayıp kaçak yüzde 35 değil, sadece yüzde 8. Gerisini belediyeler kullanıyor ve faturalandırılmıyor. Dolayısıyla o su bedeli vatandaşa yükleniyor. 

Kaynak: Hedef Halk

adminadmin