Ekonomi
Giriş Tarihi : 11-06-2020 15:50   Güncelleme : 11-06-2020 15:50

Tamamlayıcı Emeklilik Sistemi Nedir!

Cumhurbaşkanı Erdoğan, tamamlayıcı emeklilik sisteminin devreye gireceğini açıklamasının hemen ardından gözler Tamamlayıcı Emeklilik Sisteminin nasıl uygulanacağına çevrildi.

Tamamlayıcı Emeklilik Sistemi Nedir!

Bireysel Emeklilik Sistemi (BES) yerine yürürlüğe alınacak olan Tamamlayıcı Emeklilik Sistemi ile çalışanların emeklilik hesabına işverenlerin de katkı yapması planlanıyor.

Cumhurbaşkanı Erdoğan kabine toplantısının ardından konuyla alakalı olarak şunları kaydetmişti;

 “Çalışanlara tamamlayıcı emeklilik sigortası sunacak bir çalışma başlatıyoruz. Tesis edilecek karma model ile işçilerin kazanılmış hakları korunacak. Tamamlayıcı emeklilik sigortası ile aynı zamanda ilave emeklilik desteği alınabilmesini de sağlayacağız. Çalışanlarımız emeklilikte daha da rahat edecekler. Bunun için devlet elini taşın altına koyacak. Bu kapsamda oluşacak fon ile Türkiye’nin İstihdam Kalkanını sürekli hale getirmeyi hedefliyoruz.”

 

TAMAMLAYICI EMEKLİLİK NEDİR?

Tamamlayıcı Emeklilik Sistemi, Bireysel Emeklilik Sistemi’nin yeniden yapılandırılmış halidir.

Önceden Otomatik BES adı altında çalışanların Bireysel Emeklilik Sistemi’ne girmesi devlet tarafından destekleniyordu. Bu sistemde, çalışanın maaşının %3’ü oranında kesinti yapılıyordu ve Devlet Katkısı dışında işveren katkısı yoktu.

Tamamlayıcı Emeklilik Sistemi’nde ise Devlet Katkısı devam ederken çalışandan olduğu gibi işverenden de kesinti yapılacak ve bu kesintiler senin hesabında aydan aya birikecek. İşverenden ne kadar kesinti yapılacağı ise şu an için henüz belli değil.

Recep YAZGANRecep YAZGAN